O TOLIS ΛΥΝΕΙ ΤΗ… ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ (ΚΑΙ ΑΡΠΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ… ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ!)

Χρειάστηκαν τρείς μέρες σκέψης για να σκεφτεί ο κος Παπαγεωργίου και οι φίλοι του πως να συνδέσουν το Αμύνταιο με τις Σκουριές… Τελικά το βρήκαν και μας χάρισαν μια απείρου κάλους «προειδοποίηση» υπονοώντας πως κι εδώ στην Χαλκιδική, «θα γίνει του… Αμύνταιου». Βέβαια η λογική του επιχειρήματος είναι του επιπέδου, «ο αστυνόμος είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο άρα ο αστυνόμος είναι … μπουζούκι»… Ορυχείο εκεί, ορυχείο εδώ, άρα κι εδώ τα ίδια θα γίνουν… Με τη λογική αυτή σε κάθε επιφανειακό ορυχείο της Γης όπου το βάθος εξόρυξης έφτανε τα 200 μέτρα, θα είχαμε κατολισθήσεις…

Αυτή η antigold επιχειρηματολογία και ειρμός σκέψης θα πρέπει κάποτε να αποτελέσει θέμα κάποιας διατριβής… Απολαύστε και την «προειδοποίηση» του κου Παπαγεωργίου:

«Προειδοποίηση για τις Σκουριές: Κατά τον τεχνικό σύμβουλο της ΔΕΗ, αναπληρωτή καθηγητή Γεωτεχνικής ΕΜΠ κ. Μιχάλη Καββαδά: «Οι απότομες μετακινήσεις εδαφών σε επιφανειακά ορυχεία όπου οι εκσκαφές φτάνουν σε βάθος 200 μέτρων, είναι συχνό φαινόμενο και μπορεί να συμβεί έως και δύο φορές το χρόνο». Ο ίδιος συνέστησε ψυχραιμία, και δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθότι «οι τεχνικοί και επιστήμονες του ορυχείου Αμυνταίου ξέρουν να  αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα».

Όπως απεδείχθη, οι τεχνικοί και επιστήμονες του ορυχείου δεν πρόβλεψαν, δεν ήξεραν και δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τίποτα απολύτως.

Αυτά συμβαίνουν στο λιγνιτικό πεδίο της ΔΕΗ στη δυτική Μακεδονία επειδή, κατά τους επιστήμονες της επιχείρησης, «τα φαινόμενα αυτά δεν μπορείς να τα προβλέψεις».

Στο μεταλλευτικό πεδίο της Eldorado στη BA Χαλκιδική: Στις Σκουριές το βάθος της επιφανειακής εξόρυξης είναι 200 μέτρα. Σε δυο λιθόρριπτα φράγματα ύψους 150 μ. στα φαράγγια Καρατζά και Λοτσάνικου στις Σκουριές θα αποτεθούν 160 εκατ. τόνοι μεταλλευτικών αποβλήτων εμπλουτισμού σε ορεινό ανάγλυφο  μέσης κλίσης 13%. Στο ρέμα Κοκκινόλακα, σε απόσταση 50 μέτρων από την εθνική οδό Θεσ/νίκης-Αγ. Όρους 500 μέτρα από το Στρατώνι και 1.500 μέτρα από τον κόλπο της Ιερισσού θα αποτεθούν 20 εκατ. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ αποβλήτων. Τα φράγματα και ο χώρος απόθεσης είναι επάνω στο ενεργό σεισμικό ρήγμα της Ιερισσού που έχει δώσει καταστρεπτικούς σεισμούς των 7,0 Ρίχτερ.

Αλλά οι περήφανοι «Έλληνες μηχανικοί» της Ελληνικός Χρυσός βεβαιώνουν ότι όλα αυτά έχουν ληφθεί υπ’ όψη στις μελέτες και ότι τίποτα «απρόβλεπτο» δεν πρόκειται να συμβεί. Και αν συμβεί, η πρακτική της αποποίησης ευθυνών είναι γνωστή όχι μόνο στη ΔΕΗ αλλά σε όλες τις μεταλλευτικές εταιρείες».

Συγκλονιστικό, έτσι;