ΠΟΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ;… Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ΣΑΣ ΔΙΑΦΩΤΙΖΕΙ

Διάβασα την ανακοίνωση και δεν πίστευα στα μάτια μου! Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σχολιάζοντας την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία των Παρισίων δήλωσε πως «πίσω από τον μύθο της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και συγκεκριμένες βιομηχανίες που προωθούν φιλοσοφίες, εκστρατείες, “λογικές” και προπαγανδίζουν υπέρ της κλιματικής αλλαγής, με προφανή στόχο να αποκομίσουν κέρδη (!!!) Ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μία υπερδύναμη, οι ΗΠΑ (ένα από τα κράτη και συγκεκριμένα το δεύτερο κράτος με τους πιο υψηλούς ρύπους) αφήνουν τα υπόλοιπα 195 έθνη να συνεχίσουν το κοινό σχέδιο δράσης, που “εμπνεύστηκαν” κάποιοι προκειμένου να …επιτύχουν το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων»!

Πλήρης ταύτιση με τις θέσεις Τραμπ, για τις οποίες τον κατακρίνει όλος ο –νοήμων– κόσμος! Στον αέρα και τα φωτοβολταϊκά, και ο ανεμογεννήτριες, και τα υδροηλεκτρικά… Ας φωνάζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις… Ας ωρύονται WWF και Greenpeace (και μάλιστα για πρώτη φορά με κοινή ανακοίνωση) κατά του σχεδιασμού της κατασκευής νέου λιγνιτικού σταθμού στη Μελίτη. Οι δύο οργανώσεις με ανακοίνωσή τους, είχαν καταδικάσει απερίφραστα την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της κινεζικής εταιρείας «CMEC» (China Machinery Engineering Corporation), που σκοπό έχει την κατασκευή άλλης μίας λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη στη Φλώρινα, και παράλληλα είχαν ασκήσει κριτική στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνο Σκουρλέτη, λέγοντας ότι «στηρίζει μαύρο μνημόνιο».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στην κοινή τους ανακοίνωση οι δύο οργανώσεις: «Τόσο η ΔΕΗ, όσο και η ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζουν πως κάθε επένδυση σε νέες λιγνιτικές μονάδες δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά καταστροφική. Επιμένουν όμως στην προώθηση της πλέον ρυπογόνου και ξεπερασμένης τεχνολογίας ηλεκτροπαραγωγής, που θα αφήσει πίσω της κοινωνικά και περιβαλλοντικά κουφάρια. Την ίδια στιγμή, τα συρτάρια τους είναι γεμάτα με αρνητικές απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε αιτήματα για δωρεάν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης δεν έχουν καμία απολύτως απόδειξη ότι η Ελλάδα “χρειάζεται” νέες λιγνιτικές μονάδες».

Αλλά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν μασάει από κάτι τέτοια… (Θυμάστε, είναι οι τύποι «Φωτόπουλου», με το χέρι στο διακόπτη…). Τάσσονται πάντα με αυτό που συμφέρει τη τσέπη τους… Ποια κλιματική αλλαγή… Τι μας λέτε τώρα…. Τι ξέρουν ΟΛΟΙ οι Ευρωπαίοι της Ε.Ε. και φωνάζουν για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα… Εμείς ξέρουμε καλύτερα…

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε μια γιγάντια ρωγμή που εξαπλώνεται στην άκρη της Ανταρκτικής Χερσονήσου επεκτάθηκε κατά 17 χιλιόμετρα σε διάστημα μιας εβδομάδας και απέχει πλέον μόλις 13 χιλιόμετρα από την άκρη του πάγου. Μόλις αποκοπεί, το παγόβουνο που θα σχηματιστεί εκτιμάται ότι θα είναι ένα από τα 10 μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, με έκταση άνω των 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σχεδόν όσο η Αττική και η Εύβοια μαζί. Οι κρηπίδες πάγου που περιβάλλουν την Ανταρκτική φρενάρουν τη ροή των παγετώνων προς τον ωκεανό, και η εξαφάνισή τους θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την απώλεια πάγου από την ξηρά, η οποία ανεβάζει τη στάθμη. Και η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι επιταχύνει δραματικά την απώλεια πάγου από τα άκρα των κρηπίδων.

Από την άλλη, το πρόβλημα όλων των –αριστερών– «οικολόγων» που προμοτάρουν όχι μόνο τη συνέχιση της εξάρτησής μας από το λιγνίτη, αλλά και την αύξηση του βαθμού εξάρτησης με δημιουργία του νέου λιγνιτικού σταθμού, είναι η επένδυση στις Σκουριές! Αυτή, λέει, θα «καταστρέψει το περιβάλλον», άσχετα αν στην Ευρώπη (και μάλιστα στην βόρεια) λειτουργούν πάμπολλα έργα μεταλλουργίας χρυσού χωρίς ουσιαστικό πρόβλημα… Βλέπεις η Ελληνικός Χρυσός δεν είναι ΔΕΚΟ με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και δεν έχει αντίστοιχο συνδικαλιστικό φορέα σαν τη ΔΕΗ… Λες και οι «μόνο» 2.000 θέσεις εργασίας στην Χαλκιδική δεν αφορούν εργαζόμενους… Ενώ στη ΓΕΝΟΠ, μπροστά στα συμφέροντα του κλάδου, απαρνιόμαστε και την κλιματική αλλαγή!!!

Μόνη ελπίδα η… επίσημη ΔΕΗ, η οποία διαχωρίζει τη θέση της από τις απόψεις της ΓΕΝΟΠ αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, διευκρινίζοντας ότι «οι θέσεις της Επιχείρησης θα εκφραστούν με σχετική επίσημη τοποθέτηση».

Για να δούμε…

Υ.Γ. Το φανταζόσαστε ποτέ πως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα στοιχιζόταν πίσω από τις θέσεις των «ιμπεριαλιστών αμερικάνων»!!! Μερικές φορές η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια… Στα όρια της κωμωδίας…

Σχόλιο του μπλογκ: Και δεν αναφέρθηκε στο άρθρο τι γίνεται με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ. Αν έχετε και σεις αυτή την απορία, απλά κοιτάξτε το λογαριασμό της ΔΕΗ στις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις», εκεί που λέει «ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων», το οποίο θεσπίστηκε για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων ρύπων. Δηλαδή συνεισφέρουμε όλοι μας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ, αλλά η ΔΕΗ φτιάχνει λιγνιτικούς σταθμούς!!!. Από την έναρξη της κρίσης το 2010, το τέλος αυτό αυξήθηκε κατά 1.175% !!!… Για να καταλάβετε, σε ένα λογαριασμό ΔΕΗ των 150 ευρώ πληρώνουμε 25 ευρώ ΕΤΜΕΑΡ!!!

Και μαντέψτε και ποιος πληρώνει τα πρόστιμα της Ε.Ε. που επιβάλλονται στην Ελλάδα για τη μη συμμόρφωση με τα όρια εκπομπών άνθρακα… Στο κάτω-κάτω αφού η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή ας κάνει ενέργειες να καταργήσει το ΕΤΜΕΑΡ….

 

[ΠΗΓΗ: http://www.politically.gr/, του Αχιλλέα Σκυριανού, 8/6/2017]