Η ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΗ ANTIGOLD ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ #SKOURIES!!!

Στον «αγώνα» του να κλείσει τα μεταλλεία στην Χαλκιδική, το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων συχνά επικαλείται το βίο και την πολιτεία κάποιων εταιρειών, ατυχήματα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, «κακές» εταιρείες εξόρυξης και άλλα τέτοια γραφικά.

Στο τελευταία άρθρο του, μετάφραση ενός άρθρου Καναδού ακτιβιστή, στο οποίο υποστηρίζει πως:

  • Δυο γυναίκες από την Παπούα-Νέα Γουινέα κατήγγειλαν πως  βιάστηκαν από μέλη της ασφάλειας της εξορυκτικής Barrick.
  • Στο ορυχείο της Barrick στο Veladero της Αργεντινής υπήρξε διαρροή κυανίου σε αρκετά ποτάμια στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Σαν Χουάν.
  • Τo 2014 o National Observer ανέφερε πως η Barrick απέλυσε έναν ανώτερο μηχανικό για υποτιθέμενη αδικαιολόγητη «δημιουργία ανησυχιών για την ασφάλεια» του ορυχείου στην Αργεντινή.
  • Το 2009 η πρώην υπουργός περιβάλλοντος της Αργεντινής Romina Picolotti, σε συνάντηση μιας επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων που θα συζητούσαν νομοσχέδιο που θα περιόριζε την πολιτική στήριξη του Καναδά στους μεγαλύτερους εταιρικούς παραβάτες στο εξωτερικό, είπε πως το προσωπικό του υπουργείου της «είχε δεχτεί απειλές φυσικής βίας» όταν διερεύνησαν τον οικολογικό αντίκτυπο της Barrick.
  • Το περασμένο έτος δικαστήριο της Τανζανίας αποφάνθηκε πως η Barrick οργάνωσε ένα «πολύπλοκο σχέδιο φοροδιαφυγής» στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.
  • Από το 2006 ως σήμερα ιδιωτική ασφάλεια και αστυνομία αμειβόμενες από την Barrick έχουν δολοφονήσει τουλάχιστον 65 άτομα κοντά στις εγκαταστάσεις της καναδικής εταιρίας στη επαρχία North Mara στην Τανζανία.
  • Ο ιδρυτής και επί μακρόν διευθύνων σύμβουλος της Barrick ο Peter Munk έχει προσφέρει τουλάχιστον 60 εκατομμύρια δολάρια σε δεξιά think tank όπως το Fraser Institute και το Frontier Centre for Public Policy.

Επειδή λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά και άλλα παρόμοια, υπό την οπτική του αριστερού ακτιβιστή συγγραφέα του άρθρου, ας μην υλοποιήσουμε εμείς εδώ την αναπτυξιακή εξορυκτική επένδυση στην ΒΑ Χαλκιδική! Διότι προφανώς σύμφωνα με το πνεύμα του άρθρου, οι security της Ελληνικός Χρυσός θα βιάζουν ιθαγενείς, θα υπάρχει διαρροή κυανίου (άσχετα με το ότι δεν θα υπάρχει κυάνιο), θα απολύεται όποιος μηχανικός έχει περιβαλλοντικές ανησυχίες, θα οργανώνονται «σχέδια φοροδιαφυγής», η ιδιωτική αστυνομία της Ελληνικός Χρυσός θα σκοτώνει κατοίκους των Μαδεμοχωρίων που θα πλησιάζουν τις εγκαταστάσεις, η εταιρεία θα χρηματοδοτεί δεξιά think tank, και λοιπά, και λοιπά…

Φοβερή η antigold λογική και ακόμη φοβερή η επιχειρηματολογία των παραδειγμάτων…

Γιατί αλήθεια πάντα παίρνουν παραδείγματα από μεταλλεία στην Τανζανία, στην Αργεντινή και όχι στην Ευρώπη, π.χ. στην Φινλανδία, στη Δανία, στη Γερμανία; Τι είμαστε; Χώρα Αφρικανική, της Λατινικής Αμερικής ή Ευρωπαϊκή;

(Ξέρω διστάσατε μερικά δέκατα του δευτερολέπτου πριν απαντήσετε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα…)!