ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ Δ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ;

Έναν πολύ ενδιαφέροντα προβληματισμό καταθέτει με άρθρο του σε τοπικά μπλογκ ο κος Αθανάσιος Καρίνας, Μεταλλειολόγος Μηχανικός – Γεωτεχνικός. Το ψαρέψαμε από το http://politesaristoteli.blogspot.gr.

«Συχνά πυκνά παρατηρούμε να επισκέπτονται το μεταλλείο βουλευτές της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με θερμούς λόγους υπέρ της υλοποίησης και λειτουργίας της επένδυσης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική.

Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα σχετικά με την υλοποίηση της επένδυσης χρυσού, αναρωτιούνται σε πρώτο επίπεδο που ήταν όλα αυτά τα πρόσωπα από το 2004, οπότε και ξεκίνησε η υλοποίηση της επένδυσης, έως και το 2015 που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!!!

Από το 2004 μέχρι το 2015 εναλλάχθηκαν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, και τρικομματικές κυβερνήσεις με συμμετοχή αυτών. Ποια ήταν η πρόοδος στις αδειοδοτήσεις της επένδυσης όλα αυτά τα χρόνια;

Μήπως είχε υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη η οποία προωθούσε την υλοποίηση της επένδυσης; Μήπως είχαν γίνει αντίστοιχες επισκέψεις εκ μέρους των ίδιων βουλευτών τότε;

Μήπως δεν ήταν παγωμένη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων επί σειρά ετών;

Μήπως δεν υπήρξαν κωλυσιεργίες και αναίτιες καθυστερήσεις; Ο ρυθμός εξέλιξης των διαδικασιών αδειοδότησης ήταν ίδιος, ίσως και μικρότερος, με αυτόν που διαπιστώνεται και στην περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χωρίς να αγωνιά κανένας κυβερνητικός, τότε, βουλευτής.

Ξαφνικά, με την αλλαγή της κυβέρνησης και την ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εμφανίστηκαν στο μεταλλείο εθελοντές «σταυροφόροι» βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διατείνονται ότι θέλουν να υποστηρίξουν την επένδυση και τους εργαζόμενους.

Πέραν του πρώτου ερωτήματος που ανακύπτει και το οποίο είναι που βρίσκονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ίδιοι βουλευτές και τα κόμματά τους, αναρωτιέται κανείς με ποιόν τρόπο υποστηρίζουν την επένδυση και τους εργαζόμενους.

Οι ίδιοι δεν κυβερνούν και επομένως δεν αποφασίζουν και επιπροσθέτως η στάση τους και οι τοποθετήσεις τους προκαλούν την αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία προφανώς δεν θέλει να εμφανιστεί ότι υποκύπτει στις πιέσεις της αντιπολίτευσης, για ένα θέμα μάλιστα για το οποίο προεκλογικά έχει τοποθετηθεί με το γνωστό αρνητικό τρόπο.

Αν και μπορεί να γίνει αποδεκτή η ψηφοθηρική σκοπιμότητα των επισκέψεων των εν λόγω βουλευτών, η οποία γίνεται αντιληπτή από όλους, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η βλάβη που προκαλεί στην υλοποίηση της επένδυσης η δημιουργία πεδίου μικροκομματικής αντιπαράθεσης μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση μπορεί να μετέβαλε θέση και να ενδιαφέρεται να εγκαινιάσει αυτή τη συγκεκριμένη επένδυση, οπότε να επιδιώκει να προκαλεί καθυστερήσεις ή και πάγωμα στην υλοποίησή της ώστε όταν γίνει αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό να εγκαινιαστεί επί των ημερών της η επένδυσης και να αποκομίσει αυτή τα αντίστοιχα οφέλη, αδιαφορώντας για το τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα με τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Φαινομενικά και επιφανειακά οι επισκέψεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζουν την επένδυση και τους εργαζόμενους, ουσιαστικά όμως προκαλούν σοβαρά προβλήματα και δυσχεραίνουν την υλοποίησή της. Η αντιπολίτευση θέλει να υλοποιηθούν επί των δικών της ημερών οι μεγάλες επενδύσεις, για πολλούς και διάφορους λόγους. Επομένως κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην υλοποιηθούν από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η επένδυση από την αρχή μέχρι σήμερα έχει περάσει χίλια μύρια κύματα και προχωρά. Βάσει της ιστορίας εκτιμάται βάσιμα ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος. Το ζήτημα είναι ο χρόνος. Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την υλοποίηση της επένδυσης και για τους εργαζόμενους θα πρέπει να αναλογιστούν τις αντιδράσεις που προκαλούν οι ενέργειές τους σε αυτούς που αποφασίζουν στην παρούσα χρονική στιγμή».