ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ…

bcb3ddb6-0c59-4330-ba45-b0e451cea3b1H κυβέρνηση της αριστεράς του κ. Τσίπρα καταρρέει στη συνείδηση της κοινής γνώμης και όταν συμβαίνει αυτό η κατάρρευση από την εξουσία είναι θέμα χρόνου και τύχης. Ο προσφιλέστερος χαρακτηρισμός για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, το άλλοτε ισχυρό χαρτί που οδήγησε ένα κόμμα του 4% στην εξουσία, για τα δυο τρίτα του πληθυσμού είναι ψεύτης.

Τα σημαντικότερα αισθήματα που νιώθουν τα δυο τρίτα της κοινής γνώμης σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων για την κυβέρνηση είναι αγωνία, θυμός, οργή και απογοήτευση. Τα παραπάνω ποσοστά λίγο έχουν μεταβληθεί στο τέλος του καλοκαιριού σε σχέση με την αρχή του καλοκαιριού.

Το ηγετικό επιτελείο της κυβέρνησης καθόλη τη διάρκεια του θέρους εφάρμοσε ένα εκτεταμένο σχέδιο γενικής αντεπίθεσης με στόχο να αναστρέψει την τάση φθοράς που εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο.

Βασική παράμετρος αυτού του σχεδίου ήταν η εκτίμηση πως η οικονομία θα εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης μετά το κλείσιμο της πρώτης και βασικής φάσης της διαπραγμάτευσης στην αρχή του καλοκαιριού.

Επίσης η κυβέρνηση επιχείρησε με εγκαίνια μισοτελειωμένων έργων που είχαν σχεδιάσει και ξεκινήσει προηγούμενες κυβερνήσεις να αποτινάξει από πάνω της την εικόνα πως πρόκειται για ένα τσούρμο που δεν είναι σε θέση να μοιράσει ούτε δυο γαϊδουριών άχυρα.

Ακόμη προσπάθησε επικοινωνιακά να εκμεταλλευτεί ζητήματα που η κοινή γνώμη κατά πλειοψηφία ήταν υπέρ της άποψής της όπως ο εκλογικός νόμος ή  δυσαρεστημένη με την επικρατούσα κατάσταση όπως τα κανάλια.

Μάλιστα, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη γενική δυσαρέσκεια για την κατάσταση που επικρατούσε στα κανάλια με το να περιορίσει τον αριθμό τους και να εκβιάσει φιλική προς αυτήν μεταχείριση.

Η πορεία της οικονομίας συνέχισε να επιδεινώνεται το καλοκαίρι, πώς να μην το κάνει άλλωστε με τη φορολογική και ασφαλιστική λαίλαπα, ενώ η ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες γύρισε μπούμερανγκ λόγω της προχειρότητας και της σκανδαλώδους διαβλητότητας του διαγωνισμού.

Επιπλέον η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών έφερε στην επιφάνεια το σκάνδαλο διαπλοκής της κυβέρνησης με κρατικοδίαιτο εργολάβο, και καταλήστευση χρεοκοπημένης κρατικής τράπεζας.

Οι τελευταίες εξελίξεις έστειλαν στις καλένδες το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης και εμείς τα ίδια είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αλλά είμαστε ηθικά καλύτεροι από τους προηγούμενους που ήταν διαπλεκόμενοι.

Είναι χαρακτηριστικό το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Αυγής, “Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια”, όπου η βασική ιδέα στηρίζεται στο σκεπτικό δικαιολόγησης αυτών που κάνει η κυβέρνηση με την υπενθύμιση πως τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι. Αυτή η παραδοχή ακριβώς είναι που ακυρώνει το βασικό επιχείρημα που επικαλούνταν η κυβέρνηση για να παραμείνει στην εξουσία: Της υπεροχής στο ηθικό πεδίο.

