Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ANTIGOLD ORG ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ

cf1588c6dfe84b58b89d6ed7dcf1b3b5Άλλη μια «ΑΝΑΦΟΡΑ» του προσωπικού μπλογκ του κυρίου Τόλη Παπαγεωργίου με τον πομπώδη τίτλο «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Έχει θέμα «Δηλώσεις Υπουργού ΠΕΝ σχετικά με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής». Το όλο ύφος και η μπερδεμένη σαν κουβάρι νοηματική γραμμή του κειμένου δείχνει την ανησυχία του «κινήματος» για μια ενδεχόμενη εύρεση λύση μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας για τα θέματα που εκκρεμούν, γεγονός που θα σήμαινε αυτόματα την ακύρωση κάθε «κινήματος», γραφικού μπροστάρη και πολιτικής καριέρας που στηρίχτηκαν τόσα χρόνια πάνω σε αυτή την τεχνητή ένταση.

Μας ενημερώνει, λοιπόν, ο καλά ενημερωμένος αρθρογράφος πως «Την Δευτέρα 30.1.2014, ο Υπουργός ΠΕΝ κ. Σταθάκης συναντήθηκε με τον CEO της Eldorado Gold , κ. Πωλ Ράιτ. Την αμέσως επόμενη μέρα, 31.1.2017, ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Γιώργο Ζουμπά και αντιπροσωπεία δέκα (10) μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από πολλούς από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση, ο κ. Σταθάκης τους είπε τα εξής:

«Υπάρχουν για μένα τρεις επιλογές:

α) Ακύρωση της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, ΚΥΑ 201745/2011) και καταγγελία της σύμβασης, που είναι ενέργεια πολιτικά και οικονομικά μη συμβατή. Εξ’αλλου, η Ελληνικός Χρυσός θα προσφύγει στο ΣτΕ όπου έχει ήδη κερδίσει 14 αποφάσεις και με πιθανότητα 90% προς 10% να κερδίσει και αυτήν, οπότε όλο το θέμα λήγει.

β) Προσφυγή στη διαιτησία με θέμα παραβίασης της μεταλλουργίας flash smelting και της διαχείρισης των νερών. Οι πιθανότητες σε αυτή την περίπτωση είναι 50-50%.

Η διαιτησία είναι μια σύντομη διαδικασία, σε τρείς μήνες περίπου θα έχουμε απόφαση, ενώ αντιθέτως η απόφαση του ΣτΕ για την απόφαση Σκουρλέτη θα αργήσει περισσότερο από ένα χρόνο. Οι κεντρικές άδειες του έργου έχουν ήδη δοθεί περίπου σε ποσοστό 75% μέχρι αυτή τη στιγμή. Δεν έχει νόημα να μην δώσουμε και τις άλλες. Θα δοθούν με πολλούς αστερίσκους. Αν δεν τις δώσουμε, θα προσφύγουν στο ΣτΕ και θα τις πάρουν.

γ) Αποδοχή των θέσεων της εταιρείας με πλήρη αδειοδότηση της επένδυσής της».

Μετά από αυτές τις αποκλειστικές πληροφορίες, που ούτε η κα Ντίνα Δασκαλοπούλου από την «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν είχε στη διάθεσή της, αρχίζει το γνωστό «μάθημα» προς τον Υπουργό για το πώς θα έπρεπε να κάνει τη δουλειά του! Ξέρετε… Τα γνωστά… Ερμηνεία άρθρων της σύμβασης «κατά Τόλη», προτάσεις αντίδρασης αγνοώντας τα βασικά της νομοθεσία, antigold ιδεολογήματα και απίστευτη μπουρδολογία, ένα συμπυκνωμένο δείγμα της οποίας παραθέτω πάραυτα:

«[…]Mε την απόφαση 1492/2013, το ΣτΕ έχει αποφανθεί οριστικά και αμετάκλητα και όχι κατά 90% προς 10% οτι από της εκδόσεως της Απόφασης Σκουρλέτη που καταργεί οριστικά τη μεταλλουργία, όπως αυτή εγκρίθηκε περιβαλλοντικά, η ακύρωση της ΑΕΠΟ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για τον Υπουργό. Η ακύρωση της ΑΕΠΟ, η καταγγελία της σύμβασης, η αναστροφή της μεταβίβασης κατά το άρθρο 4 αυτής, η επιστροφή όλων των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο Ελληνικό Δημόσιο, η κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της Ελληνικός Χρυσός ύψους €50 εκατ. και η ΑΠΑΙΤΗΣΗ αποζημιώσεων για θετικές και αποθετικές ζημίες του Δημοσίου από την παράνομη δράση της εταιρείας δεν είναι ΕΠΙΛΟΓΗ του κ. Σταθάκη αλλά ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του. Αυτό προκύπτει από την ισχύ της απόφασης Σκουρλέτη, τη νομιμότητα, την τήρηση της σύμβασης και την ικανοποίηση του δημοσίου συμφέροντος […]».

Καλό ε; Καταλάβατε τίποτα; Εγώ κατάλαβα πως ή κάποιοι στ’ αλήθεια δεν καταλαβαίνουν ελληνικά, ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, επιμένοντας σε αερολογίες και αστειότητες.

Στο ίδιο κλίμα κυμαίνεται και η υπόλοιπη φλύαρη «αναφορά» των 2.000 ανούσιων λέξεων. Μάλιστα, καταλήγει και σε ερωτήματα προς τον Υπουργό, του τύπου:

«Ο Υπουργός σκοπεύει να χορηγήσει στην Ελληνικός Χρυσός όλες τις άδειες εκτός από την άδεια για τη μονάδα μεταλλουργίας που η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου έκρινε οτι δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Αλλά η παραγωγή καθαρών πολυτίμων μετάλλων από τα μεταλλεία και τα προσδοκώμενα έσοδα του Δημοσίου είναι το «μείζον δημόσιο όφελος» για το οποίο η Διοίκηση ενέκρινε και το ΣτΕ απεδέχθη ένα Επενδυτικό Σχέδιο με σοβαρότατες και αδιαμφισβήτητες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Εφ’οσον η μη κατασκευή μεταλλουργίας ανατρέπει συνολικά αυτή τη στάθμιση, πώς δικαιολογείται πλέον η καταστροφή της Χαλκιδικής;»!!!

Τρικυμία εν κρανίω, δηλαδή, η οποία συνοδεύτηκε και από Δελτίο Τύπου… (Βάζω στοίχημα πως αύριο θα φιγουράρει σε κάποια φιλοκυβερνητικά έντυπα…). Το δελτίο τύπου του Τόλη ξεκινάει με την εξής προειδοποίηση προς κάθε antigold «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προτίθεται να προβεί στην αδειοδότηση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, παράλληλα με την προσφυγή σε διαιτησία που θα κρίνει αν η εταιρεία παραβιάζει τη σύμβασή της με το Δημόσιο». Και τελειώνει με την …υπόσχεση: «Ο αγώνας ενάντια στην καταστροφή της Χαλκιδικής συνεχίζεται»!!! .Είναι εμφανής η αγωνία του αρθρογράφου, μήπως και βρεθεί λύση… Και χάσει την αίγλη του ο «αγώνας»… Ο «αγώνας» για αποανάπτυξη και υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όλης της Χαλκιδικής…