ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ

mmPXTNGfexetX3Kp2hWwΤι συμβολίζει πλέον η ΔΕΘ; Είναι πολιτικό ορόσημο ή έχει μετατραπεί σε ένα εύκαιρο “βήμα” από όπου εκστομίζονται αερολογίες και επιχειρείται να πωληθούν τα φύκια ως μεταξωτές κορδέλες; Πριν από κάποιες δεκαετίες από τη ΔΕΘ περίμεναν οι εργαζόμενοι τον… Άι Βασίλη. Ενίοτε ερχόταν… Τώρα σύμβολο είναι ο βαρώνος Μυνχάουζεν…

Πολιτική χροιά στη ΔΕΘ, αναδεικνύοντας την εκεί ομιλία του ως μείζονος σημασίας, έδωσε πρώτος ο  αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ανακοινώνοντας από τη Θεσσαλονίκη την εισοδηματική του πολιτική. Και είχε μάλιστα και ξεχωριστή σημασία η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού διότι δινόταν η ευκαιρία να τεθούν σκληρές ή δύσκολες ερωτήσεις και λάμβαναν σοβαρές απαντήσεις. Ο επίσης αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου δεν περιορίστηκε στα οικονομικά και χρησιμοποίησε τη ΔΕΘ ως οχυρό πολιτικών επιθέσεων κατά πολιτικών αντιπάλων. Πάντα όμως είχε κάτι να τάξει -και να εφαρμόσει- από τη Θεσσαλονίκη στις παραγωγικές τάξεις. Μέχρι που ξέφυγε…

Οι δεκαετίες πέρασαν, η ΔΕΘ πέρασε από πολλές διακυμάνσεις, αλλά πάντοτε είχε μία ξεχωριστή σημασία, ήταν ένα σημαντικό σημείο αναφοράς. Βεβαίως η ίδια η έκθεση ακολούθησε δυστυχώς την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην κρίση και την ύφεση. Μεγάλο κομμάτι από την άλλοτε λάμψη και τον διεθνή της χαρακτήρα έχει χαθεί. Κρίμα γιατί θα μπορούσε να λειτουργήσει ως χώρος συνάντησης καινοτόμων ιδεών, ιδιαίτερα στην εποχή των startups.

Τέλος πάντων αυτό είναι μία άλλη συζήτηση, αν και επί της ουσίας είναι αυτή ακριβώς η συζήτηση που θα έπρεπε να γίνεται. Για τη χαμένη ευκαιρία της ΔΕΘ και το πώς θα αναβιώσει συμβάλλοντας στην ανάκαμψη και της ίδιας της οικονομίας. Αντ’ αυτού ασχολούμαστε με τις ψεύτικες υποσχέσεις και τη μικροπολιτική. Άλλωστε, το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να φτάσει ο πρωθυπουργός μέχρι τη ΔΕΘ χωρίς ιδιαίτερους πολιτικούς κλυδωνισμούς.

Γιατί; Απλό. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι το καλύτερο όπλο που διαθέτει είναι ο εαυτός του. Το προσωπικό του γκελ στην κοινή γνώμη. Θεωρεί ότι μπορεί ακόμη να γυρίσει το παιχνίδι, να κερδίσει κι άλλο πολιτικό χρόνο παίρνοντας την υπόθεση πάνω του. Γι’ αυτό παρά το αναγκαστικό αυτογκόλ της έναρξης πληρωμής του ΕΝΦΙΑ έχει δώσει ρέστα επικοινωνιακά για να εκτρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Με πρώτες στο μενού τη… διαφθορά και τη διαπλοκή.  Μπορεί να του βγει; Πολύ δύσκολα. Όλα δείχνουν ότι η εκλογική του πελατεία έχει αρχίσει να φυλλοροεί με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Δεν έχει όμως και άλλη επιλογή.

Να ετοιμαζόμαστε λοιπόν για ένα σόου όχι ακριβώς παροχών, αφού πρακτικά δεν μπορεί να τάξει με την μάχαιρα της δεύτερης αξιολόγησης πάνω από το κεφάλι του, αλλά αρκετά πομπώδες με έντονα θεατρινίστικα στοιχεία. Όλα θα μπουν στην αρένα. Να τρέμουν οι… προνομιούχοι! Να ελπίζουν οι αναξιοπαθούντες! Και βέβαια η έρημη η Ελλάδα θα αναδειχθεί περίπου σε πρωταθλήτρια ανάπτυξης!

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, 31/8/2016]