ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ

kakokairia_14Σε εφιάλτη δίχως τέλος εξελίσσεται η επέλαση του χιονιά που σφυροκοπά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τέσσερις νομοί και τρεις δήμοι, ενώ δραματική παραμένει η κατάσταση σε Σποράδες και κεντρική Εύβοια, όπου κάτοικοι παραμένουν αποκλεισμένοι για μέρες στα σπίτια τους χωρίς νερό και θέρμανση.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις και οι θερμοκρασίες Σιβηρίας που επικράτησαν και χθες είχαν ως αποτέλεσμα να τεθούν σε κατάσταση ανάγκης οι νομοί Κιλκίς, Σερρών, Πιερίας και Χαλκιδικής, καθώς και ο μητροπολιτικός Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Αιγιαλείας και η δημοτική ενότητα Διρφύων στην Εύβοια.

Παράλληλα, καμία ουσιαστική βελτίωση δεν παρουσιάζει η κατάσταση στην Κύμη, όπου μηχανήματα και συνεργεία προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους, να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση και να απεγκλωβίσουν κατοίκους από τα σπίτια τους, όμως τα διαδοχικά κύματα χιονιά δημιουργούν τεράστια εμπόδια. Σε λευκό κλοιό παραμένει και η Λέσβος, όπου σήμερα αναμένεται να φτάσει πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού γη να φιλοξενήσει πρόσφυγες.

Ο χιονιάς αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα στα κεντρικά, στα βόρεια και τα δυτικά της χώρας, ενώ χιονοπτώσεις, οι οποίες σταδιακά θα δώσουν τη θέση τους στο χιονόνερο και στις καταιγίδες, αναμένεται να εκδηλωθούν και στις ήδη ταλαιπωρημένες Σποράδες. Στην Αττική προβλέπονται βροχές και θερμοκρασία έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα αναμένονται βροχές και καταιγίδες.

«Με την επικράτηση των νοτιάδων και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, οι χιονοπτώσεις θα δώσουν σιγά σιγά τη σκυτάλη στις καταιγίδες. Αυτή η μεταβολή κρύβει έναν μεγάλο κίνδυνο, καθώς σε περιοχές στις οποίες έχουν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες χιονιού, το οποίο με τις βροχές θα λιώσει, είναι πιθανό να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα», επισημαίνει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

[ΠΗΓΗ: ESPRESSO, 11/01/2017]