ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ…ΓΛΩΣΣΑ;

%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%81%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7Σε ένα κοινοβουλευτικό σόου που του δόθηκε ο ευφάνταστος τίτλος «Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή» (!!!), παρακολουθήσαμε μια πραγματική κοκορομαχία μεταξύ δύο φερέλπιδων νεαρών πολιτικών σε επίπεδο «να δούμε ποιος την έχει μεγαλύτερη, τη… γλώσσα».

Ο ένας ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός και ο άλλος ήταν ο προαλειφόμενος για επόμενος.
Η απογοήτευση που εξέπεμψε αυτή η συζήτηση σε όσους πολίτες δεν ανήκουν στη φατρία των νέο-αυριανιστών και δεν έχουν ασπαστεί τον πολλακισμό, ήταν απίστευτη.
Θα απομονώσω από πεντέξι… high-lights του καθενός μονομάχου, έτσι απλά για να εμπεδώσουμε το επίπεδο της κοινοβουλευτικής μας ζωής:
Κυριάκος:
– Η ταυτότητά σας γράφει ότι είσαστε ο πιο ψεύτης, ο πιο ανίκανος και πιο αποτυχημένος πρωθυπουργός. Το ληξιαρχείο της ιστορίας θα γράφει ότι είσαστε και ο πιο νέος τέως πρωθυπουργός.
– Είστε ή δεν είστε κε Τσίπρα το αγαπημένο παιδί του Κουρή και του αυριανισμού;
– Δε μας είπατε κ. Τσίπρα ποιο κανάλι φιλοξενούσε τον Λαζόπουλο;
– Εγώ δεν πήρα δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο, εγώ εκλέχτηκα.
– Όταν εγώ πήρα τρία πτυχία σε κορυφαία πανεπιστήμια, εσείς κάνατε 10 χρόνια να βγάλετε το Μετσόβειο
– Τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου βρήκαν σε εσάς τον θετό τους πατέρα.
– Με τον κύριο Ψυχάρη εσείς δεν συναντηθήκατε παρέα με μία γάτα; Σοβαρευτείτε επιτέλους.
Αλέξης:
– Κατάλαβε κανένας σε αυτή τη χώρα ότι είχαμε πρώτο και δεύτερο μνημόνιο από τα ΜΜΕ;
– Συκοφαντείτε αγωνιστές που δεν έβρισκαν πια τον εαυτό τους στο ΠΑΣΟΚ και συναντήθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ. (!!!)
– Τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη είχαν συναντήσεις και τηλεφωνικές επαφές με τον κ. Χριστοφοράκο, 356 φορές.
– Όλοι γνωρίζουν σε αυτή τη χώρα ποιος σήκωνε τηλέφωνα για να καθοδηγήσει ανώτερους και ανώτατους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς.
– (Τσίπρας σε Γεννηματά:) Εγώ μπορεί να ξεχάσω σε ένα σακκάκικανά 5ευρω κανά 10ευρω. Αν χάσω 50ευρω το ψάχνω. Εσείς 16 εκατ. ευρώ δεν τα πήρατε χαμπάρι;
– Να γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρέχει πίσω από χρεοκοπημένους καναλάρχες. Θα μείνετε στα έδρανα της αντιπολίτευσης για πολλά χρόνια.
– Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μία διαρκής απόπειρα πραξικοπήματος. Πρόκειται για ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα, όχι στρατιωτικού αλλά μιντιακού πραξικοπήματος.
Είχε και μερικά πετυχημένα η υπόθεση, όπως το «Η κολακεία της μετριότητας είναι η χειρότερη μορφή διαφθοράς», και το «Το πιο σύντομο ανέκδοτο: το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», που είπε ο Κυριάκος, αλλά και το «Είπατε για τον Σαββίδη ότι είναι λαγός. Δεν ξέρω κανέναν λαγό που να πληρώνει τόσα εκατομμύρια. Αν υπάρχουν να βγούμε όλοι στο κυνήγι»(!!!), του Αλέξη, αλλά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να ξεκολλήσει τη συζήτηση από το επίπεδο δαπέδου όπου σύρθηκε.
Όσοι έχουν γνωρίσει από κοντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχουν συζητήσει μαζί του, επιεικώς ξαφνιάστηκαν. Όσοι έχουν γνωρίσει από κοντά τον Αλέξη Τσίπρα και έχουν συζητήσει μαζί του, επιεικώς ενθουσιάστηκαν… (Τους τα «έχωσε» ο Αλέξης…).
