ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΣΗ ΠΑΘΩΝ & ANTIGOLD ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ…

Με έναν «πιασάρικο» τίτλο, «Eldorado Gold: Έναρξη λειτουργίας χωρίς άδεια λειτουργίας. Αποικιοκρατία #skouries», το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, πιο γνωστό ως το προσωπικό μπλογκ του Τόλη, επιχειρεί να θίξει ευαίσθητες χορδές του παλαιού-ΣΥΡΙΖΑ, εκείνου που ανέκραζε δια στόματος Κατερίνας Ιγγλέζη το 2014 «Αύριο βγαίνουμε κυβέρνηση, μεθαύριο τα μεταλλεία κλείνουν»!

Έτσι, ο υπότιτλος «Μέχρι πού μπορεί να φτάσει το θράσος της Eldorado Gold? Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η υποτέλεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος;» προσπαθεί να ρίξει το Υπουργείο «στο φιλότιμο», ελπίζοντας να επιτύχει αυτό και με προσωπική επίθεση κατά της πολιτικής ηγεσίας του: «Είναι φανερό οτι η πολυεθνική έχει αποθρασυνθεί από τη στάση του Υπουργού κ. Σταθάκη»!

Βέβαια, όλη η ανάρτηση είναι παραπλανητική, αφού στηρίζονται σε δική τους μετάφραση, κατά το δοκούν, φράσεων από την τριμηνιαία έκθεση της μητρικής Eldorado Gold. Π.χ. η πρόταση «began commissioning», η οποία αναφέρεται στην πρόοδο της μονάδας της Ολυμπιάδας, μεταφράζεται «Άρχισε να τίθεται σε λειτουργία». Και η πρόταση «Ore mining and processing began in April», δηλαδή «Η εξόρυξη και επεξεργασία μεταλλεύματος άρχισε τον Απρίλιο», συνοδεύεται και από την διευκρίνιση»Commercial production is expected by the beginning of the third quarter», δηλαδή «Η εμπορική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο [του 2017]». Είναι ηλίου φαεινότερο πως πρόκειται για δοκιμαστική λειτουργία και όχι για εμπορική παραγωγή. Αν διαβάσετε ολόκληρο το απόσπασμα, φαίνεται ξεκάθαρα: «The majority of installation work in the process plant, including piping and cabling, was completed and commissioning work commenced in late March. Commercial production is expected by the beginning of the third quarter.». Στα ελληνικά, «Η πλειονότητα των εργασιών εγκατάστασης στο εργοστάσιο επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των σωληνώσεων και των καλωδίων, ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε η έναρξης της λειτουργίας τέλη Μαρτίου. Η εμπορική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο».

Σε άλλο σημείο η έκθεση είναι πιο σαφής: «Commissioning is underway at Olympias Phase II in Greece and we remain on track for declaring commercial production in the third quarter of this year». Δηλαδή, «Η έναρξη λειτουργίας της Φάσης ΙΙ της Ολυμπιάδας στην Ελλάδα συνεχίζεται και παραμένουμε σε καλό δρόμο για την ανακοίνωση της εμπορικής παραγωγής το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».

Με άλλα λόγια, δεν στήνουμε ένα εργοστάσιο και το άλλο πρωί ξεκινάει η παραγωγή… Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στη διαδικασία έναρξης της λειτουργίας, η οποία διαρκεί κάποιους μήνες…

Αλλά αν θέλουμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις είναι πολύ εύκολο. Βέβαια, δεν πιστεύω πως υπάρχει έστω και ένας σοβαρός άνθρωπος ο οποίος να πιστέψει πως μια πολυεθνική εταιρεία, εισηγμένη σε διεθνή χρηματιστήρια, η οποία έχει ξεκινήσει μια επένδυση του 1,5 δισ., θα ξεκίναγε την παραγωγή κάποιας μονάδας της χωρίς τις απαιτούμενες άδειες…