ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΤΑΣΗ

Στην αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της μεταλλευτικής εταιρείας Ελληνικός Χρυσός γύρω από την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων χρυσού στη βόρεια Ελλάδα αναφέρεται η Handelsblatt. Με εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα υπό τον τίτλο Αντιπαράθεση για τον ελληνικό χρυσό” η διαδικτυακή έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας επισημαίνει ότι “ένα από τα μεγαλύτερα ξένα επενδυτικά εγχειρήματα στην Ελλάδα απειλείται, 2400 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μάχεται κατά του έργου και προσπαθεί να εξαντλήσει τον επενδυτή”, γράφει ο Γερμανός ανταποκριτής.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για έναν “πολύτιμο θησαυρό” βαθιά κάτω από τα βουνά της Χαλκιδικής, σημειώνοντας ότι ‘ειδικοί της Ελληνικός Χρυσός εκτιμούν ότι στα πετρώματα βρίσκονται τουλάχιστον 230 τόνοι καθαρού χρυσού και 1500 τόνοι ασήμι. “Με αυτές τις ποσότητες 0α μπορούσε η Ελλάδα να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμη και την πρωτοπόρο σήμερα Φινλανδία λέει ο εκπρόσωπος της Ελληνικός Χρυσός Κώστας Γεωργαντζής”.

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι τα κοιτάσματα χρυσού της Χαλκιδικής “θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης. Ο καναδικός μεταλλευτικός όμιλος Eldorado Gold θέλει να επενδύσει εδώ μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός περίπου δύο δις δολάρια”.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι εργασίες εξόρυξης στα ορυχεία στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη το 2015. “Αλλά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εναντιώνεται, αρνείται κατ’ επανάληψη να χορηγήσει οικοδομικές και λειτουργικές άδειες”.

 

[ΠΗΓΗ: Ο ΛΟΓΟΣ, στήλη «ΑΠΟΨΗ», 24/08/2017]