Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Για να δείτε ποια είναι η «εναλλακτική λύση» που προτείνει η antigold κοινότητα για την ανάπτυξη της περιοχής, δηλαδή ο τουρισμός, και να διαπιστώσετε πως ο τουρισμός δεν είναι ούτε πανάκεια, ούτε η κότα με το… χρυσό αυγό για τους εργαζόμενους, διαβάστε τι γράφει όχι καμιά “νεοφιλελέυθερη” εφημερίδα, αλλά η φιλοκυβερνητική “Εφημερίδα των Συντακτών” και συγκρίνετέ τα με τα όσα κατά καιρούς έχουν πει βουλεύτριες και δημαρχαίοι του τόπου μας. Απλά για να ξέρουμε όλοι για το τι ακριβώς μιλάμε…

«”Στον τουρισμό δεν υπάρχει ούτε μία ούτε δύο αλλά 14 διαφορετικές ελαστικές σχέσεις δουλειάς, όλες κακοπληρωμένες, με τους εργαζομένους του κλάδου να μην ξεπερνούν τα 500 ευρώ”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Αττικής, Γιώργος Στεφανάκης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την απεργία που έχουν προκηρύξει στις 20 Ιουλίου. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι απέκλεισαν συμβολικά το υπουργείο Τουρισμού για λίγη ώρα, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους θα προχωρήσουν σε 24ωρh απεργία στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Ο κ. Στεφανάκης μίλησε για ωράρια που έχουν αρχή αλλά ποτέ τέλος, συμβάσεις μιας μέρας σε μεγάλα ξενοδοχεία και περιστατικά με εργαζομένους που καταλήγουν στο νοσοκομείο και δεν καταγράφονται. Ακόμη, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της μαθητείας, με χιλιάδες σπουδαστές τουριστικών επαγγελμάτων να εργάζονται απλήρωτοι σε όλη την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, η Ε.Ε., οι μεγαλοξενοδόχοι και οι συνδικαλιστές ταυτίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά των εργοδοτών και μας παρουσιάζουν τα φετινά ρεκόρ στον τουρισμό ως μια θετική εξέλιξη που τονώνει την οικονομία της χώρας. Εμείς βλέπουμε όχι κάθε μέρα η κατάσταση των εργαζομένων χειροτερεύει. Η μόνη μας επιλογή είναι να οργανώσουμε τον αγώνα μας σε κάθε χώρο δουλειάς , είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους εργαζομένους του κλάδου στην απεργιακή συγκέντρωση στις 20 Ιουλίου στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ανάμεσα στα αιτήματα είναι οι κλαδικές και συλλογικές συμβάσεις με υποχρεωτικές αυξήσεις για κάθε επιχείρηση, η βελτίωση στις συνθήκες υγείας και ασφάλειας και μέτρα προστασίας των ανέργων. […]

Θεσσαλονίκη

“Τα ρεκόρ αφίξεων και οι τζίροι των επιχειρηματιών πατάνε πάνω σε διαλυμένα ωράρια και λιπόθυμους από την εντατική εργασία εργαζόμενους” δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής, Κυριάκος Τσιαούσης.

Σε συνέντευξη που έδωσε το συνδικάτο στη Θεσσαλονίκη, τα προβλήματα έχουν να κάνουν με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες (κατά κύριο λόγο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής), με μεγάλα κάμπινγκ, αλλά και με μικρότερες επιχειρήσεις, όπως τα μπιτς μπαρ, οι καφετέριες, οι φούρνοι, ενώ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και στις παιδικές κατασκηνώσεις. Έγινε λόγος για εργαζόμενους που κατήγγειλαν ότι είναι απλήρωτοι από την περυσινή περίοδο ή για άλλους που δούλευαν μέχρι 20 ώρες χωρίς ρεπό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο καθεστώς των δανεισμένων εργαζομένων, που έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την πρακτική κατά την οποία πρακτορεία εργολάβοι προσλαμβάνουν εργαζόμενους και στη συνέχεια τους δανείζουν σε τουριστικές επιχειρήσεις, οπότε τα δικαιώματά τους χάνονται μέσα στον δαίδαλο των… επιχειρηματικών δράσεων».

[ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, των Μ.Α. Κωνσταντόπουλου, Απόστολου Λυκέσα, 13/7/2017]