ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Κου ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ATLAS TV

m-theodorakopoulos-atlasΤην Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 10 το βράδυ, προβλήθηκε από το ΑΤΛΑΣ TV η συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι ο Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός κος Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος στην εκπομπή ΕΥΘΕΩΣ του Χρήστου Τσαλικίδη με θέμα «Ελλάδα και Ορυκτός Πλούτος: Οι χαμένες ευκαιρίες!».

Ο κος Θεοδωρακόπουλος απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου μίλησε εφ΄ όλης της ύλης και ανέλυσε λεπτομερώς τα της επένδυσης στην ΒΑ Χαλκιδικής.

Μπορείτε να δείτε εδώ το Α’ μέρος της συνέντευξης και εδώ το Β’ μέρος.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο κος Θεοδωρακόπουλος μίλησε για τις ελληνικές επενδύσεις στον εξορυκτικό τομέα, για τον ελληνικό ορυκτό πλούτο, για την ωριμότητα της κοινωνίας να δεχτεί τέτοιου είδους επενδύσεις, αλλά και για την εθνική πολιτική όσον αφορά τους ορυκτούς πόρους.

Για τις αντιδράσεις στην Χαλκιδική ο κος Θεοδωρακόπουλος δικαιολόγησε την επιφυλακτικότητα κάθε πολίτη για τέτοιου είδους δραστηριότητες, αλλά καταδίκασε την κάθετη άρνηση σε κάθε εξόρυξη. Μίλησε για την πολιτική «ανοικτών θυρών» της εταιρείας. Αναφέρθηκε στην μερίδα των κατοίκων που πιστεύουν πως η επένδυση βλάπτει το περιβάλλον και στο πάγιο αίτημα της εταιρείας να γίνει διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ώστε να βρεθούν λύσεις, διότι τεχνικές λύσεις υπάρχουν σε όλα τα θέματα. Τόνισε πως τα «προβλήματα δεν λύνονται με τα ΜΑΤ»…

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις διάφορες κατηγορίες οι οποίες αποδίδονται στην επένδυση και απάντησε για το πώς τα βλέπει αντικειμενικά η εταιρεία και το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου απάντησε πως δεν πιστεύει πως οι αντιδράσεις είναι κατευθυνόμενες, αλλά οδηγούνται από τον φόβο που δημιουργούν διάφοροι πολέμιοι της επένδυσης με τα λεγόμενά τους, ενώ δεν δίνεται ευκαιρία στους Έλληνες μηχανικούς της Ελληνικός Χρυσός να αναπτύξουν τις θέσεις τους.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με το θέμα της ανάπτυξης σχέσεων εμπιστοσύνης της μητρικής Eldoradoμε τις χώρες υποδοχής των επενδύσεών της. Επίσης για τις προκαταλήψεις που κατά κανόνα δείχνουν οι αξιωματούχοι των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια για ιδιωτικές επενδύσεις τέτοιου είδους. Δήλωσε επίσης πως δεν είναι θέμα προσώπων αλλά νοοτροπίας των κυβερνήσεων από την οποία απορρέουν τα όποια προβλήματα.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν νομίζει πως κάποιοι θέλουν να σταματήσουν την επένδυση, απάντηση πως αισθάνεται πως υπάρχει μια δυστοκία στη ροή των αδειοδοτήσεων με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις, δείγματα που δεν μπορούν να εκκληφθούν ως «φιλικότητα προς την επιχειρηματικότητα».

Σε ερώτηση σχετικά με την απόδοση φόρων, δήλωσε πως η εταιρεία αν και σε φάση επένδυσης και όχι παραγωγής, δίνει 40.000.000 ετησίως σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ενώ το κράτος της οφείλει 70.000.000 ευρώ επιστροφή ΦΠΑ.

Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την καθ΄ εαυτού επένδυση σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι, και στην επικείμενη επανέναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου εργοστασίου της Ολυμπιάδας. Επίσης μας πληροφόρησε πως η μεταλλουργία χρυσού θα ξεκινήσει 4-5 χρόνια μετά την έναρξη παραγωγής του εργοστασίου των Σκουριών.