Και μοιραία φτάνουμε στην ερώτηση: Γιατί, Κυριάκο αγόρι μου; Είχες ακόμη μια ευκαιρία να αρθρώσεις έναν πιστευτό πολιτικό λόγο στη Βουλή και μάλιστα με τους οιωνούς υπέρ σου. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα μπορεί να μιλάει για καταπολέμηση διαπλοκής όταν κάθε μέρα εμφανίζεται όλο και ποιο βαθειά μπλεγμένος σε αμαρτωλά τρίγωνα. Βούτυρο στο ψωμί σου ήταν… Γιατί επέλεξες να συρθείς και να ακολουθήσεις το παιχνίδι που έστησε ο κος Τσίπρας; Μήπως ξεχνάς ένα βασικό παράγοντα; Το κοινό που απευθύνεται ο πρωθυπουργός και το κοινό που απευθύνεσαι εσύ, μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό τέμνονται. Σήμερα βρίθουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αναρτήσεις μικρών Πολλάκηδων που θριαμβολογούν για τον τσαμπουκά του αρχηγού… Αλήθεια σου χρειάζεται κάτι τέτοιο;
Υπάρχει βέβαια η δικαιολογία… Στη βάση του κόμματος υπάρχουν ψηφοφόροι της λαϊκής αλλά και της εθνικιστικής δεξιάς… Κι αυτοί πρέπει να μείνουν ευχαριστημένοι… Όπως και οι άλλοι, οι νεοδημοκράτες που μεγάλωσαν με τις επικές μονομαχίες του Ανδρέα και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Βουλή…
Υπάρχει κοινό… Αλλά έτσι ξέχνα τα σχέδια για άλωση της κεντροδεξιάς… Ακριβώς επειδή η κεντροδεξιά δεν είναι πολιτικός χώρος ακροτήτων, συσπειρώνει κατά κανόνα και περισσότερο συνειδητοποιημένους και πολιτικά ώριμους πολίτες. Μπορεί να ακούγεται «πολιτικά ρατσιστικό» αυτό, αλλά όπως και να το πάρεις, ισχύει… Απλά ρίξτε μια ματιά ποιους προσελκύουν οι ακραίοι πολιτικοί χώροι… Ποιοι ψηφίζουν Χρυσή Αυγή και ποιοι κρατούν ζωντανή την εξωκοινοβουλευτική «μαχόμενη αριστερά»…
Αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως με προσωπικές μονομαχίες τύπου Ελ-Πάσο δεν κερδίζει κανείς την εμπιστοσύνη του ψηφοφόρου. Ίσως μια πρόσκαιρη αίγλη αν «νικήσει», αλλά σε μια βδομάδα όλοι έχουν ξεχάσει τι έχει ειπωθεί εκατέρωθεν… Αυτό που έχει πιθανότητες να μείνει είναι η μεστή και εφικτή πολιτική πρόταση. Και δεν εννοώ υποσχέσεις τύπου «θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ», ή με «έναν νόμο θα καταργήσουμε το Μνημόνιο»… Εννοώ ορθολογικό εφικτό πολιτικό σχεδιασμό με προοπτικές που οδηγούν σε λύσεις, και σε κάθε περίπτωση κατανοητό στον πολίτη.
Όλα τα άλλα είναι για τα πρωτοσέλιδα της ΑΥΓΗΣ και του ΜΑΚΕΛΕΙΟΥ…
Όπως γράφει και ο Άρης Αλεξανδρίδης στο μπλογκ του “The curly Sue”, «Στη σύγχρονη πολιτική, κι αυτό το βλέπουμε και σε διεθνές επίπεδο τώρα μέσα από τη σύγκρουση Clinton-Trump, έχει επικρατήσει ένα πνεύμα αγοραίας αντιπαράθεσης, έχει παγιωθεί η φτήνια ως δόκιμη πολιτική έκφραση. Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη ανέκαθεν υπήρχαν, αλλά πλέον η πρακτική του αλληλοκραξίματος δείχνει να έχει ιδεολογικοποιηθεί και αντιμετωπίζεται ως θεμιτή κανονικότητα. Οι πολιτικοί αρχηγοί πια συμπεριφέρονται σαν περσόνες των socialmedia. Χρησιμοποιούν την επιχειρηματολογία ως ευγενικό συμπλήρωμα, αλλά βασικά πορεύονται με κακότητες, τιποτένιες προσβολές, πυροτεχνήματα του δευτερολέπτου και “τάπες”. Κανείς δεν μοιάζει να ’χει καταλάβει ότι το μέλλον ανήκει αλλού. […] Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φεύγει με συριζαϊσμούς»…
Όσο για τη διαπλοκή, δεν γίναμε σοφότεροι με αυτή την πολυδιαφημισμένη «συζήτηση»… Απλά τσεκάραμε το επίπεδο ετοιμολογίας του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

[ΠΗΓΗ: http://www.politically.gr/, του Αχιλλέα Σκυριανού, 12/10/2016]