«ELDORADO GOLD»: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΑΝ ΜΕΝΕΙ Η ΦΕΥΓΕΙ

Τελεσίγραφο δίνει εμμέσως πλην σαφώς η “Ελληνικός Χρυσός” στην κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι εκπνέουν τα περιθώρια των καθυστερήσεων. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η μητρική εταιρεία “Eldorado Cold” αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της για τη συνέχιση ή μη της επένδυσης σε Ολυμπιάδα και Σκουριές.

Την περασμένη Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας Τζορτζ Μπερνς επισκέφθηκε την Αθήνα για δεύτερη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και να τους αναλύσει τις προτεραιότητες του ομίλου, αλλά και να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Είχε προηγηθεί στις αρχές Ιουνίου η ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ότι θα προσέφευγε στο διαιτητικό δικαστήριο “προς διασφάλιση της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας σχετικά με την επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας” με σκοπό τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος “μέσω της εγχώριας αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής” και “σε συμμόρφωση προς τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και προδιαγραφές”.

Καλύτερη λύση η διαιτησία

Μετά τη συνάντηση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τη διοίκηση της “Eldorado” την περασμένη Πέμπτη εκδόθηκε ένα ολιγόλογο δελτίο Τύπου, που ανέφερε: “Έχει ανατεθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η εκπροσώπηση του ελληνικού δημοσίου στη διαιτητική διαδικασία με την ‘Ελληνικός Χρυσός’. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να αρχίσει στα τέλη Αυγούστου. Ολοκληρώνονται οι εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το υποέργο της Ολυμπιάδας. Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι αδειοδοτήσεις για το υποέργο των Σκουριών. Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι η προσφυγή στη διαιτησία με την ‘Ελληνικός Χρυσός’ είναι η καλύτερη λύση για την επίλυση όλων των θεμάτων με την εταιρεία”.

Αργά το ίδιο βράδυ ο πρόεδρος και CEO της “Eldorado Cold” George Burns προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Ενώ το δελτίο Τύπου δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαιτησία στην οποία πρόκειται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο δηλώνει ότι η διαιτησία είναι η καλύτερη λύση, για να τακτοποιηθούν όλα τα εκκρεμή θέματα σε σχέση με τα έργα της εταιρείας. Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν έχουμε λάβει ακόμη κάποια επίσημη ανακοίνωση περί διαιτησίας και οι άδειες που έχουμε αιτηθεί δεν έχουν εκδοθεί. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τα χρονοδιαγράμματα για τα έργα μας στην Ελλάδα. Προς το παρόν συνεχίζουμε την προπαρασκευαστική περίοδο για την έναρξη της παραγωγής στην Ολυμπιάδα και τα περιορισμένης έκτασης έργα ανάπτυξης στις Σκουριές”.

Ενόψει καθοριστικών αποφάσεων

Την επομένη ακολούθησαν νέες επαφές και πυρετώδεις συσκέψεις, χωρίς ωστόσο να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε. Μετά και τις κρίσιμες συναντήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη με στόχο την εξεύρεση άμεσης λύσης για την πορεία της επένδυσης η “Eldorado Cold” βρίσκεται “ενόψει σημαντικών και καθοριστικών για την εξέλιξη της επένδυσής της στην Ελλάδα αποφάσεων”, όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας. “Αφενός οι αναίτιες καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, που έβαλαν στον πάγο το έργο των Σκουριών από το Νοέμβριο του 2016 και βάζουν πια σε κίνδυνο και το έργο της Ολυμπιάδας, παρότι όλα τα απαιτούμενα έγγραφα έχουν υποβληθεί προ τριμήνου, αφετέρου το θολό τοπίο της διαιτησίας σε συνδυασμό με τις συνακόλουθες απώλειες για την εταιρεία, που έχουν καταγραφεί σε σχετική μελέτη και ξεπερνούν τα 2 δισ. δολάρια, καθιστούν τη λήψη άμεσων αποφάσεων επιτακτική ειδικά ενόψει του πολλαπλασιασμού των κεφαλαιουχικών δαπανών με στόχο την έναρξη της παραγωγής στην Ολυμπιάδα εντός του έτους”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η διαδικασία της διαιτησίας εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τέσσερις μήνες, δηλαδή, αν αρχίσει στα τέλη Αυγούστου, δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2017. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή μετατίθεται για το 2020 από το 2019 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Ήδη από το Νοέμβριο του 2016 έχει παγώσει η επίδοση ακόμη και των συμπληρωματικών αδειών στις Σκουριές, που δεν έχουν σχέση με το επίμαχο θέμα της μεθόδου μεταλλουργίας, όπως είναι η εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού στο χώρο του εργοστασίου κ.ά. Εκπρόσωποι της εταιρείας δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο για το περιεχόμενο, τις συνέπειες και ενδεχόμενη θετική διάσταση της διαιτησίας, δεδομένου ότι δεν έχει προσδιοριστεί το ακριβές αντικείμενό της ούτε έχει επιδοθεί κάποιο επίσημο έγγραφο περί αυτής στην εταιρεία. Πάντως η εταιρεία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συνεχίσει να πορεύεται με προσκόμματα. “Οι εξελίξεις, όπως θα δρομολογηθούν από την πλευρά της κυβέρνησης σε σχέση με την επίδοση των αδειών του έργου της Ολυμπιάδας, τον προσδιορισμό του αντικειμένου της διαιτησίας, για την οποία ακόμη δεν έχει ενημερωθεί επίσημα η εταιρεία, και την αντιμετώπιση της επένδυσης με επιχειρηματικούς όρους και κριτήρια, πρόκειται να καθορίσουν και τις επερχόμενες αποφάσεις σε σχέση με την εξέλιξη των έργων της ‘Ελληνικός Χρυσός’ στη Χαλκιδική”, σημειώνουν κύκλοι της εταιρείας. Το σχόλιο αφήνει να εννοηθεί ότι μέχρι τώρα η επένδυση δεν αντιμετωπίστηκε με επιχειρηματικούς όρους. Εξάλλου είναι γνωστό ότι μέχρι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει αντιπολιτευτική σημαία του την ακύρωση της επένδυσης στις Σκουριές. Μετέπειτα ως κυβέρνηση τήρησε μία επαμφοτερίζουσα στάση άλλοτε δίνοντας κάποιες επιμέρους άδειες και άλλοτε μπλοκάροντας συνολικά το έργο. Σε ακροατήρια του εξωτερικού η κυβέρνηση δήλωνε υπέρ των επενδύσεων, ενώ, όταν απευθυνόταν στο εσωτερικό και δη στο κομματικό ακροατήριό της, κρατούσε σκληρή στάση, προκειμένου να εμφανιστεί συνεπής με όσα πρέσβευε προεκλογικά.

