ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ HOYT BRIAN YEE

Συνάντηση με τον αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις  Αναπληρωτή Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Hoyt Brian Yee είχε την Παρασκευή 21/7 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο επίσκεψης του Αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή. Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Rebecca Fong.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καλωσόρισε τον Αναπληρωτή Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Hoyt Brian Yee στη Θεσσαλονίκη, όπου ο κ. Yee θήτευσε στο παρελθόν ως Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ την περίοδο 2006-2009. Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε εκτενή αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Κεντρικής Μακεδονίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η αγροτική οικονομία, η εφοδιαστική αλυσίδα και οι νέες τεχνολογίες, ενώ συμφώνησε με τον κ. Yee στην ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η ελληνοαμερικανική επιχειρηματική συνεργασία, ιδιαίτερα σε τομείς αιχμής, όπως αυτοί της ενέργειας και της τεχνολογίας, μέσα από κοινές δράσεις και συνέργειες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν επίσης διάφορα θέματα που αφορούν στην Κεντρική Μακεδονία και το γεωστρατηγικό της ρόλο στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την κοινή τους πεποίθηση για την ανάγκη ενδυνάμωσης των διπλωματικών προσπαθειών για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις Hoyt Brian Yee ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τη διεξοδική ενημέρωση και τη συνεργασία. Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στο πολύ σημαντικό γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ το 2018, κάτι που, όπως τόνισαν, αναμένεται να ενισχύσει την πολύ καλή επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.xalkidikipress.gr/, 21/7/2017]