ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Γιατί βάζει εμπόδια στις επενδύσεις η πρώτη φορά αριστερά Πώς να το χαρακτηρίσεις αυτό Ο πρωθυπουργός από τη μια μεριά να μη χάνει ευκαιρία να μιλά για την αναγκαιότητα των επενδύσεων στη χώρα μας. Να διαβεβαιώνει σε συνέδριο βιομηχάνων ότι η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή και η κυβέρνηση όχι μόνον δεν βάζει εμπόδια αλλά διευκολύνει οιοδήποτε σοβαρό επενδυτικό πρόγραμμα. Να υποδέχεται στο γραφείο του υποψήφιους επενδυτές αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, αλλά και τους εκπροσώπους της Fraport, που θα επενδύσουν σε 14 αεροδρόμια της χώρας. Αλλά από την άλλη να αρνείται να δεχθεί και να συζητήσει με τον πρόεδρο και εκπροσώπους της μεγαλύτερης εταιρείας, που πραγματοποιεί επενδύσεις στη χώρα μας και υπόσχεται μεγαλύτερες. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η κυβέρνησή ίου, δέσμια αριστερίστικων ιδεοληψιών και περίεργων αντιλήψεων περί την προστασία του περιβάλλοντος, συνεχίζει να υψώνει εμπόδια (για την επένδυση της Eldorado Gold και της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία Χαλκιδικής πρόκειται), βάζοντας σε κίνδυνο με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση 2.400 εργαζομένων. Σίγουρα εξέπληξε η διαιτητική διαδικασία στην οποία προσέφυγε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργει ας Γιώργος Σταθάκης. Και εξέπληξε γιατί άλλες ήταν και είναι οι αντιλήψεις περί επενδύσεων του συγκεκριμένου υπουργού. Και άλλες οι υποσχέσεις του. Δέσμιος όμως και ο ίδιος προεκλογικών υποσχέσεων και μιας στείρας αντίδρασης στο άκουσμα της λέξης επένδυση, η οποία βασίζεται σε μια παρωχημένη ιδεοληψία περί ξενοκίνητης κατάληψης των εθνικών πόρων και προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και υπό την πίεση σκληροπυρηνικών τοπικών κομματικών παραγόντων συντηρεί τη μηχανή της αριστερής άρνησης. Δεν υπογράφει νέες άδειες και προσφεύγει στη χρονοβόρα και εκτός λογικής, όσον αφορά τις επενδύσεις στη χώρα μας σήμερα, κίνηση της διαιτησίας, στο όνομα δήθεν της νομιμότητας.

Βέβαια το πρόβλημα επενδύσεις στην Ελλάδα είναι γενικότερο. Η κυβέρνηση δείχνει να προωθεί μόνο επενδύσεις οι οποίες προέρχονται από ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, διότι μόνο γι’ αυτές φαίνεται πως ασκούνται ισχυρές πιέσεις σε υψηλό επίπεδο και από εξωτερικούς παράγοντες. Γενικά, δεν θέλει ιδιωτικές επενδύσεις ή αν τις θέλει δεν γνωρίζει ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν ώστε να τις διευκολύνει να προχωρήσουν. Οι επενδύσεις καθυστερούν, όπως και αυτή στο Ελληνικό, διότι κατά βάθος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις ιδιωτικές επενδύσεις, με αποτέλεσμα ακόμη και όταν ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι επιθυμεί να προχωρήσει μία επένδυση, υπάρχουν υπουργοί, βουλευτές και κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργούν εμπόδια, τα οποία για κάποιον ανεξήγητο λόγο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δυσκολεύονται πολύ να τα ξεπεράσουν.

Έτσι, όμως, μην περιμένουμε επενδύσεις. Η ανάπτυξη που απαιτεί τη λυδία λίθο για να αρχίσει να συνέρχεται η χώρα δεν έρχεται με δηλώσεις του αέρα, με συνεχείς ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, ούτε πολύ περισσότερο με μετάθεση των δύσκολων αποφάσεων στο μέλλον.

 

[ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, 12/08/2017]