ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ

cf87cf81cf85cf83cf8ccf82-cf83cf84ceb7cebd-cf84cf81ceaccf80ceb5ceb6ceb1-cf84ceb7cf82-ceb1ceb3ceb3cebbceafceb1cf82Ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά 8% μέχρι στιγμής φέτος, καθώς η υποχώρηση του δολαρίου σε συνδυασμό με τις επενδυτικές ανησυχίες γύρω από τον Τραμπ έχουν ωθήσει το πολύτιμο μέταλλο πάνω από τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών, γεγονός που, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί οιωνό μεγαλύτερων κερδών προσεχώς.

Ημέρες δόξας ζει για άλλη μία φορά ο χρυσός, με τους επενδυτές να συνωστίζονται στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου, αναζητώντας προστασία από τη γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που αναδύεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Οι ακραίες πολιτικές του πιο αμφιλεγόμενου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, έχουν αρχίσει ήδη να ξεδιπλώνονται, την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή εν όψει και των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Το εκρηκτικό μείγμα πολιτικής αβεβαιότητας οδήγησε σε πενθήμερο ανοδικό σερί το κίτρινο μέταλλο, ωθώντας το σε υψηλά 13 εβδομάδων και κοντά στα 1.240 δολάρια ανά ουγκιά.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι επενδυτές ανησυχούν για την ισχυρή παρουσία στη γαλλική προεδρική κούρσα της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει υποσχεθεί να βγάλει τη Γαλλία από την Ευρωζώνη και να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας τη μεγαλύτερη έως τώρα απειλή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Παράλληλα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι επενδυτές ζουν υπό τον φόβο του προστατευτισμού και της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ , ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε πρόσφατα ότι προτιμά ένα λιγότερο ισχυρό δολάριο. Άλλωστε, το κλίμα ανησυχίας αντανακλάται και στην απόφαση της Federal Reserve να μην αυξήσει τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίασή της.

«Υπάρχει ισχυρή ζήτηση για χρυσό ως αντιστάθμισμα κινδύνου έναντι της πολιτικής αβεβαιότητας και στις δύο άκρες του Ατλαντικού», σχολίασε ο Ole Hanson, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Saxo Bank, ενώ αναφέρθηκε και στις ήπιες υπαναχωρήσεις του πολύτιμου μετάλλου τις προηγούμενες εβδομάδες, ακόμα και όταν το δολάριο κινούνταν ανοδικά.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ανησυχίας για το πολιτικό σκηνικό, καθώς εντείνεται όλο και περισσότερο η πεποίθηση των ανθρώπων πως κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει με τις εκλογές που έρχονται στην Ευρώπη», ανέφερε ο Adam Cole της RBC Capital Markets κληθείς να σχολιάσει τη νέα άνοδο του χρυσού. Ο ίδιος χαρακτήρισε «market-moving events» τις επικείμενες εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ πρόσθεσε πως «η πολιτική είναι κάτι που θα συνεχίσει να απασχολεί τις αγορές».

«Ο χρυσός θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέχρι τα μέσα Φεβρουάριου, εν μέσω αβεβαιότητας σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Αλλά, όταν ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Ιανουάριου, θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο», σχολίασε από την πλευρά του ο Jiang Shu, επικεφαλής αναλυτής της Shandong Gold Group.

«Τουλάχιστον μέρος της αγοραστικής διάθεσης για χρυσό απορρέει από την αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές Τραμπ, αλλά οι επενδυτές αντιδρούν και στο γεγονός ότι η ακροδεξιά, ευρωσκεπτίστρια υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις», αναφέρουν σε note τους οι αναλυτές της HSBC.

«Η αρχική ευφορία από την εκλογή Τραμπ φαίνεται να ξεθωριάζει και οι εκλογές στην Ευρώπη προκαλούν έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Η αβεβαιότητα συνεπάγεται περαιτέρω άνοδο για την τιμή του χρυσού», σχολίασε ο Warren Patterson, αναλυτής εμπορευμάτων της ING.