ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΛΛΗ

[…]Οι νέοι άνθρωποι αυτής της χώρας διακατέχονται από δείκτες σχεδόν απόλυτης απαισιοδοξίας. Η μεγάλη πλειονότητα των νέων δεν δίνει πολλές ελπίδες στο ενδεχόμενο να βρει κάποια δουλειά τους επόμενους έξι μήνες, αφού οι ίδιοι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να κινείται σε χειρότερα επίπεδα από εκείνο των γονιών τους και δηλώνουν σε μεγάλα ποσοστά διατεθειμένοι να φύγουν για το εξωτερικό προκειμένου να βρουν μια απασχόληση. Γι αυτό και είναι προκλητικό ο πρωθυπουργός να πανηγυρίζει για τις… επιτυχίες της κυβέρνησης στην υποτιθέμενη μείωση του αριθμού των ανέργων, όταν οι μισοί νέοι 18 -35 ετών δηλώνουν ότι συντηρούνται οικονομικά από τους γονείς τους ή άλλον συγγενή τους, ενώ μόλις το 15% προβλέπει ότι θα βρει δουλειά στους επόμενους έξι μήνες.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως για τη μείωση της ανεργίας. Το αντίθετο ακριβώς, μάλιστα. Εδώ πάμε στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. Ή προχωράμε με τον αραμπά. Το Ελληνικό, π.χ., που θα δημιουργήσει 70.000 νέες θέσεις εργασίες και θα μεταμορφώσει το παραλιακό μέτωπο, έχει αποφασισθεί να προχωρήσει εδώ και έναν χρόνο και θα χρειασθούν ακόμη πολλοί μήνες, ώσπου η πρώτη μπουλντόζα να μπει στο παλιό αεροδρόμιο.

Για να πουληθεί ο ΟΛΠ στους Κινέζους και να λειτουργήσουν οι Σκουριές στη Χαλκιδική, χρειάσθηκαν δύο χρόνια αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και απειλές της τρόικας. Για τις Σκουριές μάλιστα, ακόμη και σήμερα κυβερνητικοί καιροφυλαχτούν μήπως βρουν τρόπο να τινάξουν στον αέρα τη γιγαντιαία αυτή επένδυση. Και αυτό που συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας είναι πως για να μπορέσει να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας ώστε να υπάρξει κάποιος θετικός αντίκτυπος στον ωκεανό των ανέργων της ελληνικής κοινωνίας , θα πρέπει να γυρίσει με πραγματική ορμή την παραγωγική ρόδα της οικονομίας. Για την απογείωση της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται συγκεκριμένο εμπνευσμένο σχέδιο με επιθετική αναπτυξιακή εκστρατεία στο εξωτερικό, με την επιστράτευση γενναίων επενδυτικών κινήτρων για σημαντικές επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες, στον τουρισμό, στην Ενέργεια, στην αγροτική παραγωγή, στις τεχνολογίες αιχμής, στην Παιδεία! Δεν παίρνει μπρος η πραγματική οικονομία με νέα προπαγανδιστικά αφηγήματα του τύπου βγαίνουμε τώρα στις αγορές ή με το ενδιαφέρον μας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, την επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών στους κηπουρούς και την αύξηση στους διορισμούς των δημοσίων υπαλλήλων. Για να γυρίσει ο τροχός της οικονομίας, θέλει δουλειά πολλή, κατά πώς λέει και ο ποιητής.

 

[ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, του Φώτη Σιούμπουρα, 22/07/2017]