ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: «ΠΟΙΟ ΔΑΣΟΣ…»

Στο φύλλο της 13/5/2017, της… αγωνιστικής εφημερίδα «Κόντρα» ψαρέψαμε ένα άρθρο με τον τίτλο «Παλιούρι Χαλκιδικής: Προσπαθούν ν’ αποχαρακτηρίσουν πευκοδάσος χάριν του Σαββίδη»! Εκεί, κατηγορείται η σημερινή κυβέρνηση πως για να κάνει χάρη στον «φίλο» Ιβάν Σαββίδη, προσπαθεί παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών – αλλά και του οφθαλμοφανούς του θέματος–, να αποχαρακτηρίσει δάσος σε έκταση στην οποία ο άρχοντας Ιβάν θέλει να εκμεταλλευτεί τουριστικά… Η υπόθεση μοιάζει με την αντίστοιχη στο Ελληνικό, αλλά από την… ανάποδη!!! Εδώ φαίνεται το δασαρχείο να έχει δίκιο…

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός πως το δημοσίευμα προέρχεται από τον αριστερό χώρο. Φυσικό είναι το μυαλό μας να πηγαίνει στις γνωστές κραυγές για το «αρχέγονο» δάσος των Σκουριών, οι οποίες όπως φαίνεται περιορίζονται μόνο για συγκεκριμένα δάση της Χαλκιδικής… Τα άλλα δεν μας ενδιαφέρουν… Διαβάστε για να είστε ενήμεροι…

«Στις 7 Μάη του 2014, ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε «μπιρ παρά» από το ΤΑΙΠΕΔ το εγκαταλελειμμένο ΞΕΝΙΑ στο Παλιούρι Χαλκιδικής και 320 στρέμματα έκτασης, στην οποία υπάρχει και δάσος χαλεπίου πεύκης έκτασης 125,44 στρεμμάτων. Αγόρασε αυτό το «φιλέτο», δίπλα στη θάλασσα, για 14 εκατ. ευρώ!

Για το δάσος χαλεπίου πεύκης άνοιξε μια ολόκληρη συζήτηση, στο πλαίσιο των προτάσεων που έκανε το Δασαρχείο Κασσάνδρας με τη γνωμοδότησή του στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τίτλο: «Δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος (ΣΤΚ) στην περιοχή του Ξενία Παλιουρίου Χαλκιδικής – Εφαρμογή του ΕΣΧΑΔΑ Παλιουρίου». Στη γνωμοδότησή του, στις 6 Φλεβάρη του 2017, το Δασαρχείο Κασσάνδρας αναφέρει όσον αφορά τα 125,44 στρέμματα:

“Όμως εντός των παραπάνω εκτάσεων… συμπεριλαμβάνονται οι εκτάσεις… οι οποίες σήμερα φέρουν δασική βλάστηση Χαλεπίου Πεύκης με υπόροφο αείφυλλων πλατύφυλλων με ποσοστό κάλυψης100%… Εκτιμάται μετά από φωτοερμηνεία αεροφωτογραφιών και ορθοφωτοχαρτών ότι τα παραπάνω Δάση έχουν ηλικία από 25 μέχρι 40 χρόνια”.

Εν συνεχεία, στις 15 Φλεβάρη του 2017 γνωμοδότησε η Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, σημειώνοντας εισαγωγικά ότι “συμφωνούμε με τα σχετικώς και αναλυτικώς διαλαμβανόμενα της γνωμοδότησης του Δασαρχείου Κασσάνδρας”.

