ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Mr 30 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Eurolife ERB με τους Α. Σαρρηγεωργίου (πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος Eurolife ERB) και Prem Watsa (πρόεδρος & CEO Fairfax Financial Holdings).

Κάθε χρόνο η διοίκηση, τα στελέχη, οι επικεφαλής των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει η Fairfax Financial Holdings Limited σε όλο τον κόσμο, καθώς και οι μέτοχοι του ομίλου, συγκεντρώνονται στο εμβληματικό συνεδριακό κέντρο Roy Thomson Hall στο Τορόντο προκειμένου να ακούσουν τον επικεφαλής της καναδικής εταιρείας, Prem Watsa, να πραγματοποιεί τον απολογισμό των επενδυτικών κινήσεων της χρονιάς και να δίνει το στίγμα της στρατηγικής για την επόμενη.

Η προσοχή του κοινού είναι δεδομένη: Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ξεκίνησε από τη Χάιντεραμπαντ της Ινδίας με λίγα δολάρια στην τσέπη, για να βρει στον Καναδά τη “Γη της Επαγγελίας”, να δημιουργήσει έναν επενδυτικό οργανισμό με περιουσιακά στοιχεία 30 δισ. δολαρίων σήμερα και να κερδίσει το προσωνύμιο “ο Ουόρεν Μπάφετ του Καναδά”.

Με την ίδια προσοχή άκουσαν όσοι παρευρέθηκαν την περασμένη Δευτέρα στην εκδήλωση του ασφαλιστικού ομίλου Eurolife ERB, που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, αλλά και δύο ημέρες μετά, την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, τον πρόεδρο της Fairfax Financial Holdings Limited να μιλά για την προσωπική του πορεία, τα πιστεύω και τη φιλοσοφία του, την επενδυτική στρατηγική της Fairfax, την επιλογή να επενδύσει στην Ελλάδα και τις θετικές προοπτικές για τη χώρα.

“Πολύ τυχερός”

Ο Watsa ήταν αφοπλιστικός μιλώντας για τη ζωή του. Το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας δασκάλων, σπούδασε μηχανικός, αλλά αποφάσισε ότι ο κόσμος των επιχειρήσεων έχει περισσότερο ενδιαφέρον.

Έφυγε για τον Καναδά για να συναντήσει τον αδελφό του, που βρισκόταν στο Οντάριο, με 8 δολάρια στην τσέπη. Βρήκε δουλειά ως πωλητής κλιματιστικών και παράλληλα σπούδαζε. Κατάφερε να αποφοιτήσει από το University of Western Ontario Business School, αργότερα Richard Ivey School of Business, και η πρώτη του δουλειά ήταν ασφαλιστής.

“Ξέρετε πώς πήρα τη δουλειά; Υπήρχαν τέσσερις υποψήφιοι, αλλά την ημέρα του interview ήμουν ο μόνος που εμφανίστηκε”, διηγήθηκε στην εκδήλωση του Ζαππείου, με το κοινό να ξεσπά σε γέλια. Ως ασφαλιστής, μυείται στην τέχνη των πωλήσεων αλλά και στην επενδυτική στρατηγική του Benjamin Graham από τον μέντορά του, John Watson.

Στο επίκεντρο της επενδυτική του στρατηγικής είναι ο χρόνος: “Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές σε ό,τι κάνουμε”, είπε. “Οι αρχές που μας διέπουν είναι η διαφάνεια, η εντιμότητα και η ακεραιότητα. Δουλεύουμε σκληρά, αλλά όχι εις βάρος της οικογένειάς μας. Εάν μια επιχείρηση είναι επιτυχημένη, όλοι ευνοούνται. Οι πελάτες, οι εργαζόμενοι, οι μέτοχοι, η κοινωνία. Όταν οι επιχειρήσεις ευημερούν, ευημερεί και η κοινωνία”, ήταν ορισμένες από τις παραδοχές του. Τη φιλοσοφία αυτή αποτυπώνει και η ονομασία της εταιρείας Fairfax, που αποτελεί το αρκτικόλεξο για τη φράση “Fair and friendly Aquisitions”, δηλαδή δίκαιες και φιλικές εξαγορές. Μάλιστα, αποκάλυψε πως εμπνευστής της ονομασίας ήταν μια γραμματέας της εταιρείας και όχι κάποια καλοπληρωμένη εταιρεία συμβούλων!

Όσο για το εάν υπήρχε κάποιο μυστικό πίσω από την επιτυχία της Fairfax, που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με 10 εκατ. δολάρια και σήμερα διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 30 δισ. δολαρίων, ο επικεφαλής της δεν δίστασε να παραδεχτεί: “Ήμουν πολύ τυχερός, δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε ό,τι καταφέραμε. Ο Καναδάς είναι μια απίστευτη χώρα, που δίνει σε όλους ευκαιρίες. Εάν είσαι αποφασισμένος να δουλέψεις σκληρά, τα περιθώρια επιτυχίας είναι τεράστια”.

Πώς διοικεί, πώς επιλέγει

Με συνομιλητή τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Eurolife ERB, ο Watsa στην εκδήλωση του Ζαππείου, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, των τραπεζών, των επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας και θεσμικών παραγόντων, μίλησε και για τον τρόπο που επιλέγει τους επενδυτικούς του στόχους, αλλά και για το μοντέλο διοίκησης της Fairfax.

Ο Watsa, που έχει στο ενεργητικό του επιτυχημένες προβλέψεις, όπως με την ιαπωνική κρίση του ’90 ή τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, και θεωρείται σημείο αναφοράς στον διεθνή επενδυτικό στίβο, ανέφερε πως αυτή την περίοδο υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στις αγορές. Ως επενδυτής, τόνισε ότι το πρώτο πράγμα που κοιτάζει σε μια εταιρεία είναι το management της. “Αυτό είναι το πιο βασικό για εμάς. Υπάρχουν και άλλα πράγματα, οικονομικοί δείκτες, στοιχεία, όμως το πιο βασικό είναι εάν η φιλοσοφία της διοίκησης ταιριάζει με το μοντέλο μας”. Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει διότι η Fairfax επιτρέπει απόλυτη ελευθερία κινήσεων στις εταιρείες που εξαγοράζει. “Έχουμε υιοθετήσει μια αποκεντρωμένη διοικητική φιλοσοφία και, για τον λόγο αυτό, είναι απολύτως σημαντικό στοιχείο η ποιότητα του management κάθε εταιρείας του ομίλου μας”. Πράγματι, η Fairfax είναι από τις λίγες περιπτώσεις ομίλων όπου 30 άνθρωποι σε ένα γραφείο στο Τορόντο “ελέγχουν” έναν όμιλο 22.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο…

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, 3/6/2017, Από τον Νίκο Χρυσικόπουλο, αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο”]