Δεν υπάρχει πια η επιλογή των καθυστερήσεων

Από τα μέσα Ιουνίου (λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση έκανε γνωστή την πρόθεσή της να προσφύγει στη διαιτησία) η “Ελληνικός Χρυσός” είχε ανακοινώσει ότι τα εγκαίνια του εργοστασίου εμπλουτισμού συμπυκνωμάτων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής θα γίνουν το Σεπτέμβριο. Και εδώ υπάρχουν ακόμη εκκρεμείς αδειοδοτήσεις, οι οποίες ολοκληρώνονται, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ. Τα δικαιολογητικά αυτών των αδειών, όπως επισημαίνεται από την εταιρεία, έχουν κατατεθεί και ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και τρεις μήνες και η καθυστέρηση της αδειοδότησης πήγε πίσω την παραγωγή της εξόρυξης μολύβδου, αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού. “Μία ανάσα πριν από τα προγραμματισμένα για το Σεπτέμβρη εγκαίνια της Ολυμπιάδας και την αναμενόμενη για τους εργαζόμενους έναρξη της παραγωγής από τη γη της Χαλκιδικής έπειτα από 22 χρόνια τα περιθώρια νέων παρατάσεων και καθυστερήσεων εκπνέουν και η όποια απόφαση εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί έως το τέλος του καλοκαιριού”, αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας.

Όπως επισημαίνουν, σε καμία περίπτωση “τόσο ο επενδυτής όσο και τα στελέχη της διοίκησης δεν έχουν πια την επιλογή για νέες καθυστερήσεις, όταν η έναρξη της παραγωγής έχει προγραμματιστεί εντός του 2017 και η παραγωγή στις Σκουριές μετατίθεται για ακόμη μια φορά στο 2020, βάζοντας για άλλη μια φορά τους 2.400 εργαζόμενους στα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε καθεστώς αγωνίας, την επένδυση των 1.8 δισ. σε καθεστώς αμφισβήτησης και έναν σημαντικό αριθμό προσλήψεων στον πάγο”.

Οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στη δρομολόγηση της επένδυσης στη Χαλκιδική και την έναρξη της παραγωγής είχαν ως συνέπεια τεράστιες απώλειες για την “Eldorado Gold” λόγω αύξησης του κόστους του έργου και συνεχών επανασχεδιασμών, που είχαν επιπτώσεις στην πορεία της μετοχής.

Τυχόν απόφαση της καναδικής εταιρείας να αποσυρθεί οριστικά από την Ελλάδα, έχοντας αντιμετωπίσει επί χρόνια τη γραφειοκρατία και όχι μόνο και έχοντας επενδύσει ήδη αρκετά εκατομμύρια ευρώ, θα στείλει ένα ιδιαιτέρως αρνητικό μήνυμα για το πόσο (μη) φιλική χώρα είναι η Ελλάδα απέναντι στις ξένες επενδύσεις.

 

[ΠΗΓΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, της Σοφίας Χριστοφορίδου, 7/8/2017]