Το δεύτερο μέρος της εκπομπής ξεκίνησε με τα εργασιακά. Στους 2.200 εργαζόμενους σήμερα (1.110 στην Ελληνικός Χρυσός και άλλοι τόσοι σε εργολάβους), θα μπορούσαν να προστεθούν άμεσα άλλοι 500 με τη λύση του αδειοδοτικού προβλήματος, σημαντικός αριθμός, έστω και αν η κατασκευαστικές εργασίες θα κρατήσουν 2-3 χρόνια. Και βέβαια στην φάση της πλήρους παραγωγής οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Ακολούθησε το θέμα της εταιρικής ευθύνης και ανταποδοτικότητας. Ο κος Θεοδωρακόπουλος μίλησε για τη συμφωνία που υπήρχε με το δήμο, για ανταποδοτικά τέλη 3.000.000 εκατομμυρίων το χρόνο, από τα οποία παρέμεναν τα 2.000.000 για το δήμο αν αφαιρούνταν τα μεταλλευτικά δικαιώματα. Από αυτά, το 40% μπορούσε να αποδίδεται σε ρευστό με τη μορφή χορηγίας και να υπολογιζόταν στο δημόσιο λογιστικό, ενώ τα υπόλοιπα σε έργα που είχε ανάγκη ο δήμος, με συνεργεία της εταιρείας. Η νέα δημοτική αρχή το αρνείται και δεν υπάρχει η δυνατότητα να εκτελέσει η εταιρεία έργα κοινής ωφέλειας.

Μίλησε για την πρόθεση να επεκταθεί η εταιρική ευθύνη εκτός της απλής ενίσχυσης σε συλλόγους και αθλητικά σωματεία, και στην τοπική αγορά με συνέργειες και καινοτόμες ενέργειες.

Ο κος Θεοδωρακόπουλος μίλησε και για την προτίμηση της εταιρείας στους τοπικούς και Έλληνες προμηθευτές, για τα νέα έργα, την παράδοση της περιοχής στην μεταλλευτική και για την πρόθεση της εταιρείας που «ήρθε για να μείνει».

Η συνέντευξη συνεχίστηκε με το θέμα του πλούσιου ελληνικού ορυκτού πλούτου και το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει την χώρα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες.

Ο κος Θεοδωρακόπουλος δήλωσε πως αν αρχίσουν να δουλεύουν κανονικά οι Σκουριές και οι Ολυμπιάδα, η Ελλάδα θα καταστεί 3η χρυσοπαραγωγός χώρα στην Ευρώπη!

Αναφέρθηκαν οι παράμετροι δημιουργίας καλού επενδυτικού κλίματος, και η ανάγκη επιστροφής στον πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με τον τουρισμό. Επίσης η ανάγκη αλλαγής κουλτούρας και νοοτροπίας.

Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξης αναφέρθηκε το θέμα της μεταλλευτικής ζώνης στην Β. Ελλάδα και οι δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν. Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη που έχει σήμερα η τεχνολογία και η κοινωνία από τα ορυκτά και η δυνατότητα συνύπαρξης εξόρυξης και περιβάλλοντος, αν υπάρχει η δέουσα υπευθυνότητα και σεβασμός. Ο κος Θεοδωρακόπουλος μίλησε για την ανακύκλωση των προϊόντων της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Η συζήτηση έκλεισε με αναφορά στην υποστήριξη που έδωσε η Ελληνικός Χρυσός στην παραολυμπιακή ομάδα άρσης βαρών που έκανε την προετοιμασία της στον δήμο Αριστοτέλη. Η ομάδα πήγε στο Ρίο και μας έκανε όλους περήφανους.

Η τελευταία δήλωση του κου Θεοδωρακόπουλου ήταν: «Ας σταματήσουμε να δυσφημούμε την περιοχή μας, που είναι καταπράσινη. […] Και κάτι ακόμη, δεν έχουμε αντιπαλότητα με τους κατοίκους, δεν θα σύρουμε ποτέ κατοίκους στα δικαστήρια, δεν είμασταν πουθενά  πολιτική αγωγή σε καμία δίκη.