ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ

skouries-to-kas-gnomodotise-uper-tis-autopsias-stis-arxaiotitesΗ Μ.Β. ήταν έφορος αρχαιοτήτων  εις τον τόπο καταγωγής της, τα Χανιά της Κρήτης, σχεδόν ισοβίως. Κυβέρνηση τότε ήταν σχεδόν πάντα το ΠαΣοΚ και η Μ.Β. ήταν γνωστή για τα «πράσινα» φρονήματα της. Εκτός των άλλων είχε προτάξει με επιτυχία τα στήθη της, αν τολμώ να είπω, στις προσπάθειες του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη να χαρίσει στο Δημόσιο μέρος της αρχαιολογικής του συλλογής. Ενώ το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού είχε βρει και τον κατάλληλο χώρο για τη οι αρχαίοι δημιουργία αυτόνομου μουσείου (ένα τμήμα ερειπίων από την ενετική εποχή, που μπορούσε θαυμάσια να επισκευαστεί), η Μ.Β., εν ονόματι της πασοκαρίας και της αγέρωχης αντιμετώπισης των θεμάτων, εκδικούνταν τον επάρατο Μητσοτάκη εμποδίζοντάς τον να κάνει κτήμα του Δημοσίου έναν πολύτιμο, μεγάλης αξίας αρχαιολογικό θησαυρό. Τέλος πάντων, βρέθηκε άνθρωπος ο οποίος λογάριαζε λιγότερο από τους άλλους τη φήμη του και όταν ήμουν υπουργός Πολιτισμού έγινε δεκτή η συλλογή, δρομολογήθηκε η επισκευή του ενετικού ερειπίου, διαμορφώθηκε ο χώρος και αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος με διαδέχθηκε, έκανε τα εγκαίνια. Σήμερα η Συλλογή Μητσοτάκη και το μουσείο στο οποίο στεγάζεται αποτελούν βασικά αξιοθέατα της πόλης των Χανίων.

Η Μ.Β. στο μεταξύ, πικραμένη ίσως, έγινε αναπληρώτρια γενική διευθύντρια όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν ο κ. Α. Σαμαράς το 2009. Δύο χρόνια αργότερα, υπουργούντος του κ. Π. Γερουλάνου, έγινε γενική διευθύντρια. Το 2013 άρχισε τη συστηματική αντιπολίτευση ως στέλεχος –ή συμπαθούσα– του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως από το 2015 επιβραβεύθηκε για αυτήν την ευελιξία της όταν ονομάστηκε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.

Στις Σκουριές της Χαλκιδικής είναι γνωστό τι έχει συμβεί. Η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στη χώρα υφίσταται τεράστιες καθυστερήσεις και ο υπουργός Περιβάλλοντος έχει ορκιστεί ότι μόνο πάνω από το πτώμα του θα περάσει το έργο, το οποίο παρέχει, όπως αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, όλα τα εχέγγυα. Επειδή λοιπόν το περιβαλλοντικό επιχείρημα αδυνάτισε, αυτοί που έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν τον τόπο στον οικονομικό μαρασμό και στην ενίσχυση της ανεργίας ανακάλυψαν κάτι αρχαία. Τα ανέσκαψαν από το 2012 ως το 2014 και κατέληξαν σε απόφαση της αρμόδιας Εφορείας για τη μεταφορά αυτών των ευρημάτων έξω από τον χώρο εκμετάλλευσης. Έκτοτε, και κυρίως από τον Νοέμβριο του 2015 ως τον Οκτώβριο του 2016, έχει συνέλθει τέσσερις φορές το ΚΑΣ, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έχει απαυδήσει και η τελική απόφαση της κυρίας Μ.Β. είναι ότι θα περιμένει την απόφαση του υπουργείου.

Έχω μεγάλη αγωνία. Ποιο είναι άραγε το κύρος της για την άσκηση πανελλήνιας και διεθνούς απήχησης πολιτικής επενδύσεων Η μέχρι τώρα πολυπραγμοσύνη της, η ευελιξία της περί την εκάστοτε κομματική εύνοια και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει παρέχουν εχέγγυα ότι θα διαχειριστεί το εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά θέμα της επένδυσης στις Σκουριές με την απαιτούμενη αντικειμενικότητα; Τι θα γίνει αν φύγει ο σημερινός υπουργός από την κυβέρνηση; Θα περιμένουμε επ’ άπειρον να αποφασίσει ως αρμόδιος για την ταξική πάλη στο θέμα των Σκουριών;

Το μπάχαλο που σας περιγράφουμε από μόνο του αρκεί για να εικονογραφήσει τη σειρά προτεραιοτήτων στο θέμα των επενδύσεων. Ασφάλεια επενδυτική και απομάκρυνση της κυβέρνησης Τσιπρανέλ είναι αλληλένδετες. Αλλά πρώτα πρέπει να φύγουν ο Τσίπρας και ο Καμμένος, και μετά να δούμε πώς θα οικοδομήσουμε πολιτική σταθερότητα και ευνοϊκό κλίμα για μακροχρόνιες επενδύσεις.

Υποσημείωση: Ύστερα από ένα κοτσύφι, που τρέφεται στο μπαλκόνι μου, χθες ανακάλυψα μια καρακάξα, που με ξυπνάει κάθε πρωί στον φωταγωγό μου. Μένω πολύ κέντρο. Πιο κέντρο δεν γίνεται. Όμως το κοτσύφι και η καρακάξα δεν επαρκούν. Οι τράπεζες της περιοχής με διαβεβαιώνουν ότι η ταμειακή κατάσταση όχι μόνο η δική μου αλλά και της πλειονότητας I των πελατών τους θα φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο στην αρχή του επόμενου έτους…

[ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Θεόδωρου Πάγκαλου, 29/10/2016]