«ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

SZfLrJuΤη συγκρότηση επιτροπής αγώνα προχώρησε ο Δήμος Σερβίων Βελβεντού μετά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για άσκηση πίεσης προς τη ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των δύο ορυχείων λιγνίτη στην περιοχή, ενός της ΛΑΡΚΟ (είναι υπό δημόσιο έλεγχο) και άλλου ιδιωτικού της METE Α.Ε.

Τα δύο ορυχεία σήμερα υπολειτουργούν και σύντομα, όπως έχουν δηλώσει οι υπεύθυνοι, θα προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού, λόγω των αλλαγών στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο μεγαλύτερος ατμοηλεκτρικός σταθμός της χώρας, αυτός του Αγ. Δημητρίου, και η μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα αναγκάζονται να υπολειτουργούν, λόγω υψηλού κόστους και ανταγωνισμού από το φυσικό αέριο, ενώ δύο ατμοηλεκτρικοί σταθμοί, του Αμυνταίου και της Καρδίας, με έξι μονάδες, λόγω παλαιότητας έχουν τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας, μόνο τον χειμώνα. Αποτέλεσμα, να επηρεάζεται η λειτουργία των ορυχείων της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτικών με τα οποία συνεργάζεται.

Στα δύο ορυχεία της περιοχής Σερβίων απασχολούνται περίπου 370 εργαζόμενοι, αλλά και επαγγελματίες που εμπλέκονται στην εξόρυξη και τη μεταφορά του λιγνίτη. Η επιτροπή αγώνα, την οποία αποτελούν ο δήμαρχος Σερβίων Βελβεντού, εκπρόσωποι από την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι των εργαζομένων και επαγγελματιών που συνεργάζονται με τα δύο ορυχεία, έχει ζητήσει επείγουσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να βρεθεί λύση.

[ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, του Ν. Φωτόπουλου, 14/06/2016]