ΣΕΒ: Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

c61320ad931246d1be127185faec2c83Το “αστρονομικό” ποσό των περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ εισόδημα δεν δηλώνουν τα νοικοκυριά. Κι αυτή η απόκρυψη εισοδήματος δεν αφορά μισθωτούς οι οποίοι εξοντώνονται από τη φορολογία. Αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι μάλιστα έχουν λόγους για να αποκρύπτουν τα πραγματικά τους εισοδήματα αφού οι φορολογικοί συντελεστές είναι ληστρικοί και εξοντωτικοί.

Την ίδια ώρα εξοντωτικοί είναι οι φορολογικοί συντελεστές και για τις ειλικρινείς επιχειρήσεις οι οποίες λόγω της υπερφορολόγησης ωθούνται στην μαύρη οικονομία.

Αυτά είναι, σε γενικές γραμμές, τα συμπεράσματα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για την φορολογία στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνονται στο εβδομαδιαίο δελτίο του.

Πέρα από τη γνωστή και σχεδόν πανθομολογούμενη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερφορολόγηση, ο ΣΕΒ προχωρά και σε παράθεση στοιχείων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το ποιο είναι το πραγματικό επίπεδο της φορολόγησης στην Ελλάδα και ποιες παρενέργειες δημιουργεί.

Για τις συνεπείς όσον αφορά στα φορολογικά τους επιχειρήσεις το σημερινό επίπεδο φορολόγησης είναι από τα πιο επαχθή στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα μια νέα επιχείρηση (ηλικίας 2 ετών)  καλείται να πληρώσει σε φόρους και εισφορές για τους εργαζόμενους κατά μέσο όρο το 50,7% των προ φόρων κερδών της. Πρόκειται για το έκτο υψηλότερο ποσοστό πραγματικής φορολόγησης στην Ευρώπη όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 40,3%.

“Η υπερφορολόγηση μεταφέρει την οικονομική δραστηριότητα στη “μαύρη” οικονομία και σκοτώνει την έντιμη επιχειρηματικότητα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ.

“Χαρακτηριστικά της υπερφορολόγησης είναι όχι μόνο οι de facto υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές που πληρώνουν οι συνεπείς φορολογούμενοι αλλά και η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, τα λουκέτα, η απόσυρση επαγγελματικής ιδιότητας από την αγορά, η μετανάστευση επιχειρήσεων και εργαζομένων κ.ο.κ. Οργανωμένες επιχειρήσεις υφίστανται τις επιπτώσεις της φορολογικής τους συνέπειας καθώς ο ανταγωνισμός οξύνεται με άλλες επιχειρήσεις που καταφεύγουν στην φοροδιαφυγή και την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία για να επιβιώσουν”.

Εξοντώνονται οι μεσαίοι μισθωτοί

Στα νοικοκυριά όσοι δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, κατά κύριο λόγο οι μισθωτοί,  οδηγούνται σε φορολογική εξόντωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο δελτίο του ΣΕΒ, το 92,5% των συνολικών εσόδων του δημοσίου από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων πληρώνονται από το 33% των φορολογούμενων οι οποίοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ.

Το υπόλοιπο 67% των φυσικών προσώπων δηλώνει κατά μέσο όριο ετήσιο εισόδημα 3.055 ευρώ, δηλαδή 255 ευρώ το μήνα και πληρώνουν μέσο ετήσιο φόρο 114 ευρώ ή 9,5 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για δηλούμενα εισοδήματα που, όπως σημειώνει ο ΣΕΒ, “προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας”. Και αυτό όταν το συνολικό εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία τα φυσικά πρόσωπα είναι 74 δισ. ευρώ όταν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ανέρχεται σε 155 δισ. ευρώ και όταν το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται στα 175 δισ. ευρώ.

Επιπλέον με το ύψος των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, επιβαρύνσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, καυσίμων κ.ά.), το κράτος, όπως τονίζει ο ΣΕΒ, απομυζά σημαντικό ποσοστό του εισοδήματος των φορολογουμένων , χωρίς να απολαμβάνουν αξιόλογες δημόσιες υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, ασφάλεια κ.ά.) για τα οποία δαπανούν από το υστέρημα των εισοδημάτων

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Σπύρου Δημητρέλη, 22/12/2016]