Η (ΔΗΘΕΝ) ΕΠΕΝΔΥΣΗ-ΜΑΜΟΥΘ ΚΑΙ ΤΟ «ΦΕΣΙ»ΤΩΝ €330 ΧΙΛΙΑΔΩΝ

Τέσσερα γήπεδα γκολφ, τρία πεντάστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών και συνεδριακό κέντρο θα διέθετε η επένδυση, ύψους 800 εκατ. ευρώ, που σχεδίαζε η εταιρεία Πραβίτα Αναπτυξιακή & Συμμετοχών (Pravita Estate) σε έκταση 12.673 στρεμμάτων στον Ταξιάρχη του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής.  

Η υπαγωγή του έργου, τον Σεπτέμβριο του 2013, στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων είχε δημιουργήσει προσδοκίες, ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει, πράγματι, όαση στην εγχώρια επενδυτική ξηρασία.

Ωστόσο, όσο γρήγορα έσβησαν οι προβολείς της δημοσιότητας, τόσο γρήγορα μετατράπηκε σε μακέτα το project που θα “αναδείκνυε και θα αξιοποιούσε τη φυσική ομορφιά της “άγνωστης” Βόρειας Ελλάδας, όπως ανέφερε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το “φέσι”

Παρόλ’ αυτά, έως σήμερα, το έργο των 750 εκατ. ευρώ παραμένει στον κατάλογο των,  προς αδειοδότηση, στρατηγικών επενδύσεων (του ν.3894/2010) του υπουργείου Οικονομίας.

Και όπως πληροφορείται το Capital.gr, οι υποψήφιοι επενδυτές δεν έχουν, ύστερα από τόσα χρόνια, καταβάλει τη διαχειριστική αμοιβή προς την Enterprise Greece (πρώην Invest in Greece) που διαμορφώνεται σε 332,1 χιλ. ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση για την υπαγωγή του έργου στο fast track.

Η νομοθεσία επιτρέπει την ένταξη ενός έργου στο καθεστώς “fast track”, με τον επενδυτή να πρέπει σε διάστημα τριών μηνών να καταβάλει τη διαχειριστική αμοιβή για το διοικητικό κόστος διεκπεραίωσης του φακέλου της επένδυσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι “φέσι”, της τάξης των 300 χιλ. ευρώ, φέρεται (σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές, πριν από μήνες) να είχε αφήσει στην Enterprise Greece η εταιρεία Αγυιά που θα επένδυε περίπου 1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση θέρετρου (“Ithaca Resort”) στην Ιθάκη. Η Αγυιά και το επενδυτικό της σχέδιο έγιναν ευρύτερα γνωστά στην υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες: η έκταση – βοσκοτόπι των 5.029 στρεμμάτων θα χρησιμοποιούνταν ως εγγύηση για την λήψη τραπεζικού δανεισμού από τον Ιωάννη- Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, γιος του Χρήστου Καλογρίτσα.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο που οι επικεφαλής της Pravita Estate είχαν παρουσιάσει το 2013 ως μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις θα παραμείνει στα χαρτιά. Βασική αιτία που δεν προχώρησε η επένδυση, φέρεται να υπήρξε το γεγονός πως το εγχείρημα δόμησης σε έκταση 12.673 στρεμμάτων, που είναι χαρακτηρισμένη ως δάσος, δύσκολα θα είχε επιτυχία.

Πάντως, εκείνη την εποχή, εκπρόσωποι των επενδυτών εμφανίζονταν να διαθέτουν τα …απαιτούμενα αποθέματα υπομονής, ενώ η χρηματοδότηση θα προερχόταν από κορεατικών και κινεζικών συμφερόντων εταιρείες.

Οι επενδυτές

Πριν ενταχθεί στο Invest in Greece το έργο κοινοπραξία ελληνικών εταιρειών και σχημάτων κινεζικών και κορεατικών συμφερόντων, οι εταιρείες Cryst Regal και Haluron Energy, ζητούσαν από την πολιτεία να ανάψει το “πράσινο φως” για τη δημιουργία ενός “πράσινου” πολυτελούς θέρετρου. Πίσω από τη συγκεκριμένη επένδυση φερόταν να βρίσκεται ο Oday Al Shammari, ο Άραβας, που, το 2011, διατεινόταν ότι θα αγόραζε το 51% του ΠΑΟΚ.

Τελικά, τη θέση τον Άραβα πήρε η Πραβίτα Αναπτυξιακή και Συμμετοχών (Pravita Estate & Energy Leisure) που συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2012 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο Γιώργος Λίτσος, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου που έχει αναπτύξει οικιστικά έργα σε Αττική, Χαλκιδική, Ηράκλειο και Μύκονο. Μέλη της κοινοπραξίας που σχεδιάζει το τουριστικό έργο -μαμούθ στο νότιο σημείο του όρους Χολομώντα, κοντά στον οικισμό Πυργαδίκια, φέρεται να είναι ιδιοκτήτες τμημάτων γης της έκτασης 12.673 στρεμμάτων.

[ΠΗΓΗ : http://www.capital.gr , του Δημήτρη Δελεβέγκου, 29/3/2017]