Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΒΑΣΙΛΗΣ

Τον λένε Βασίλη Καρούσο και είναι 78 ετών. Είναι παντρεμένος κι έχει δυό παιδιά. Δουλειά του είναι να πουλάει χαρτάκια με ελπίδες στους πολίτες και σε μερικούς να μοιράζει λεφτά. Πρίν δυό μέρες έδωσε ένα ηχηρό μάθημα σε όσους περηφανεύονται σαν κοκοράκια ότι κατέχουν ηθικά πλεονεκτήματα, ενώ με το άλλο χέρι ληστεύουν τα πιο αδύναμα στρώματα του πληθυσμού.

Ο μπαρμπα Βασίλης από το Ηράκλειο είναι ένας βιοπαλαιστής, που δυό χρόνια πριν τα 80 του περπατάει στους δρόμους για να πουλήσει τα λαχεία του. Όχι από ευχαρίστηση. Για να ζήσει την οικογένειά του. Την ώρα που χιλιάδες 20χρονοι λιώνουν τις καρέκλες της πατρικής και μητρικής επιδότησης. Και χιλιάδες 50χρονοι εισπράττουν συντάξεις.

Ο μπαρμπα Βασίλης έχει δυό γιούς και ένα χρέος 5.000 ευρώ. Και γι αυτό παλεύει. Το χρωστάει από τα λαχεία, που μια φορά του τα κλέψανε και μια φορά του ληστέψαν τις εισπράξεις μέσα στο πρακτορείο που πήγε να τις παραδώσει. Ο Οργανισμός δεν καταλαβαίνει από κακοτυχίες και δεν έχει καμιά εισοδηματική πολιτική για τους πωλητές του. Η ζωή και οι κανόνες της είναι αμείλικτοι. Διορισμοί δεν προβλέπονται, ούτε μονιμότητες και ρουσφέτια.

Ο μπαρμπα Βασίλης πρίν λίγες μέρες βρήκε στο δρόμο ένα πορτοφόλι με 1.200 ευρώ. Το πήρε και το πήγε στο κοντινό αστυνομικό τμήμα και το παρέδωσε. Δεν έδωσε αύξηση στον εαυτό του, όπως οι διοικητές των ΔΕΚΟ. Ούτε τον ελάφρυνε από τα φορολογικά βάρη όπως οι βουλευτές, οι δημαρχαίοι και οι παρατρεχάμενοί τους, που κλέβουν τα πορτοφόλια των πολιτών στη μέση του δρόμου με νομοθετικά κόλπα, ανώτερα από των ληστών.

Ο μπαρμπα Βασίλης δε ζήτησε κανένα ηθικό πλεονέκτημα όταν έπαιρνε τα συγχαρητήρια των αστυνομικών στο Τμήμα. Το είχε. Δεν του χρειαζόταν να το διεκδικήσει κι όλας.

Ο μπαρμπα Βασίλης είναι μια Ελλάδα που κάποτε είχε Ανθρώπους αντί για αχόρταγους καταναλωτές. Που είχε φιλότιμο αντί για δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις. Πού ήθελε να μορφώσει τα παιδιά της αντί απλώς να τα διορίσει. Μια Ελλάδα που είχε σεμνότητα αντί για έπαρση. Που είχε την αλληλεγγύη της κοινής αυλής στις φτωχογειτονιές και της κοινής αστικής παιδείας στις μονοκατοικίες και στα διαμερίσματα. Δεν ήταν τέλεια. Αλλά, είχε τσίπα και φιλότιμο.

Ο μπαρμπα Βασίλης είναι η Ελλάδα που χρειάζεται η Ελλάδα. Είναι η Ελλάδα που υπάρχει. Θαμμένη κάτω από τη λάσπη της χυδαιότητας και της αμορφωσιάς και της αρπακτικότητας που την ταΐζουν εδώ και χρόνια οι ηγέτες της. Και που καρτερεί εκείνους που θα την αναστήσουν.

[ΠΗΓΗ: http://www.politically.gr, του Γιώργου Παπαδόπουλου- Τετράδη, 15/03/2017]