“ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ ΑΚΟΜΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ”

Μπορεί χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Δημήτρης Τζανακόπουλος να επανέλαβε ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις 10 Μαρτίου, ωστόσο το κλίμα που μεταδίδουν ευρωπαϊκές πηγές δεν δικαιολογεί αυτήν την αισιοδοξία.

“Υπάρχει πρόοδος. Η δουλειά συνεχίζεται αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο” λέει στο Capital.gr ευρωπαϊκή πηγή που έχει γνώση από πρώτο χέρι των διαδραματιζομένων στα σαλόνια του Χίλτον. Χωρίς να δίνεται ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, ως πιο ρεαλιστικό φαντάζει να κλείσει τελικά η συμφωνία προς το τέλος του μήνα ή και τις αρχές της Απριλίου.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης οι διαφωνίες που καταγράφονται μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών είναι πολλές και έντονες.

Πιο συγκεκριμένα διαφωνίες έχουν καταγραφεί και γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν:

  • Στο περιεχόμενο των μέτρων λιτότητας που απαιτούν οι θεσμοί και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στο πρόγραμμα. Απαιτούν την εφάπαξ μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.600 στα 5.900 ευρώ εφάπαξ από το 2019 καθώς και την εφάπαξ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το αργότερο έως το 2020. Από την πλευρά της κυβέρνησης προκρίνεται η σταδιακή μείωση του αφορολόγητου και όλων των συντάξεων πάνω από 800 ευρώ προκειμένου οι μειώσεις να μην γίνουν βάση προσωπικής διαφοράς.
  • Στο περιεχόμενο  των αντιμέτρων λιτότητας. Το ΔΝΤ θέλει τα θετικά μέτρα να αφορούν μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, των ανώτατων συντελεστών της φορολογικής κλίμακας και την ενίσχυση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της επιθυμεί μείωση του ΕΝΦΙΑ και του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα
  • Στον μηχανισμό ενεργοποίησης των αντίμετρων της λιτότητας. Οι θεσμοί θέλουν τα αντίμετρα να ενεργοποιούνται μόνο στις περιπτώσεις υπέρβασης των στόχων και η κυβέρνηση θέλει μέτρα και αντίμετρα λιτότητας να εφαρμόζονται ταυτόχρονα και σταδιακά. Μόνο στις περιπτώσεις που δεν πιάνονται οι στόχοι να αφαιρούνται θετικά μέτρα από το καλάθι.

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναφορικά με το αν και κατά πόσο θα αλλάξει τις προβλέψεις του για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών με βάση τα στοιχεία επιδόσεων του δημοσίου ταμείου των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού για το 2018 και τα επόμενα χρόνια και κατά συνέπεια του εύρους των μέτρων που θα απαιτήσει τελικά το Ταμείο. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το μέγεθος νέων μέτρων 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δις ευρώ που αποτελεί την πρόταση εκκίνησης διαπραγμάτευσης του Ταμείου θα περιοριστεί κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή το πακέτο των μέτρων θα περιοριστεί κατά περίπου 1 δις ευρώ.

Γνώστες της διαπραγμάτευσης δεν συμμερίζονται αυτήν την αισιοδοξία και σημειώνουν ότι ήδη τους πρώτους μήνες του 2017 η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει αρχίζει ήδη να βαραίνει την οικονομία που αναπόφευκτα θα κοστίσει και στα δημοσιονομικά.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Σπύρου Δημητρέλη, 03/03/2017]