ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ: ΠΟΙΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΓΕΩΛΟΓΟΙ? ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ #SKOURIES!

Η κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου ήταν μάλλον μια προαναγγελθείσα κατάσταση. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Υπήρχαν πολλά σημάδια για το πού θα πήγαινε η κατάσταση. Κανείς όμως δεν φαίνεται να περίμενε αυτό το μέγεθος της κατολίσθησης και της υλικής καταστροφής. Το μεγάλο ευτύχημα είναι ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

Γι’ αυτό και άλλωστε είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση η μετεγκατάσταση των 180 κατοίκων του γειτονικού οικισμού των Αγίων Αναργύρων, χωρίς όμως αυτή η απόφαση να έχει υλοποιηθεί στα χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Από το περασμένο Σάββατο όμως η υπόθεση της μετεγκατάστασης των κατοίκων δείχνει να δρομολογείται με ταχύτατους ρυθμούς.

Με αυτό το θέμα (της μετεγκατάστασης) αλλά και εκείνα της αποκατάστασης ζημιών, όπως και το ενεργειακό κόστος στη χώρα ασχολούνται αποκλειστικά και τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως η ΕΡΤ, η “Αυγή”, η “Εφημερίδα των Συντακτών”, και ο Ρ/Σ “Στο Κόκκινο” Η αναζήτηση των ευθυνών δεν τους απασχολεί, προς το παρόν, ίσως για ευνόητους λόγους…

Αν ήταν βέβαια ιδιωτική η εταιρεία ο παραγωγός και πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας υπό τις παρούσες συνθήκες ή απαίτηση για απέλαση από τη χώρα και η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων θα φάνταζε ως η πιο ήπια συνέπεια…

Η τοπική κοινωνία όμως της Δυτικής Μακεδονίας δείχνει αγανακτισμένη, καθώς φαίνεται πως η ολιγωρία πως επέδειξαν σ’ αυτή την περίπτωση οι κρατικές υπηρεσίες ήταν διαχρονική και ανεπίτρεπτη.

Κατ’ αρχήν, πέρα από την δυσλειτουργία που φαίνεται να προκάλεσαν στο ορυχείο με την συνολική στάση τους οι αρχαιολόγοι της τοπικής εφορίας αρχαιοτήτων καταγγέλλεται από ντόπιους πολιτικούς φορείς η απουσία γεωλόγου στο ορυχείο από το 2010 (!!!?), όπως και η μακρά απουσία επισκέψεων των επιθεωρητών περιβάλλοντος και μεταλλείων από την περιοχή, εκτός από τις τελευταίες μέρες που τα σημάδια της επερχόμενης κατολίσθησης έγιναν ολοφάνερα.

Συγνώμη, αλλά ποιοι επιθεωρητές περιβάλλοντος, μεταλλείων και γεωλόγοι τώρα? Ολόκληρη η επιστημονική αφρόκρεμα της Ελληνικής πολιτείας βρίσκεται στη ΒΑ Χαλκιδική.

Τελεί υπό την “ομηρία” της antigold κοινότητας ,η οποία μέσω της ΜΚΟ “παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων” μέρα παρά μέρα στέλνει από μια καταγγελία ή αναφορά για την επένδυση της Eldorado Gold.

Οι μηχανικοί της επιθεώρησης περιβάλλοντος και μεταλλείων έχουν στην κυριολεξία τα τελευταία 5 χρόνια εγκατασταθεί στην περιοχή για να ελέγχουν, αν έχουν τοποθετηθεί με ακρίβεια χιλιοστού για παράδειγμα τα container που χρησιμοποιούνται στα εργοτάξια, είτε ως γραφεία, είτε ως αποδυτήρια για τους εργαζόμενους.

Επίσης, αυτοί οι δημόσιοι λειτουργοί έχουν περάσει ολόκληρες μέρες ελέγχοντας αν είναι καθαρές ή όχι  βιοχημικές οι τουαλέτες που έχουν τοποθετηθεί στο εργοτάξιο των Σκουριών, ή αν μια βίδα που προεξέχει σε μια μεταλλική κατασκευή μπορεί δυνητικά να επηρεάσει το μικροκλίμα της περιοχής, καθώς και την ορνιθοπανίδα της.

Εξίσου λαμπροί επιστήμονες γεωλόγοι, που ανήκουν στην antigold κοινότητα και προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους είναι και αυτοί με τη σειρά τους εγκλωβισμένοι με ασχολίες πέραν του επιστημονικού αντικειμένου τους, όπως η δημοσίευση άρθρων.

Όχι σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, αλλά στο ιστολόγιο της αντιμεταλλευτικής ΜΚΟ με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να προσφέρουν, ανά πάσα στιγμή, την τεράστια πείρα και την συσσωρευμένη γνώση τους στην γεωλογική λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας.

Ελπίζουμε τώρα που δοκιμάζεται αυτή η ευαίσθητη απ’ όλες τις απόψεις περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας να αλλάξουν, έστω και για λίγο, οι προτεραιότητες όλων των παραπάνω θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων.

Η χώρα τους έχει ανάγκη!

 

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr, 13/6/2017]