ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΦΕΡΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Μπλόφα η αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα! Πρόκειται για σερβιτόρους, μπάρμαν, ψήστες, λαντζέρηδες, ρεσεψιονίστ και καμαριέρες που ανέβασαν εποχικά την απασχόληση.

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες λένε οι Αγγλοσάξονες και αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη για την αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Οι επιπλέον σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι, μπάρμαν, μάγειροι και ψήστες ξενοδοχείων και εστιατορίων, λαντζέρηδες, υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, ρεσεψιονίστ και γκρουμ και καμαριέρες σε ξενοδοχεία που προστέθηκαν τον Ιούνιο αθροίζουν 50.682 νέες Θέσεις εργασίας, την ώρα που το σύνολο των νέων Θέσεων σε όλους τους τομείς (καθαρό ισοζύγιο: προσλήψεις μείον απολύσεις, καταγγελίες συμβάσεων και αποχωρήσεις) ανέρχεται στις 40.559 θέσεις.

Με απλά λόγια, η αλματώδης ανάπτυξη του τουρισμού ελέω της ύφεσης στην Τουρκία αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, απορροφά εργατικό δυναμικό. To ίδιο συνέβη και τον Μάιο οπότε και από τις 89.534 πρόσθετες θέσεις εργασίας οι 84.396 είναι στις παραπάνω κατηγορίες.

Ως επιπλέον επιβεβαίωση του γεγονότος, πως η απασχόληση στη χώρα στηρίζεται πρακτικά αποκλειστικά από τον τουρισμό, έρχεται n γεωγραφική κατανομή αυτών των νέων θέσεων. Τον Ιούνιο τα μεγαλύτερα θετικά ισοζύγια προσλήψεων σε απόλυτο αριθμό (πλήθος νέων θέσεων) σημειώνονται στο Νότιο Αιγαίο, στα νησιά του Ιονίου, στην Κρήτη και στην Κεντρική Μακεδονία, n οποία, υπενθυμίζεται, περιλαμβάνει τη Χαλκιδική). Αντιθέτως, τον Ιούνιο στην Αττική το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων αποχωρήσεων είναι αρνητικό και δείχνει πως χάθηκαν 8.220 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο τα στοιχεία των επιχειρησιακών συμβάσεων που κατατέθηκαν δείχνουν μείωση μισθών 2,05% και 3,83% αντίστοιχα.

Αδιαμφισβήτητα, οποιεσδήποτε νέες θέσεις εργασίας αποτελούν θετικό σημάδι για την οικονομία, πλην όμως αυτές που συνδέονται με τον τουρισμό χαρακτηρίζονται από εποχικότητα και όπως σημειώνουν οικονομολόγοι, το φθινόπωρο θα σημάνει την αναστροφή αυτής της εικόνας, καθώς η ολοκλήρωση της σεζόν θα φέρει αποχωρήσεις και απολύσεις. Απέχει μακράν n Ελλάδα από το να μπορεί να προσελκύσει ξένους επισκέπτες για περισσότερο από έξι μήνες και ακόμα και αυτό το εξάμηνο ισχύει μόνον για συγκεκριμένους προορισμούς , αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όμως, η αλματώδης αύξηση των ξένων επισκεπτών ακόμα και το καλοκαίρι δεν αποτελεί κεκτημένο και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη γεωπολιτική αστάθεια στις υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην Τουρκία και στην Αίγυπτο. «Δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση επίτευγμα της κυβερνητικής πολιτικής n άνοδος των αφίξεων» σημειώνει με εμφατικό τρόπο παράγοντας της ξενοδοχειακής αγοράς ερωτηθείς επί του προκειμένου. Αντιθέτως, υπογραμμίζει, πως ο κλάδος βάλλεται από την αύξηση της φορολογίας τόσο σε άμεσο επιχειρηματικό επίπεδο όσο και σε έμμεσο, με τον διπλασιασμό του ΦΠΑ μέσα σε λίγα χρόνια, και την επιβολή απο τον ερχόμενο Ιανουάριο τέλους διανυκτέρευσης με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ξενοδοχείων Υπενθυμίζεται πως οι ξένες αεροπορικές αφίξεις εκτοξεύτηκαν από 15 εκατ. το 2010 σε 23,5 εκατ. το 2015 και 25 εκατ. το 2016. Φέτος, αναμένεται να φθάσουν από 28 έως και 30 εκατ. σύμφωνα με προβλέψεις της τουριστικής αγοράς.

Θέσεις εργασίας

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που δεν σχετίζονται με την εποχικότητα του τουρισμού, χρήσιμα είναι ίσως τα στοιχεία της τριμηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση. Με βάση αυτά, η απασχόληση στην ελληνικό οικονομία ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,5% ή 53.000 άτομα το πρώτο τρίμηνο του 2017. Αλλά η μία στις πέντε αυτές επιπλέον θέσεις απασχόλησης προέρχεται από προσλήψεις στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, από 325.000 απασχολουμένους στη Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα & φορείς Υποχρεωτικός Κοινωνικής Ασφάλισης, το πρώτο τρίμηνο του 2016 φτάσαμε περίπου στις 335.000 το πρώτο τρίμηνο φέτος.

Με απλά λόγια, η ανάπτυξη του τουρισμού για την οποία λίγο, αν όχι καθόλου, μερίμνησε η κυβέρνηση και οι προσλήψεις στο Δημόσιο και όχι νέες παραγωγικές επενδύσεις κρύβονται πίσω από τη μαγική εικόνα της μικρής υποχώρησης της ανεργίας, στο 21,7% φέτος τον Απρίλιο (έναντι στόχου για κάτω από 20% στα τέλη του 2016).

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, του Ηλία Μπέλλου, 18/07/2017]