ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

imagehandlerΤα συνεχή εμπόδια που εμφανίζουν διάφοροι υπουργοί σε ξένες επενδύσεις επιβαρύνουν περαιτέρω το ήδη βαρύ επιχειρηματικό κλίμα. Έχουμε νέα εμπόδια στις Σκουριές, περίεργες «τακτοποιήσεις» στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και  καθυστέρηση στην Κασσιόπη.

Νέο «μπλόκο» στην επένδυση της Eldorado Gold στα Μεταλλεία Χαλκιδικής έβαλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Με απόφαση που υπέγραψε προχθές απέρριψε την αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο η θυγατρική της Eldorado «Eλληνικός Χρυσός» και αφορούσε την ολοκλήρωση της αδειοδότησης της μεταλλουργικής μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η καναδική εταιρεία δεν είχε μέχρι χθες εκφράσει κάποια αντίδραση, πηγές ωστόσο της αγοράς ανέφεραν ότι έχει αναθέσει ήδη το θέμα στις νομικές της υπηρεσίες, προκειμένου να εξετάσουν νέα προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ ερμήνευαν την απόφαση Σκουρλέτη ως μια κίνηση εντυπωσιασμού ενόψει του επικείμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού. Κύκλοι της «Ελληνικός Χρυσός» δεν έκρυβαν χθες τον εκνευρισμό τους από τη στάση του υπουργού και διαβεβαίωναν ότι η προσβαλλόμενη από την εταιρεία απόφαση προσκρούει στο δεδικασμένο της απόφασης 3191/2015 του ΣτΕ. Την ίδια απόφαση του ΣτΕ επικαλείται ωστόσο και η απορριπτική απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, στην οποία αναφέρεται ότι εκδόθηκε σε συμμόρφωση με το ΣτΕ. Η EldoradoGold με βάση τη νομοθεσία έχει δύο μήνες περιθώριο από την έκδοση της απορριπτικής απόφασης Σκουρλέτη να προσφύγει στο ΣτΕ κατά αυτής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία στη μακρά διαμάχη με το ελληνικό Δημόσιο έχει προσφύγει συνολικά 16 φορές στο ΣτΕ και έχει δικαιωθεί σε όλες.

Η νέα αρνητική αυτή εξέλιξη, όπως αναφέρει η εφημερίδα, που σηματοδοτεί με την απόφασή του ο αρμόδιος υπουργός, ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2016. Σε εφαρμογή της απόφασης 3195/2015, το ΣτΕ, η διοίκηση και εν προκειμένω το υπουργείο Περιβάλλοντος εκαλείτο να επανεγκρίνει την τεχνική μελέτης της Μονάδας μεταλλουργίας στον Μαντέμ Λάκκο, η οποία είχε απορριφθεί με το σκεπτικό ότι η εταιρεία έκανε τις δοκιμές της μεθόδου flashmelting στο Outotec της Φινλανδίας και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, το οποίο απέρριψε το ΣτΕ ως αβάσιμο. Τον Ιούλιο του 2016 το υπουργείο Περιβάλλοντος επέστρεψε στην εταιρεία την τεχνική μελέτη για την εν λόγω μονάδα, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τις δοκιμές που συνόδευαν τις μελέτες, παρά το γεγονός ότι το θέμα «δοκιμές» είχε κριθεί από το ΣτΕ. Η εταιρεία μετά από αυτό και ενώ ακολούθησε ένας άγονος διάλογος με το υπουργείο, κατέθεσε αίτηση θεραπείας στις 9 Σεπτεμβρίου, ζητώντας την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του υπουργού (Ιουλίου 2016) επικαλούμενη την απόφαση του ΣτΕ (3191/15), την οποία ο υπουργός απέρριψε με την απόφαση που υπέγραψε την Τρίτη 2 Νοεμβρίου. Η απόφαση «παγώνει» την επένδυση της μονάδας μεταλλουργίας στον Μαντέμ Λάκκο και προκαλεί νέα ρήξη στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την καναδική EldoradoGold που υλοποιεί μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η EldoradoGold από το 2012 έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας, επενδύοντας πάνω από 700 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής φόρων άνω των 120 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στους αναλυτές η διοίκηση της καναδικής εταιρείας, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα σε Ολυμπιάδα και Σκουριές, ενώ εφαρμόζεται και ένα σημαντικό πρόγραμμα γεωτρήσεων για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων. Στην Ολυμπιάδα, μέχρι τον Μάρτιο του 2017, προβλέπεται να έχει ξεκινήσει η έναρξη λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας χρυσού. Ο ετήσιος στόχος που τίθεται είναι η παραγωγή 72.000 ουγγιών χρυσού και 55.000 ουγγιών ισοδύναμων χρυσού. Σύμφωνα με παλαιότερη ενημέρωση προς τους αναλυτές, ο καναδικός όμιλος υπολογίζεται ότι θα επενδύσει για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου –από το, εν εξελίξει, τρίτο τρίμηνο του 2016 έως το πρώτο τρίμηνο του 2017– συνολικά 212 εκατ. δολάρια. Το σύνολο των κεφαλαιουχικών δαπανών που πραγματοποίησε στην περιοχή η εταιρεία, το τρίτο τρίμηνο, ήταν 41,7 εκατ. ευρώ. Στις Σκουριές, σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση των εργασιών ανάπτυξης του μεταλλείου όπου θα πραγματοποιηθεί συνδυαστικά επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη.

