Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΥ!!!

sismanidisΔιαβάζουμε στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της 9/11/2016 την ανακοίνωση του αρχαιολόγου Κώστα Σισμανίδη για την κοσμοσυρροή των επισκέψεων στον «τάφο του Αριστοτέλη».

Χρυσή για την ανάπτυξη της Χαλκιδικής αποδεικνύεται η ανακοίνωση του αρχαιολόγου Κώστα Σισμανίδη που ανακάλυψε στα Στάγειρα τον τάφο του Αριστοτέλη. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο συρρέουν για να δουν από κοντά τον τόπο όπου γεννήθηκε ο μεγάλος Μακεδόνας φιλόσοφος και το μνημείο όπου εκτιμάται ότι εναποτέθηκε η ασημένια υδρία με την τέφρα του.

«Από τον περασμένο Μάιο, οπότε ανακοίνωσα την ανακάλυψη του τάφου στα Στάγειρα, η επισκεψιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο έχει πενταπλασιαστεί, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε στη δημοκρατία ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν την Τρίτη στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» και το Κέντρο Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης».

Σχολιάζοντας τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή, ο κ. Σισμανίδης είπε ότι «θα ήταν το πιο παράλογο πράγμα να αποδεχτούμε ότι μπορεί να συνυπάρξει η πιο ρυπογόνα βιομηχανία του κόσμου με το μεγαλύτερο μνημείο της ανθρωπότητας. Δεν γίνεται εκεί όπου βρίσκεται ο αρχαίος τάφος του Αριστοτέλη δίπλα να ρυπαίνεται το περιβάλλον τόσο βάρβαρα». Ο αρχαιολόγος παρουσίασε την πορεία του ανασκαφικού έργου, επισημαίνοντας ότι έχει ανασκαφεί μόλις το 5%- 8% ο του αρχαιολογικού χώρου. «Υπάρχει πολύ μεγάλο πεδίο ανασκαφών που πρέπει να γίνουν. Η ανασκαφή είναι πολύ σημαντική και θα συμβάλει στην ανάπτυξη όλης της περιοχής» σημείωσε, ενώ ανακοίνωσε ότι δρομολογεί τη σύσταση συλλόγου με σκοπό τη δημιουργία του Διεθνούς Αριστοτελικού Κέντρου «Αριστοτέλειος Πολιτεία» στα Στάγειρα.

Κατ’ αρχάς θα θέλαμε ειλικρινά να ακούσουμε και κάποια νούμερα… Το να λέμε πως η επισκεψιμότητα πενταπλασιάστηκε, δεν σημαίνει τίποτα… Δηλαδή ερχόντουσαν 10 άνθρωποι και τώρα έρχονται 50, ή ερχόντουσαν 1.000 και τώρα έρχονται 5.000;

Κατά δεύτερον, κατανοούμε απόλυτα τον κο Σισμανίδη όταν δηλώνει πως αυτό που ανακάλυψε και εικάζεται πως είναι ο τάφος του Αριστοτέλη (υπάρχουν και μέλη της επιστημονικής κοινότητας που διαφωνούν), είναι «το μεγαλύτερο μνημείο της ανθρωπότητας»!!! Ο καθένας μεγαλοποιεί τη δουλειά του… Αλλά το να δηλώνει πως τα μεταλλεία είναι «η πιο ρυπογόνα βιομηχανία του κόσμου», εκτός του ότι βγαίνει από τα χωράφια του, γελοιοποιείται ευθυγραμμιζόμενος με τις ακραίες antigoldθέσεις, οι οποίες όλοι γνωρίζουμε πόσο στέκουν «επιστημονικά»…

Θα συστήναμε στον κατά άλλα συμπαθή κο Σισμανίδη να είναι πιο συγκρατημένος στις δηλώσεις του διότι μαζί με το δικό του κύρος κινδυνεύει και το κύρος της «ανακάλυψής» του, όποια και αν είναι αυτή… Και του ευχόμαστε καλή τύχη με την «Αριστοτέλεια Πολιτεία». Οποιαδήποτε προσπάθεια διάδοσης του πολιτισμού είναι αξιέπαινη.