ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗ «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ»

Τη θέση των θεσμών για επιστροφή στο σχέδιο «Μικρή ΔΕΗ» επιχειρεί από χθες να αποτρέψει η κυβέρνηση, αντιπροτείνοντας ένα πακέτο πώλησης λιγνιτικών μονάδων. Με αυτήν τη γραμμή έφτασε εσπευσμένα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να κλείσει το πακέτο των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, που έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο θέμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η μάχη που n κυβέρνηση δίνει από χθες στις Βρυξέλλες είναι να περιορίσει το εύρος των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων και να μη βάλει στο πωλητήριο υδροηλεκτρικές μονάδες. Η πλευρά των θεσμών, ωστόσο, εμφανιζόταν μέχρι και χθες ανυποχώρητη στην επαναφορά του σχεδίου «Μικρή ΔΕΗ», απαίτηση που συνδέουν με την υποχρέωση της Ελλάδας να συμμορφωθεί με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ενέκρινε απόφαση της Ε.Ε. του 2009 για υποχρεωτικό σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη μέσω της πώλησης του 40% της λιγνιτικής της παραγωγής. Το σχέδιο «Μικρή ΔΕΗ» το 2012 είχε λάβει υπόψη του τόσο την εν λόγω απόφαση όσο και προηγούμενη μνημονιακή δέσμευση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Από την ίδια απόφαση επιχειρεί να αντλήσει και τα δικά του επιχειρήματα ο κ. Σταθάκης, προτείνοντας μόνο πώληση λιγνιτικών μονάδων και μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική μέσω της συνέχιση ς των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σταθάκης επαναφέρει με τη σειρά του ένα προ της «Μικρής ΔΕΗ» σχέδιο για τη συμμόρφωση με την απόφαση της Ε.Ε. που προέβλεπε την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων μέσω της δημιουργίας έως και τριών ανωνύμων εταιρειών. Ένας κοινός τόπος για τις δύο πλευρές Θα μπορούσε να ήταν η αποδοχή της πρότασης Σταθάκη από τους θεσμούς, υπό την προϋπόθεση συμμετοχής στα πακέτα προς πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο «Μικρή ΔΕΗ» περιελάμβανε τις λιγνιτικές μονάδες Αμύνταιο 1 και 2, τη Μελίτη 1 μαζί με την άδεια για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας (Μελίτη 2), τα υδροηλεκτρικό, Πλατανόβρυση, Θησαυρός, Αγρας, Εδεσσαίος, Πουρνάρι 1,2, τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής και τα ορυχεία Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνά 1, 2 και Βεύης, καθώς και ποσοστό 30% από το πελατολόγιο της ΔΕΗ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του σχεδίου Μικρή ΔΕΗ δεν προϋποθέτει νέα έγκριση από τη Βουλή, αφού έχει εγκριθεί από παλαιότερο νόμο, που μπορεί να επανενεργοποιηθεί και να προχωρήσουν οι διαδικασίες τάχιστα.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Χρύσας Λιάγγου, 23/03/2017]