Σήμερα, υλοποιούνται χωματουργικές εργασίες, θεμελιώσεις και πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες. Η παραγωγή, όπως εκτιμά η EldoradoGold, θα ξεκινήσει το 2019 με προβλεπόμενη παραγόμενη ποσότητα μεταλλεύματος σε 6.200 τόνους. Συνολικά, το δεύτερο αυτό στάδιο θα απορροφήσει 540 εκατ. δολάρια, ενώ οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες, για το τρίτο τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 13,2 εκατ. δολάρια.

Νέες καθυστερήσεις στην παραχώρηση της Κασσιόπης στην NCH Capital

Μία από τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ που «έκλεισε» τον Ιανουάριο του 2013 αλλά «προσέκρουσε» σε λυσσώδεις αντιδράσεις και προσφυγές κομμάτων και φορέων, αυτή της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, αντιμετωπίζει ακόμα και στο και 5΄ καθυστερήσεις. Ενώ είχε προγραμματιστεί να γίνει η καταβολή του τιμήματος την ερχόμενη Τετάρτη και μάλιστα να συνοδευτεί από πανηγυρική υπογραφή στο Ζάππειο, τελικά η παραχωρησιούχος NCH Capital θα χρειαστεί να περιμένει μερικές ημέρες ακόμα προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που της ζητήθηκαν, ώστε να μπορέσει να υπαχθεί στα φορολογικά κίνητρα που προβλέπονται για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Μικρή καθυστέρηση μπροστά στον χρόνο που έχει αναλώσει έως σήμερα: Η διαγωνιστική διαδικασία είχε ξεκινήσει από τις 6 Μαρτίου του 2012 με τη δημοσίευση από το ΤΑΙΠΕΔ της «Πρόσκλησης Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή Κασσιόπη της Νήσου Κέρκυρας». Χρειάστηκαν δηλαδή 4 χρόνια και 9 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης.

Πρόκειται για άμεση επένδυση σε δημόσια γη συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας, επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στη μελλοντική υπεραξία του ακινήτου έπειτα από 6 χρόνια, ενώ σε 75 εκατ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η NCH Capital θα αποκτήσει το 100% των μετοχών Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταβιβάσει το δικαίωμα της επιφάνειας του ακινήτου έκτασης 490 στρεμμάτων στην τοποθεσία Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας για περίοδο 99 ετών. Πάνω από το μισό του ακινήτου που διαθέτει πρόσβαση σε ακτογραμμή μήκους περίπου 725 μέτρων, αποτελεί ιδιωτική δασική έκταση, ενώ σε αυτό υπάρχει και μία μικρή φυσική λίμνη. Τα 320 στρέμματα από τα 490 θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και στα υπόλοιπα ο επενδυτής θα προχωρήσει σε τουριστική ανάπτυξη. Το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή της Κέρκυρας όπου υπάρχουν ιδιοκτησίες υψηλού προφίλ, όπως το κτήμα Ρότσιλντ.

Η NCH Capital έχει έδρα τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων με έμφαση στο realestate, την πρωτογενή παραγωγή και το privateequity και λειτουργεί περί τα 20 επιμέρους επενδυτικά κεφάλαια. Η NCH έχει δρομολογήσει τη δημιουργία παραθεριστικού – τουριστικού χωριού, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων δυναμικότητας 180 κλινών, όπως και 84 τουριστικές κατοικίες με 123 διαμερίσματα, μαρίνα δυναμικότητας φιλοξενίας 57 σκαφών και υποδομές όπως μονάδες αφαλάτωσης, επεξεργασίας λυμάτων αλλά και έργα αναβάθμισης και προστασίας της δασικής έκτασης και των μικρών υγροτόπων.

Άλλαξε οργανόγραμμα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παραμονές της μεταβίβασής της

Ολοκληρώθηκε χθες η αλλαγή οργανογράμματος στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η διορισμένη διοίκηση από τον υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, λίγες εβδομάδες πριν από την αλλαγή μετοχικού ελέγχου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προχώρησε σε αλλαγή του οργανογράμματος της. Και σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα οι θέσεις ευθύνης αυξάνονται, ενώ το ενιαίο μισθολόγιο στρεβλώνεται προκειμένου να ελαττωθεί ο πήχης των προσόντων σε όσους θα τις αναλάβουν.

[ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/, 4/11/2016]