ΝΕΟ “ΕΜΠΟΔΙΟ” ΔΝΤ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

newego_large_t_1101_54635017_type13145Το ΔΝΤ έχει ολοκληρώσει την έκθεσή του για την Ελλάδα (βάσει του άρθρου 4), με τις “απαιτήσεις” για νέα μέτρα και την έκθεση βιωσιμότητας  (ή όχι) του ελληνικού χρέους. Και προς το παρόν, σχεδιάζει να την εγκρίνει και να την κοινοποιήσει στο Δ.Σ. που θα διενεργηθεί στα μέσα Ιανουαρίου. Δείγμα… προθέσεων έδωσε τελευταία φορά την προηγούμενη εβδομάδα, όταν με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων (και ουσιαστικά άτυπης απάντησης στις θέσεις της Κομισιόν), επανέλαβε τη θέση του για τα μέτρα που θεωρεί αναγκαίο να λάβει η Ελλάδα ή  για τις παρεμβάσεις στο χρέος που εναλλακτικά θεωρεί ότι είναι αναγκαίες.

Η ανακοίνωση αυτή του ΔΝΤ, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να διαμορφώσει, αλλά και να καθορίσει, εν πολλοίς, τις διαπραγματευτικές κινήσεις και τις δυνατότητες για λήψη αποφάσεων από τους θεσμούς εντός του Ιανουαρίου.

Εξηγούν ότι μπορεί η έκθεση του ΔΝΤ να  αποτελέσει ένα νέο “εμπόδιο” στη δυνατότητα λήψης αποφάσεων για τη 2η αξιολόγηση στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Και τούτο, διότι σε αυτό το σενάριο θα πρέπει να προηγηθεί μία νέα κάθοδος των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα (σχεδιαζόταν να ξεκινήσει μέσα στην 2η εβδομάδα του Ιανουαρίου), προκειμένου να βρεθεί λύση στα ανοικτά μέτωπα (εργασιακό, μέτρα 2018, κλπ).

Μόνο που η τελευταία κάθοδος (όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές) απέτυχε πριν καν… ξεκινήσει, αφού μία ημέρα πριν, ανακοινώθηκαν τα άρθρα Τόμσεν.

Έτσι, αυτήν τη φορά επιχειρείται να μην υπάρξει μία ακόμη άστοχη κίνηση από πλευράς των κοινοτικών θεσμών. Και αυτό, μπορεί να συνεπάγεται αναβολή…

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώτος μεγάλος διαπραγματευτικός σταθμός είναι η 12η Ιανουαρίου. Συνεδριάζει το EWG για να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο της 26ης Ιανουαρίου, αλλά και για να αποφανθεί αν θα εγκρίνει την εκκίνηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος υπό το φως και της επιστολής Τσακαλώτου που εστάλη στους θεσμούς.

Η επιστολή

Η ενημέρωση για την επιστολή ήρθε μέσα από άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών. Αναφέρονται κάποια από τα σημεία της επιστολής, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Capital.gr ότι στο μέλλον αν υπάρξει ξανά υπεραπόδοση και δεν καταστεί εφικτή συμφωνία με τους θεσμούς για “μέρισμα”, θα μπορεί  να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cashbuffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών”.  Αν υπάρξει συμφωνία για μέρισμα, διατηρείται η πρόβλεψη του Μνημονίου ότι μπορεί να είναι “σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας […] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών […]”

Επίσης, ο κ Τσακαλώτος δεσμεύεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) κάτι που το ΥΠΟΙΚ θεωρεί “γεγονός εξαιρετικά απίθανο”, τότε “οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016”.

Οι δύο αυτές επιπλέον επιλογές που  έδωσαν  οι θεσμοί και δέχτηκε ο ΥΠΟΙΚ, είναι το υπερβάλλον πλεόνασμα να γίνεται “μαξιλάρι” διαθέσιμων στον προϋπολογισμό ή να χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (φορολογούμενους, επιχειρήσεις, συνταξιούχους).

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η δέσμευση ζητείται να καταγραφεί όχι μόνο στην επιστολή Τσακαλώτου, αλλά και να προστεθεί στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο (επικαιροποιημένοSMoU) που θα προκύψει στο τέλος της 2ης αξιολόγησης. Δηλαδή, της αξιολόγησης που πλέον μεταφέρεται χρονικά για τους… πρώτους μήνες του 2017.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η πιθανή “απόκλιση” που μπορεί να προκαλέσει το μέρισμα των 617 εκατ. ευρώ, εκτιμάται από τους δανειστές οριακή, της τάξης το πολύ του 0,1% του ΑΕΠ.

Το χρέος

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε, το Σάββατο, ότι παρέλαβε την επιστολή. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημείωσε ότι “η επιστολή Τσακαλώτου κατευνάζει την αρχική έντονη ανησυχία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της Αθήνας, στο πλαίσιο του μνημονίου ειδικά στο ζήτημα των συντάξεων”. Αλλά  συμπλήρωσε ότι “σε αυτό το πλαίσιο οι επίσημες διαδικασίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο”.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 26/12/2016]