Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΗ ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΕΣΠΕΙΡΕ ΤΟ «ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ» ΣΤΗΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Εμφανίζονται «ελληνικά» σιτηρά… made in Βουλγαρία!

Σταγόνα δεν έπεσε για… πολλούς μήνες σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, με τους αγρότες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή . Η πτώση της παραγωγής αγγίζει το 70%, με τους ίδιους να κάνουν λόγο για πάρτι σε εισαγόμενα που… βαφτίζονται ελληνικά. Αγρότες που καλλιεργούν σιτηρά, βρίσκονται σε απόγνωση, αφού είδαν τις φετινές σοδειές τους να καίγονται και τα… χρέη να καραδοκούν. Παράλληλα, ο νέος ΕΦΚΑ, έρχεται σα θηλιά στο λαιμό τους με τους ίδιους να τονίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτά που ζητάει το κράτος .

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Στέργιος Λίτος, τονίζει πως έχει να βρέξει ένα χρόνο. Θα γίνει και πάλι πάρτι με τις εισαγωγές. Έτσι κι αλλιώς δε φτάνουν αυτά που παράγουμε, αλλά φέτος μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Δεν είναι δυνατόν να βαφτίζουν όλα τα αλεύρια ως ελληνικά, όταν σε ποσοστό 70% εισάγονται από Βουλγαρία και Ρουμανία. Η παραγωγή στα σιτηρά φέτος θα είναι μειωμένη σε ποσοστό 40% 70%. Όλα θα είναι εισαγόμενα. Κράτος δεν υπάρχει για να πάρει ο αγρότης αποζημίωση και οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι έμποροι. Διότι και το ίδιο το κράτος χάνει, αφού τα εισαγόμενα σιτηρά, έρχονται κατά πλειοψηφία χωρίς τιμολόγια και άρα δε φορολογούνται .

Λύση στο… αδιέξοδο αναζητούν και οι παραγωγοί σιτηρών της Χαλκιδικής, που βλέπουν τη φετινή σοδειά τους να έχει καταστραφεί. Στον Πολύγυρο πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων του νομού, παρουσία του περιφερειακού συμβούλου Χαλκιδικής Δημήτρη Τζηρίτη. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των συνεταιρισμών και τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργο. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και στη διοίκηση του ΕΛΓΑ για αναμόρφωση του κανονισμού ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. «Υπάρχει σοβαρή περίπτωση, τα σιτηρά φέτος να μη θεριστούν καν, λόγω της ανομβρίας. Η ζημιά είναι τεράστια», σημειώνει ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού «Η Ένωση» Ευάγγελος Ευαγγελινός. «Η κάλυψη αυτή τη στιγμή είναι μόνο μέσω του ΠΣΕΑ, από εκεί και πέρα δε γνωρίζουμε τι εξέλιξη θα έχει. Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, μήπως μπορέσουμε να αποζημιωθούμε από εκεί, κάτι που βέβαια είναι αρκετά δύσκολο. Ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ξηρασία», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της «Ένωσης», Συνεταιρισμού Χαλκιδικής, Γιάννης Σαχίνης. Ο ίδιος κάνει λόγο για «100% ζημία, σε εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων. Μιλάμε για όλο τον κάμπο της Καλαμαριάς. Επίσης η ζημιά δεν έχει γίνει μόνο στη Χαλκιδική, ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετοί νομοί όπως αυτός των Σερρών και του Κιλκίς».

Ο κ. Σαχίνης, μιλώντας για τις εισαγόμενες ποσότητες, υπογραμμίζει: «έτσι κι αλλιώς εισάγουμε σιτηρά. Όμως, με αυτό που έχει συμβεί, θα αναγκαστούμε να εισάγουμε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πολλές φορές, υπάρχουν εισαγόμενα… αμφιβόλου ποιότητας. Οπότε καταλαβαίνεται ότι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν είναι τεράστια. Στο τέλος, ενδεχομένως μπορεί να κληθεί να “πληρώσει τη λυπητερή” ο πολίτης, ανάλογα με το συνάλλαγμα. Αυτό δε μπορούμε να το γνωρίζουμε ακόμη».