Η γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας δυσαρέστησε το ΤΑΙΠΕΔ που στις 20 Μάρτη του 2017 έστειλε έγγραφο στη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών (υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων), στο οποίο αφού εξέφρασε τη διαφωνία του για την επισήμανση ότι μέσα στην έκταση των 320 στρεμμάτων υπάρχει και δάσος χαλεπίου πεύκης 125,44 στρεμμάτων, ζήτησε από αυτή τη Διεύθυνση να αναθεωρήσει -από κοινού με το Δασαρχείο Κασσάνδρας- τη γνωμοδότηση για το δάσος των 125,44 στρεμμάτων. Παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα από το έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ:

“Με βάση την ανωτέρω διάταξη, είμαστε της γνώμης ότι το Δασαρχείο Κασσάνδρας εσφαλμένως προέβη σε νέα φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών και ορθοφωτογραφιών, καταλήγοντας στη διαπίστωση περί ύπαρξης και πρόσθετων εκτάσεων φερουσών δασική βλάστηση… Κατόπιν των ανωτέρω και για λόγους επίσπευσης των διαδικασιών διαβούλευσης, θα παρακαλούσαμε όπως σε συνεργασία και με το Δασαρχείο Κασσάνδρας προβείτε σε αναθεώρηση των θέσεων, όπως διατυπώνονται στο υπ’ αριθμ. 291/06-02-2017 έγγραφό του”.

Στις 27 Μάρτη και στις 3 Απρίλη του 2017, η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών έστειλε δύο έγγραφα σε αρμόδιες Διευθύνσεις, στη Διεύθυνση Δασών και Αγροπεριβάλλοντος και στο ΤΑΙΠΕΔ. Με τα έγγραφά της αυτά, πρώτον γνωστοποιεί ότι συμφωνεί με τις απόψεις του Δασαρχείου Κασσάνδρας και δεύτερον ζητά και από τη Διεύθυνση Δασών και Αγροπεριβάλλοντος να γνωμοδοτήσει την ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων). Το έγγραφο στάλθηκε στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Και η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, λοιπόν, συμφωνεί με τη γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας και για να ενισχύσει τη θέση του Δασαρχείου επικαλείται εγκύκλιο διαταγή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και νυν αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ι. Τσιρώνη, που μεταξύ των άλλων αναφέρει:

“Η επάνοδος του Δασάρχη με την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού δεν αποτελεί ανεπίτρεπτη ανάκληση ή τροποποίηση της προγενέστερης πράξης, εφόσον η διαπίστωση για το δασικό ή μη χαρακτήρα της εκτάσεως δεν γίνεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα του χρόνου εκδόσεως της προγενέστερης πράξης χαρακτηρισμού, αλλά με την υφιστάμενη κατά το χρόνο του νέου αιτήματος πραγματική κατάσταση”.

Με όσα προβλέπει αυτή η εγκύκλιος διαταγή του Τσιρώνη ενισχύεται η θέση του Δασαρχείου Κασσάνδρας. Να «χτυπάνε κάτω τον κώλο» τους οι εκπρόσωποι  του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, ο Τσίπρας με τον Φλαμπουράρη, τον Καμμένο και τον Φάμελλο, δε θα μπορέσουν να αποχαρακτηρίσουν ένα δάσος χαλεπίου πεύκης ηλικίας μεταξύ 25 έως 40 χρόνων.

Όταν ο Τσιρώνης και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος συνέταξαν αυτή την εγκύκλιο, δεν είχαν στο μυαλό τους την υπεράσπιση του δάσους, αλλά τη νομιμοποίηση σε μαζική κλίμακα του αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων. Πάνω στην κάψα τους για τη νομιμοποίηση των μαζικών ξεχερσωμάτων δασών και δασικών εκτάσεων, όμως, τους διέφυγε ότι με την ίδια υπουργική εγκύκλιο διαταγή κλείνουν οριστικά το δρόμο στον αποχαρακτηρισμό δασών όπως αυτού στο Παλιούρι Χαλκιδικής.

ΥΓ. Η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος δεν έβγαλε ακόμη τη γνωμοδότησή της για την ΜΠΕ του Ξενία Παλιουρίου. Καθυστερεί γιατί απλά της είναι αδύνατο να γνωμοδοτήσει υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ (δηλαδή υπέρ του Σαββίδη)».