Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΕΝΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ”

Το κράτος, για μία ακόμη φορά, δεν πληρώνει τις οφειλές του προς ιδιώτες. Όπως συνέβη και πέρυσι και το 2015, η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση και στην καταβολή των δόσεων σωρεύει “φέσια” και στερεί ρευστότητα από την αγορά.

Ήδη “χάθηκαν” 4 μήνες, καθώς φέτος, η “λύτρωση” για προμηθευτές και συμβασιούχους που συναλλάσσονται με το κράτος αναμένεται στο πιο καλό σενάριο από τον Μάιο. Και τούτο, διότι η επιστροφή στην.. κανονικότητα των δόσεων και των αποπληρωμών με το σταγονόμετρο προϋποθέτει ότι θα κλείσει η οριστική συμφωνία και θα καταβληθεί το πακέτο δόσεων.

Μετά, θα αρχίσουν να “μοιράζονται” τα χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό προς τους φορείς που χρωστούν, για να τα δώσουν, με τη σειρά τους, σε ιδιώτες, κυρίως σε νοσοκομεία, ταμεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ.

Οι ανακοινώσεις και η σώρευση χρεών

Τα στοιχεία για το πρώτο μόνο 2μηνο του 2017 που δημοσίευσε, χθες το ΥΠΟΙΚ, δείχνουν ότι πληρώθηκαν μόνο 37,4 εκατ. ευρώ οφειλές του “ευρύτερου” Δημοσίου (κυρίως Νοσοκομείων και ΟΤΑ) προς ιδιώτες.

Τα ποσά είναι “ψίχουλα”, όχι μόνο σε σύγκριση με το υπόλοιπο των 3,8 δισ. ευρώ από “φέσια” προς ιδιώτες (που και πάλι σωρεύονται), αλλά και δεδομένου ότι το β’ εξάμηνο του 2016 (σ.σ. όταν ήρθαν οι δόσεις του ESM από τη Συμφωνία του Μαΐου – Ιουνίου του 2016), η “ροή” της αποπληρωμής ήταν πολλαπλάσια.

Αποδίδονταν σε ιδιώτες περί τα 600 εκατ. ευρώ ανά μήνα: Ξεκίνησε η ροή με 440 εκατ. τον Ιούλιo, 951 εκατ. τον Αύγουστο, 110 εκατ. τον Οκτώβριο και 439 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016.

Συνολικά, το 2016 πληρώθηκαν 2,748 δισ. ευρώ, ενώ τα λεφτά που διατέθηκαν ήταν 3,063 δισ. ευρώ. Υπήρχε, δηλαδή, μία “κάβα” 314 εκατ. στο τέλος του χρόνου που σε πολύ μικρό βαθμό έχει μέχρι στιγμής δοθεί στην αγορά που περιμένει. Πιθανότατα “διακρατείται” για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες έως ότου έρθει το επόμενο πακέτο των δόσεων.

Οι απώλειες και ο τόκος 8%

Θεωρητικά, μάλιστα, το κράτος δεν χάνει μόνο μέσω της “θηλιάς” που προκαλεί στις επιχειρήσεις, στην οικονομία και στο ΑΕΠ, αλλά και δημοσιονομικά. Όσα από τα “φέσια” αυτά αφορούν σε επιχειρήσεις, πρέπει να αποπληρωθούν με ετήσιο τόκο 8% (βάση της σχετικής οδηγίας της Ε.Ε. που πλέον έχει ενεργοποιηθεί). Και τούτο συνιστά δημοσιονομικό ζήτημα.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς εξηγούσαν ότι είναι πολύ αμφίβολο αν ο τόκος αυτός θα “απαιτηθεί” από όσους έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο. Και τούτο, υπό τον φόβο των μελλοντικών “επιπτώσεων” στις επόμενες συμβάσεις που θα επιχειρήσουν οι εν λόγω εταιρείες να αναλάβουν…

Αυξάνονται τα “φέσια” γιατί νέα δημιουργούνται

Ένα άλλο ενδιαφέρον “στοιχείο” των στατιστικών του ΥΠΟΙΚ είναι ότι στο τέλος του 2015 τα “φέσια” προς ιδιώτες ήταν 4,7 δισ. ευρώ και στο τέλος Φεβρουαρίου ήταν 3,8 δισ. ευρώ. Και τούτο, όταν στο μεσοδιάστημα πληρώθηκαν οφειλές 3 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, μία νέα “γενιά” από οφειλές αξίας περί τα 2 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε….

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία καταγράφουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή οφειλές που δεν έχουν πληρωθεί επί 90 και πλέον ημέρες μετά τη δημιουργία τους. Άρα, αν προσμετρηθούν και οι πιο “φρέσκιες” οφειλές που δημιουργεί η χρονοκαθυστέρηση στις δόσεις, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και πιθανότατα θα φανεί στα στοιχεία των επόμενων μηνών, όπως άλλωστε συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.

Πέρα από τις οφειλές προς ιδιώτες, υπάρχουν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Και αυτές αυξήθηκαν από τα 1,2 δισ. ευρώ στα 1,25 διςσ. ευρώ τον Φεβρουάριο, με το κράτος να πληρώνει μόνο 10,4 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και  20,5 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Το 2016 οι πληρωμές για επιστροφές φόρων έφτασαν στα 380 εκατ. ευρώ (πιστώσεις 405 εκατ .ευρώ).

Τα κρυφά χρέη και το υπερπλεόνασμα του 2016

Πέρα από τα “φανερά” χρέη των 3,8 δισ. ευρώ οφειλών προς ιδιώτες και των 1,25 δισ. ευρώ επιστροφών φόρων, υπάρχουν και τα “αφανή” χρέη. Ο λόγος για οφειλές που δεν έχουν ακόμη “ξεκαθαρίσει” και δεν εγγράφονται σε πλεόνασμα και χρέος. Είναι οι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις και εφάπαξ που υπολογίζονται σε 1-1,5 δισ. ευρώ  και οι μη βεβαιωμένες/οριστικοποιημένες επιστροφές φόρων (σ.σ. κυρίως ΦΠΑ της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ επίσης).

Σε αντίθεση με τα χρέη που καταγράφει το ΥΠΟΙΚ στις στατιστικές του, τα οποία έχουν ήδη προσμετρηθεί στα πλεονάσματα και περιμένουν τις δόσεις για να πληρωθούν (σ.σ. καθώς η σύμβαση με τον ESM προβλέπει ειδική χρηματοδότηση), στα “αφανή” χρέη αναζητούνται… πόροι που να γίνονται “ανεκτοί” δημοσιονομικά.

Η υπέρβαση στόχων στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι μία επιλογή, εξηγούν αρμόδιες πηγές, αναφερόμενες στις πληροφορίες για πλεόνασμα – “τέρας” που μπορεί να προσεγγίσει το 4% του ΑΕΠ (σ.σ. οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 21-24 Απριλίου). Εξηγούν ότι αν υπάρξει έγκριση από τους δανειστές, μπορεί να τροφοδοτήσει την αποπληρωμή των “κρυφών” οφειλών των 2-3 δισ. ευρώ…

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 12/4/2017]