Η ΔΕΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ Α.Ε. ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΔΕΚΟ

Στα χέρια του δημοσίου και των καταναλωτών κινδυνεύει να «σκάσει» σύντομα η ΔΕΗ αν δεν εξουδετερώσει επειγόντως τη βόμβα των απλήρωτων λογαριασμών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά που της χρωστούν πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι «πυροτεχνουργοί» στην προκειμένη περίπτωση αναζητούνται στις εισπρακτικές εταιρείες, τις μαζικές αποκοπές ρεύματος και τις κατασχέσεις, «εργαλεία» τα οποία λόγω του ιδιαίτερου ρόλου της η ΔΕΗ δεν έχει πλήρη πολιτική κάλυψη να χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσει επιθετικά το πρόβλημα, αλλά πλέον τα διεκδικεί επιτακτικά. Παρότι η ΔΕΗ δεν το διατυμπανίζει, όλος ο σχεδιασμός της πλέον προσανατολίζεται στο «κυνηγητό» των κακοπληρωτών.

Ο Μ. Παναγιωτάκης επανέλαβε την Παρασκευή ότι εντός του Ιουλίου η ΔΕΗ θα προσλάβει σύμβουλο για να σχεδιάσει «αποτελεσματικές διαδικασίες» διαχείρισης των οφειλών της, ενώ μιλώντας στη γενική συνέλευση της „ ΔΕΗ ζήτησε από την κυβέρνηση να λύσει τα χέρια της επιχείρησης και να της επιτρέψει να εργαστεί ως Ανώνυμη Εταιρεία και όχι ως ΔΕΚΟ.

Οι απαιτήσεις της ΔΕΗ από τους καταναλωτές έχουν φτάσει να αντιστοιχούν σήμερα στο 40% του τζίρου της (έχει υποχωρήσει σε 5,2 δια ευρώ), αλλά το πολύ σε δύο χρόνια, όταν η εταιρεία θα έχει χάσει υποχρεωτικά τους μισούς από τους εφτά εκατομμύρια πελάτες της και το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της, τα ανείσπρακτα χρέη των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ θα ισοδυναμούν με ολόκληρο τον τζίρο της!

Η δυσκολία της ΔΕΗ να διαχειριστεί το πρόβλημα των ανείσπρακτων οφειλών πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της κρίσης με την αναγκαστική είσπραξη του «χαρατσιού» μέσω των λογαριασμών και εξερράγη το 2015 (+589 εκατ. ευρώ) με τη βοήθεια του κινήματος «δεν πληρώνω». Τα χρέη έχουν σταματήσει να αυξάνονται με τους ρυθμούς του παρελθόντος, αλλά η ΔΕΗ δεν μπορεί να τα μειώσει. Ενδεικτικό είναι πως ενώ στο τέλος του 2015 τα χρέη έφτασαν τα 2,298 δισ. ευρώ, σχεδόν δύο χρόνια μετά έχουν περιοριστεί μόλις κατά 67 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ την Παρασκευή ο πρόεδρος της εταιρείας, Μανόλης Παναγιωτάκης, σήμερα οι ανεξόφλητες οφειλές παραμένουν πάνω από τα 2,23 δια ευρώ.

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρωστούν αυτή τη στιγμή μεγάλα ποσά, ενώ τα χρέη από τις μεγάλες βιομηχανίες (κυρίως ΛΑΡΚΟ κ.ά.) ξεπερνούν τα 345 εκατ. ευρώ. Παραδοσιακός κακοπληρωτής της ΔΕΗ είναι και ο δημόσιος τομέας, που οφείλει πάνω από 100 εκατ. Ευρώ.

Τα μεγαλύτερα ποσά των οφειλών είναι κατανεμημένα, σύμφωνα με τον Μ. Παναγιωτάκη, σε έναν σχετικά μικρό αριθμό πελατών της Επιχείρησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, από τους 1,6 εκατ. οφειλέτες που δεν έχουν μπει σε διακανονισμό και χρωστούν συνολικά 1 δια ευρώ, οι 83.000 είναι που οφείλουν τα περισσότερα και συγκεκριμένα πάνω από 483 εκατ. ευρώ. Οι καταναλωτές αυτοί οφείλουν πάνω από 3.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Η πολυπληθέστερη αριθμητικά κατηγορία οφειλετών είναι όσοι οφείλουν ώς και 500 ευρώ καθώς φτάνουν το 1,069 εκατομμύρια με συνολικά χρέη όμως μόλις 125 εκατ. ευρώ. Στους καταναλωτές αυτούς η ΔΕΗ δεν προχωρά σε αποκοπές

Εκτός διακανονισμών παραμένουν άλλοι 258.000 πελάτες με χρέη από 500 έως 1.000 ευρώ που οφείλουν συνολικά 135 εκατ. ευρώ, αλλά και 200.000 καταναλωτές με οφειλές από 1.001 έως 3.000 ευρώ και σύνολο χρεών 263 εκατ. ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΗ έχει άτυπη εντολή να μην κόβει το ρεύμα για χρέη μέχρι 1.000 ευρώ.

[ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, του Βασίλη Γεώργα, 10/7/2017]