ΜΟΧΛΟΣ ΥΓΙΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ HUMAN RESOURCES (HR) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Hand holding a Human Resources Word Sphere on white background.

Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος: «Το HR καλείται να συμβάλει στη διαχείριση των προκλήσεων με τη δημιουργία μιας άλλης κουλτούρας η οποία θα συνεισφέρει στο όραμα της εταιρείας».

To HR είναι η καλύτερη μεθοδολογία για να προχωρήσει υγιώς μια επιχείρηση σε μια εποχή αβεβαιότητας και προ κλήσεων όπου η κρίση έχει τετραπλασιάσει τα ποσοστά κατάθλιψης του γενικού πληθυσμού, σε 13,6% από 3,8% πριν από το 2008 όπως αναφέρθηκε στο The Big HR Debate με τίτλο «Δαμάζοντας τα κύματα», που έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο της ΕΕΔΕ «Γ. Κοντογεώργης», με την υποστήριξη της Ναυτεμπορικής και του naftemporiki.gr.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν να διαδοθούν καλές πρακτικές, όπως είπε η Αλεξάνδρα Ελευθερίου, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΕΙΜΑΔ, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις των καιρών, όπως το γεγονός ότι το 50% των σημερινών θέσεων εργασίας θα μπορούν να αντικατασταθούν από μηχανές τεχνητής νοημοσύνης σε 15 20 χρόνια, κάτι που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για συνεχή ανάπτυξη της τεχνογνωσίας του HR. Ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΔΕ, σχολίασε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα εποχή. «To HR είναι η βάση για την ανάπτυξη οποιασδήποτε επιχείρησης. Είναι προϋπόθεση τόσο για τον πλούτο όσο και για την καινοτομία», τόνισε η χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου.

«To HR είναι η καλύτερη μεθοδολογία για να προχωρήσει με υγεία μια επιχείρηση», σημείωσε ο Στέλιος Στυλιανίδης, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής και καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που συσχέτισε την ψυχική υγεία ανθρώπων και οργανισμών. Εξήγησε πώς επηρεάζει η κρίση τους κοινωνικούς δεσμούς και ευρύτερα τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ μέσα από την παρουσίαση κλινικών παραδειγμάτων παρουσίασε καλές πρακτικές που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν οι HR managers. Όπως είπε, n κρίση έχει αυξήσει τα περιστατικά κατάθλιψης, ενώ κατά 60% έχει αναβαθμιστεί η θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή κατάταξη με κρούσματα αυτοκτονιών. Κι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να δια χειριστούν οι εταιρείες (αναφέρθηκε σε διεθνείς εταιρείες που πτώχευσαν) διότι δεν διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς.

Τι λένε οι CEOs

Οι HRmanagersσυμφωνούν ότι οι CEOs και οι προϊστάμενοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο ρόλος τους είναι να διοικούν και ταυτόχρονα να υποστηρίζουν. Από την πλευρά τους οι CEOs συνδέουν την αξιολόγηση της απόδοσης των εργαζομένων με την κουλτούρα που θα πρέπει να αναπτυχθεί στην επιχείρηση με τη συνεισφορά του HR. Από την εμπειρία του ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., τόνισε ότι μια ξεκάθαρη στρατηγική και μια πολιτική HR δεν είναι εύκολο να υιοθετηθούν από έναν οργανισμό με 2.000 εργαζόμενους, όπου αναδύονται προκλήσεις που έχουννα κάνουν με την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Άρα το HR καλείται να συμβάλει στη διαχείριση των προκλήσεων με τη δημιουργία μιας άλλης κουλτούρας η οποία θα συνεισφέρει στο όραμα της εταιρείας.

Η Φανή Κλείδα, διευθύνουσα σύμβουλος της Manpower Group Ελλάδας, συμμερίστηκε την άποψη, προσθέτοντας τη σημασία της στρατηγικής και της συνεργασίας. Μιλώντας για τη διοίκηση της απόδοσης, τόνισε ότι η σωστή λέξη είναι ανάπτυξη και όχι απόδοση κι επιπλέον n ανάπτυξη του οργανισμού θα έρθει από την ανάπτυξη των εργαζομένων. Η Μαρία Μεταξογένη, CEO της Infobank Hellastat SA, τόνισε ότι η δέσμευση και η προσήλωση στον στόχο είναι μια από τις πιο βασικές αξίες σε μια εταιρεία. Ο Μιχάλης Σωτηράκος, γενικός διευθυντής πωλήσεων της NNHellas, μίλησε μεταξύ άλλων για την αναγκαιότητα μιας ξεκάθαρης στρατηγικής την οποία να κατανοούν όχι μόνο τα διοικητικά στελέχη, αλλά κάθε εργαζόμενος στην εταιρεία.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Σοφίας Εμμανουήλ, 16/11/2016]