ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: 9,3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ

39d4702b8e4440f384c9eceff2d41a8bΤον Νοέμβριο του 2015 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η 1η αξιολόγηση, αλλά αυτό κατέστη εφικτό, ύστερα από πολλά… μαρτύρια για τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία και τη χώρα, τον Ιούνιο του 2016. Κανονικά, η 2η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει τελειώσει τον Μάρτιο του 2016 (μαζί με τις βραχυχρόνιες παρεμβάσεις στο χρέος και τη σταδιακή ένταξη στο QE) και τώρα να οδεύαμε πανηγυρικά προς την… 6η αξιολόγηση, έχοντας λάβει επιπλέον 9,3 δισ. ευρώ από τους δανειστές!

Αυτό, όμως, δεν συνέβη. Τα 9,3 δισ. ευρώ των δόσεων δεν ήρθαν, αφού βρισκόμαστε σε μια ατέρμονη 2η αξιολόγηση. Παραπαίει με άδηλο χρόνο ολοκλήρωσης (είχε επαναπροσδιοριστεί να τελειώσει τον προηγούμενο Νοέμβριο).

Το νέο “χαστούκι” που έλαβε η κυβέρνηση από τους ΥΠΟΙΚ την προηγούμενη Τρίτη για το μέρισμα (ή, κατ’ άλλους, με αφορμή το μέρισμα) παρακωλύει ακόμα πιο πολύ τις διαπραγματεύσεις, βάζοντας στο “στόχαστρο” και τις (συμφωνημένες από τις 5/12) βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος

Το πλήγμα στην οικονομία

Οι δόσεις που δεν… ήρθαν είναι μόνο το άμεσο κόστος της παλινωδίας και του νέου sequel χρονοκαθυστέρησης.

Το πραγματικό κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο. Περιλαμβάνει τους τριγμούς που έχει υποστεί η οικονομία και τη νέα πίεση στην ανάπτυξη, στην απασχόληση (ρεκόρ 5ετίας κατεγράφη τον Νοέμβριο στα στοιχεία για την απώλεια θέσεων εργασίας του συστήματος Εργάνη) και στα επιχειρηματικά κέρδη, που ούτως η άλλους βίωσαν απώλειες 4,2 δισ. ευρώ το 2016 (με βάση τα στοιχεία ΑΕΠ του γ’ τριμήνου 2015 – γ’ τριμήνου 2016 που είναι διαθέσιμα).

Πολύ δύσκολα αποτιμώνται το νέο ράπισμα στο επιχειρηματικό κλίμα και η παράταση της επενδυτικής αγωνίας σε μια αγορά που πλήττεται από “λουκέτα” και στάση πληρωμών. Και αν το “σύρσιμο” συνεχιστεί, τότε απομακρύνεται η ένταξη της Ελλάδας στο QE, αλλά και χάνεται 1 δισ. ευρώ από επενδύσεις λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων που θα… μείνουν.

Οι επιπτώσεις είναι πολλές ακόμη, σχετίζονται με τη στάση πληρωμών του κράτους και τα νέα σενάρια περί χρήση repos και την απομάκρυνση του χρόνου επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, καθώς μειώνεται το “μαξιλάρι” διαθεσίμων του Δημοσίου.

Και τούτο, σε μια περίοδο που τα “σύννεφα” πάνω από την Ευρώπη μαζεύονται ταχύτατα, όχι μόνο λόγω του εκλογικού κύκλου, αλλά και του νέου σοκ των τρομοκρατικών επιθέσεων, που έχουν πολλαπλές επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Αυξάνεται, βέβαια, και ο λογαριασμός των μέτρων. Όχι μόνο γιατί το “σύρσιμο” εμποδίζει την ανάπτυξη και προκαλεί νέες “τρύπες”, αλλά γιατί και νέες μνημονιακές δεσμεύσεις μπαίνουν στο “κάδρο” της αξιολόγησης.

Ενώ η 2η αξιολόγηση έπρεπε να αφορά στα προαπαιτούμενα έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, τώρα καλύπτει όλο το 2016 και… βλέπουμε.

Και, επιπλέον, το Μεσοπρόθεσμο (που δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή) θα πρέπει πλέον να φτάνει και στο έτος 2021…28-dec-16-8-29-35-pm

Τα 9,3 δισ. ευρώ

Οι δόσεις των 9,3 δισ. ευρώ που δεν… ήρθαν είναι τα λεφτά που έχει διαθέσιμα η ελληνική οικονομία και η αγορά μέσα από το πακέτο των 86 δισ. ευρώ και έχει “χρυσοπληρώσει” στους δανειστές, με διαδοχικά πακέτα μέτρων, αλλά χωρίς να φτάνει στην… πηγή.

Το παραπάνω κόστος προκύπτει από τη διαφορά ανάμεσα στα διαθέσιμα αυτά χρήματα, δηλαδή όσα θα λαμβάναμε αν είχαμε ομαλά και εγκαίρως ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις (δικαιούμεθα, με βάση την πρώτη κατανομή του 2015, δόσεις αξίας 19,9 δισ. ευρώ μέσα στο 2016), και τις δόσεις που έχουν φτάσει με το… σταγονόμετρο στη χώρα (10,5 δισ. ευρώ φέτος).

Η καθυστέρηση αυτή κόστισε περίπου 2 δισ. ευρώ σε όρους διάθεσης υποδόσεων για την πληρωµή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, αλλά και περιόρισε το “µαξιλάρι” των κρατικών διαθεσίµων, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των 2 κατανοµών που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την 1η συµφωνία του 2015 και κατά την αναθεώρηση του Ιουνίου του 2016.

Μένουν απλήρωτοι οι ιδιώτες

Η ανάγκη (για τρίτη συνεχή χρονιά) να διατηρήσει η κυβέρνηση διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία απομακρύνει τη δυνατότητα αποπληρωμής πάνω από 9 δισ. ευρώ που οφείλει το κράτος προς ιδιώτες, προμηθευτές, επιχειρήσεις, συμβασιούχους, συνταξιούχους και, βεβαίως, φορολογουμένους.

Κανονικά, έπρεπε η αποπληρωμή των οφειλών να έχει γίνει έως την άνοιξη του 2017. Αργότερα ο χρόνος επαναπροσδιορίστηκε έως τον Ιούνιο του 2017 και μετά έως τον Σεπτέμβριο (καθώς οι αξιολογήσεις και η κατανομή των δόσεων άλλαξαν).

Τώρα μένει να φανεί αν θα καταστεί εφικτή η σταδιακή πληρωμή οφειλών έστω και με το σταγονόμετρο, αλλά και τι θα γίνει με τα νέα “φέσια” που δημιουργούνται, καθώς τα στοιχεία που εκδίδει κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι, όσο οι μήνες κυλούν, νέες υποχρεώσεις δημιουργούνται.

Η δανειακή σύμβαση προβλέπει χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης με 7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών, ενώ  τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ περίπου αναζητούνται από κρατικό χρήμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, επισήμως οι οφειλές στο τέλος Οκτωβρίου ήταν 6,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν, όπως αποκάλυψε το ComplianceReport της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 1,5 δισ. ευρώ περίπου εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ και άλλο 1,5 δισ. ευρώ από μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων. Και τούτο, όταν μέσα στο 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν πληρωθεί μέσω των δόσεων του 3,38 δισ. ευρώ.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, Της Δήμητρας Καδδά, 28/12/2016, αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο της 23/12]