ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ: ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ … ΚΗΡΥΞΗ «ΑΝΕΝΔΟΤΟΥ»!

skouries_5Κάτι σαν Χριστουγεννιάτικο «διάγγελμα» εμφανίστηκε στα blogτης περιοχής, με υπογραφή «Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς». Έχει τίτλο «ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ή αλλιώς, Eldoradogohome», και πρόκειται για ακόμη ένα «επαναστατικό» μανιφέστο, στο οποίο οι αγωνιστές αφού ομφαλοσκοπούνται σαν «κίνημα», επιτίθενται στους πάντες και τα πάντα. Επειδή το κείμενο είναι μεγάλο, όσοι έχετε το… κουράγιο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να παραθέσω μερικά αποσπάσματα από το πόνημα, το οποίο μάλλον απευθύνεται περισσότερο σε… «συναγωνιστές», παρά στους υπέρμαχους της επένδυσης…

  • «[…] Αποτελούμε κομμάτι μιας κοινωνίας που μοιραία δυστυχώς συνηθίζει να ζει με τα αδιέξοδα που η ίδια παρήγαγε ή επέτρεψε να παράξουν/ παράγουν άλλοι στις πλάτες της».

Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουμε απόλυτα, ειδικά την τελευταία διετία…

  • «[…] Καθημερινά παρακολουθούμε τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία να λοιδορείται, να εμπαίζεται και να αποπροσανατολίζεται από τα εκάστοτε υπουργικά καρέ, τους ντόπιους αυτοδιοικητικούς, κυβερνητικούς και εν γένει θεσμικούς παράγοντες».

Ξεκινάμε… Επίθεση σε υπουργούς ΣΥΡΙΖΑ, δημοτική αρχή και «εν γένει θεσμικούς παράγοντες»

  • «[…] Η εταιρεία (Eldorado) προφανώς αλώβητη από τις υπουργικές αποφάσεις δήθεν «κόλαφο» συνεχίζει με την ίδια άπληστη δίψα για «χρυσό» να ερημώνει τον τόπο, έναν τόπο που ποτέ δε μύριζε περισσότερο θάνατο» (!!!).

Μην ξεχάσουμε και τα βασικά… Επίθεση και στην εταιρεία…

  • «[…] Εμείς βέβαια, εδώ στη ΒΑ Χαλκιδική δεν πρέπει να παραπονιόμαστε αφού οι Σκουριές αποτελούν εδώ και τέσσερα χρόνια ένα απόλυτα ελεγχόμενο πεδίο, όχι όμως από την αρχαιολογική υπηρεσία (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους), αλλά από την Ελληνική Αστυνομία μαζί με τις οικονομικές και πολιτικές μαφίες.»

Συνεχίζουμε με επίθεση στους αρχαιολόγους, την αστυνομία και «τις οικονομικές και πολιτικές μαφίες»!!!

  • «[…].Κάπου έχει δίκιο τελικά η εταιρεία όταν υποστηρίζει ότι η περιοχή ενδείκνυται για τέτοιου είδους «επενδύσεις» λόγω χαμηλού πνευματικού επιπέδου των ενδημούντων σ’ αυτήν».

Και λίγο κιτρινισμός… Βέβαια δεν έχω δει ΠΟΥΘΕΝΑ να υποστηρίζει κάτι τέτοιο η εταιρεία, αλλά διαβάζοντας τέτοιου είδους κείμενα, μου μπαίνουν ιδέες στο μυαλό…

  • «[…] Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει χάσει την αξιοπρέπειά της (τριάμισι μνημόνια είναι αυτά!), όπου άλλοι ξεπουλιούνται σε μια εταιρεία, άλλοι υποτάσσονται στα κομματικά συμφέροντα και οι υπόλοιποι αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί ως “κοινωνία πολιτών”».

Στα περισσότερα συμφωνούμε, σύντροφοι…

Και έρχεται ο … συγκλονιστικός επίλογος:

«[…] Παραμένουμε κομμάτι μιας αντίληψης περί κοινωνίας που δεν μπορεί να συνηθίσει να ζει σ’ ένα τόπο ή σ’ ένα τοπίο που βιάζεται καθημερινά από μια όποια εταιρεία και που σίγουρα δεν μπορεί να συνηθίσει στην ιδέα της ανάθεσης, της επ’ αόριστον αναμονής και του δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Εμείς σε πείσμα των καιρών συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι κοινωνίες είναι αυτές που μοιραία θα καθορίσουν τις όποιες εξελίξεις. Στα πολιτικά αδιέξοδα που μας επιβάλλουν, απαντάμε ότι στο δρόμο και στις αντιπροτάσεις μας θα βρούμε τις δικές μας διεξόδους, γιατί μόνο εκεί αποκτάμε πραγματική συνείδηση και ευθύνη των καταστάσεων.Στη συγκεκριμένη συγκυρία της ΒΑ Χαλκιδικής μας αναλογεί μια ιστορική ευθύνη και την αναλαμβάνουμε..

Μπορείτε κύριοι (και κυρίες) να παραμένετε ότι κομμάτι όποιας αντίληψης για την κοινωνία επιθυμείτε, και να πιστεύεται ότι σας αρέσει. Επίσης μπορείτε να ψάξετε να βρείτε όποια διέξοδο θέλετε, ΑΛΛΑ πλανάστε βαυκαλιζόμενοι νομίζοντας πως είστε θεματοφύλακες και υπέρμαχοι οποιασδήποτε αξίας, ή ιδέας, ή ιδανικού… Και είστε οφθαλμοφανώς ανεπαρκείς για να αναλάβετε οποιαδήποτε «ιστορική ευθύνη», ακόμη και αυτή την ανύπαρκτη που φανταστήκατε για να δικαιολογήσετε την ύπαρξή σας και τον αδικαιολόγητο θόρυβο που προκαλείτε…

Χρησιμοποιείτε επιχειρήματα που κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε πλευρά… Και οι υπέρμαχοι της επένδυσης θα μπορούσαν να πούν επίσης πως «Εμείς σε πείσμα των καιρών συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι κοινωνίες είναι αυτές που μοιραία θα καθορίσουν τις όποιες εξελίξεις. Στα πολιτικά αδιέξοδα που μας επιβάλλουν, απαντάμε ότι στο δρόμο και στις αντιπροτάσεις μας θα βρούμε τις δικές μας διεξόδους, γιατί μόνο εκεί αποκτάμε πραγματική συνείδηση και ευθύνη των καταστάσεων.Στη συγκεκριμένη συγκυρία της ΒΑ Χαλκιδικής μας αναλογεί μια ιστορική ευθύνη και την αναλαμβάνουμε…»….

Είδατε πόσο ωραία κολλάει;;; Μόνο που μάλλον η άλλη πλευρά σκέφτεται περισσότερο…

Όσο για την τελευταία πρόταση του “επαναστατικού διαγγέλματος”, «[…] Τα μεταλλεία ήταν και παραμένουν μια ανοιχτή πληγή, πεδίο αγώνων και διεκδικήσεων για τη γη και την ελευθερία.Τα μεταλλεία θα κλείσουν, δε θα γίνουν καθημερινή συνήθεια», συμφωνώ κι εδώ, σε 30 χρόνια όχι μόνο θα έχουν κλείσει τα μεταλλεία, αλλά θα έχει γίνει και η αποκατάσταση…