ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ A’ LA CARTE ….

J4tA9Swwtqp4S84axyftΔιαβάζουμε στο voria.gr., πως ακατέργαστα λύματα κατέληξαν από ρέμα στη θαλάσσια περιοχή στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής μετά τη χθεσινή δυνατή βροχόπτωση.

Κάτοικοι είδαν τη θάλασσα να γίνεται «καφέ» και αντιλήφθηκαν ότι η περιοχή μυρίζει άσχημα. Άμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι ενημέρωσαν χθες τόσο το λιμεναρχείο όσο και τον δήμο Νέας Προποντίδας, αφήνοντας αιχμές, μάλιστα, πως για το περιστατικό ευθύνεται ο βιολογικός. Μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Δημήτρης Τσούφης αναμένεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για το συμβάν. Σημειώνεται ότι στην περιοχή όπου καταλήγει το ρέμα υπάρχουν κατοικίες αλλά και τουριστικά καταλύματα.

Όλα ξεκίνησαν, χθες, μετά τη δυνατή καταιγίδα που έπεσε στην περιοχή. Το ρέμα που ξεκινάει από τον Άγ. Αντώνιο και καταλήγει στην Καλλικράτεια φούσκωσε, κατεβάζοντας στη θαλάσσια περιοχή, ακατέργαστα λύματα.  Ο κ. Τσούφης καταγγέλλει ότι ο βιολογικός καθαρισμός δε λειτουργεί σωστά από τον περασμένο Νοέμβριο και ότι μέσω ενός σωλήνα ρίχνονται στο ρέμα ακατέργαστα λύματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε μπαζωθεί σε ένα σημείο το ρέμα, όπου συγκεντρώνονταν τα λύματα. «Από τη βροχή το ρέμα φούσκωσε, η λιμνολεκάνη που είχε δημιουργηθεί έσπασε και όλα τα ακατέργαστα λύματα, έπεσαν στη θάλασσα», σημείωσε ο κ. Τσούφης, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα αυτό που έχει γίνει για την υγεία των κατοίκων αλλά και το περιβάλλον».

Από την πλευρά του πάντως ο δήμος Νέας Προποντίδας διαψεύδει ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και ότι ρίχνονται ακατέργαστα τα λύματα στο ρέμα.«Ο βιολογικός λειτουργεί κανονικά, ωστόσο σήμερα ζητήσαμε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής (ΚΕΠΑΜΑΧ)  να προχωρήσει εκτάκτως σε νέες μετρήσεις για να δούμε μήπως υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Αντώνης Σταματίου.

Βέβαια, δεν υπήρξε καμία αντίδραση ούτε καν ανακοίνωση από τους οικολόγους του «SOS Χαλκιδική», οι οποίοι ευαισθητοποιούνται μόνον αν κάτι έχει σχέση ή νομίζουν πως έχει σχέση, (ή προσπαθούν να μας πείσουν πως έχει σχέση), με την εξορυκτική δραστηριότητα. Αλλά ξέχασα… Τα λύματα πήγαν σε άλλο δήμο… Εμάς μας ενδιαφέρει μόνο ότι γίνεται στο δήμο Αριστοτέλη… Θα πρότεινα την αλλαγή του λογότυπου από «SOSΧαλκιδική», σε «SOSΙερισσός», και … ο σώζων ευατόν σωθήτω…