ΛΟΓΙΑ ΕΥΚΟΛΑ, ΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ

Εντυπωσίασε προχθές ο πρωθυπουργός από τον Ασπρόπυργο, όταν αποκάλυψε ότι μόλις πριν από μερικά χρόνια θεωρούσε ανέφικτη ή της πλάκας την επένδυση της Παπαστράτος – ΡΜ, την οποία τώρα επέλεξε να επισκεφθεί, εκθειάζοντάς την, προκειμένου να εγκαινιάσει τη νέα εκστρατεία επενδύσεων της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα, ουραγός και σε απόσταση στις επενδύσεις μέσα στην EE, αγωνίζεται τώρα να καλύψει κάποιο από το χαμένο έδαφος, χωρίς να έχει τα απαραίτητα «οικονομικά παπούτσια» για το σπριντ.

Διότι δεν φτάνει ο ένθερμος πρωθυπουργικός λόγος για να έρθουν μαζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Το διαμορφωμένο, από τις μνημονιακές κυβερνήσεις –επομένως και από την παρούσα– επενδυτικό πλαίσιο στη χώρα παραμένει άκρως αρνητικό και αποθαρρυντικό για θαρραλέες πρωτοβουλίες.

Η προσέλκυση επενδύσεων προϋποθέτει ένα λογικό φορολογικό καθεστώς, που θα επιτρέπει την απαραίτητη κερδοφορία. Ένα καθεστώς εργασιακών σχέσεων μέσα στην ευέλικτη αγορά εργασίας, επωφελές και αυστηρό και για εργαζόμενους και για εργοδότες. Ένα γραφειοκρατικό σύστημα ευέλικτο, αυστηρό στις προδιαγραφές, αλλά και φιλικό προς τον επενδυτή. Ένα πολιτικό περιβάλλον σταθερό ως προς τον επενδυτικό προσανατολισμό του, ανεξαρτήτως κυβερνητικών μεταβολών. Και φυσικά, άρση των capital controls.

Δύσκολα ανιχνεύονται θετικές αλλαγές στο ελληνικό επενδυτικό πλαίσιο και γι’ αυτό οι πρωθυπουργικές εντολές από τον Ασπρόπυργο βρίσκονται ακόμα μακράν της υλοποίησης.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε κανείς να λάβει σοβαρά υπόψη του αυτή την πρωθυπουργική στροφή, αν μέσα στον μήνα άρχιζαν οι εργασίες στο Ελληνικό και «απελευθερωνόταν» η επένδυση στη Χαλκιδική… Και αν συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης έπεφταν με τα μούτρα στην αρένα.

Με την εξαίρεση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, ούτε στα δάχτυλα του ενός χεριού δεν μπορεί να βρει κανείς «επενδυσιόπληκτους» υπουργούς.

Το πρόβλημα, όπως το έχει θέσει κατ’ επανάληψη ο κ. Πιτσιόρλας (βαλλόμενος σφόδρα κατά διαστήματα), είναι ότι η κυβέρνηση, τα κομματικά στελέχη και το κόμμα είναι ανάγκη να περάσουν από την αντίληψη του αναχρονιστικού μοντέλου ανάπτυξης της κλειστής οικονομίας στο μοντέλο της οικονομίας που θα βασίζεται σε στρατηγικές επενδύσεις σε παραγωγικές βιομηχανίες και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Αλλά επειδή δεν επαρκεί ο χρόνος για την «επιμόρφωση» του κυβερνώντος κόμματος, ας τα αφήσουν για την επόμενη κυβέρνηση. Ίσως οι επόμενοι να ξέρουν καλύτερα.

 

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, της Κύρας Αδάμ, 31/08/2017]