Η πεποίθηση που διαμορφώνεται πλέον στην κοινή γνώμη είναι πως ενδεχομένως οι νέοι κυβερνώντες να είναι ίδιοι ή και χειρότεροι στα ζητήματα της διαπλοκής, της διαφθοράς και του παρασιτισμού αλλά και πολύ λιγότερο ικανοί να διαχειριστούν τόσο πρακτικά ζητήματα καθημερινότητας όσο και μεγάλα εθνικά θέματα.

Οι τελευταίες εξελίξεις εισπράττονται από το μέσο πολίτη πως οι σημερινοί κυβερνώντες αν δεν είναι ίδιοι με τους πολιτικούς απατεώνες της μεταπολίτευσης που χρεοκόπησαν την χώρα, είναι χειρότεροι.

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Αυγής ενός εντύπου που απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό αλλά και στο σκληρό πυρήνα του κομματικού και κυβερνητικού μηχανισμού, καταδεικνύει και μια αλλαγή γραμμής πλεύσης. Μέχρι προχθές υποβάθμιζαν το σκάνδαλο “Τηλεοπτικές άδειες- Καλογρίτσας- Τράπεζα Αττικής” σε μονόστηλα. Χθες το ανέδειξαν σε πρώτο θέμα με ατυχή τρόπο, γεγονός που φανερώνει εκνευρισμό και αμηχανία.%ce%b1%cf%85%ce%b3%ce%b7

Σε τέτοια πολυσχιδή σκάνδαλα που αφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια συνήθως εμπλέκονται πολλοί τόσο από την οικονομική ολιγαρχία όσο και την κομματική-κυβερνητική εξουσία. Όταν το πουλόβερ αρχίσει να ξηλώνεται δύσκολα σταματά. Το πλέον πιθανό είναι πως οι αποκαλύψεις τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν και θα αφορούν όλο και περισσότερους και υψηλότερα ιστάμενους.

Ας μην γελιόμαστε, στην Ελλάδα όχι τηλεοπτική άδεια και κατασκευαστικά έργα εκατομμυρίων δεν αναλαμβάνει κάνεις χωρίς την άδεια της κορυφής της πυραμίδας της κυβερνητικής εξουσίας, αλλά ούτε την προμήθεια χαρτιών τουαλέτας στο τελευταίο ακριτικό νηπιαγωγείο.

Κατά συνέπεια το ζήτημα των πρόωρων εκλογών θα παίξει έντονα τις επόμενες εβδομάδες όπως ακριβώς εκτιμούσαμε πως θα γίνει από την Άνοιξη λόγω του οικονομικού αδιεξόδου. Για πρόωρες εκλογές θα πιέσει μερίδα του κυβερνώντος κόμματος που νιώθει πως η παραμονή στην εξουσία βλάπτει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των ιδίων και της παράταξης.

Οι καταστάσεις αυτές ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες. Κανένας εχέφρων δεν περίμενε από τους τωρινούς πολιτικούς  “κλεφτοκοτάδες” με τις καταθέσεις στο εξωτερικό και τα μισά ακίνητα των πολυτελών περιοχών της χώρας ιδιόκτητα, πως θα είναι καλύτεροι από τους προηγούμενους.

Το γεγονός πως πουλούσαν σοσιαλισμό δεν σημαίνει τίποτα. Η άρχουσα ελίτ της μεταπολίτευσης, από τη δεξιά μέχρι την αριστερά, πουλώντας σοσιαλισμό πλούτισε χρεοκοπώντας τη χώρα.

Το ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα;…

Η κοινωνία δεν δείχνει έτοιμη να δημιουργήσει μια κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία ικανή να μεταρρυθμίσει τη χώρα και να τη θέσει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Προς το παρόν οι ενδείξεις συγκλίνουν πως μόνο το σοκ μιας γενικής στάσης πληρωμών και κατάρρευσης μπορεί να μηδενίσει το κοντέρ της μεταπολίτευσης. Αν συμβεί αυτό όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ποια βάση θα ανασυντεθεί η νέα μεταπολίτευση πολιτικά. Οικονομικά είναι βέβαιο τι θα γίνει…

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Κώστα Στούπα, 23/9/2016]