Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Και αίφνης σύσσωμος ο Τύπος, με αφορμή το έγγραφο που απέστειλε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Μιχαήλ Απέσσο, ζητώντας την έναρξη των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την προσφυγή στη διαιτησία κατά της Ελληνικός Χρυσός, ασχολείται με την περίφημη διαιτησία.

Το περίεργο είναι πως η ίδια η εταιρεία δεν έχει ακόμη καμιά πληροφόρηση όπως δηλώνει – και δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αμφισβητήσει κανείς. Θεωρητικά, τώρα που «πήρε μπρος» η διαδικασία, –η οποία έχει έρθει στη δημοσιότητα από τον Ιανουάριο–, θα έχουμε ταχείς εξελίξεις, αφού σε τέσσερις μήνες πρέπει να λήξει το θέμα.

Πάνω-κάτω όλα τα άρθρα κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, προσπαθώντας να εμφανιστούν αντικειμενικά. Δεν θα σχολιάσω δημοσιεύματα «αγωνιστικών» εφημερίδων όπως η Εφημερίδα των Συντακτών, οι οποίες ανάμεσα στα επιχειρήματα με τα οποία ενισχύουν τη θέση τους «να κλείσουν τα μεταλλεία» παρουσιάζουν σαν «πηγή» δημοσιεύματα του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων …

Θα σταθώ όμως σε ένα άρθρο των ΝΕΩΝ το οποίο σαφώς και διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα. Απολαύστε το, χωρίς σχόλια:

«Στρίβειν διά… της διαιτησίας: Τη φράση στρίβειν διά του αρραβώνος (που ακούσαμε από τον Αντώνη Στέφανο Στρατηγό το 1962 στην κωμωδία «Ο Ατσίδας») τη γνωρίζουμε όλοι. Αρκετοί τη χρησιμοποίησαν κιόλας ως ελιγμό με στόχο την ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων. Αλλά δεν ήταν το Ελληνικό Δημόσιο ούτε υπουργοί!

Γιατί αυτή η φράση μου ήρθε στο μυαλό χθες, όταν έγινε γνωστό πως το Δημόσιο προσφεύγει σε διαιτησία κατά της Ελληνικός Χρυσός «προς διασφάλιση της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας σχετικά με την επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας».

Πριν σκεφτώ… πονηρά, ρώτησα και τις δυο πλευρές. Ακρη όμως δεν έβγαλα. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν θέλησαν να πουν τίποτα με τη δικαιολογία ότι μπορεί (αν γίνουν πιο συγκεκριμένοι) να επηρεάσουν την απόφαση… Από την Ελληνικός Χρυσός έκαναν τους ανήξερους μην μπορώντας (όπως είπαν) να φανταστούν κάποιο συγκεκριμένο λόγο.

Αναγκαστικά λοιπόν πάμε σε εικασίες. Και λέω εγώ (και όχι μόνο εγώ): Μήπως ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης δεν θέλει να χρεωθεί τις αντιδράσεις όσων –κυρίως στη Χαλκιδική– αντιτίθενται στην επένδυση και ρίχνει την μπάλα (της ευθύνης εννοώ) στο διαιτητικό δικαστήριο; Μήπως;»