ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΟΙΩΝΑ

1Αν υπάρχει κάτι αρκετά ανησυχητικό για την πορεία της οικονομίας, είναι η μείωση στον τουρισμό που ήδη καταγράφεται. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος κρούουν το καμπανάκι για έναν επερχόμενο πολύ μεγάλο κίνδυνο. Ο οποίος μπορεί να τινάξει στον αέρα όλες τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις πάνω στις οποίες βασίστηκαν τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Σύμφωνα λοιπόν με  την ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου του 2016, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 5,3% και διαμορφώθηκε στα 2,523 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 2,663 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 3,4%. Αυτό το ξεκίνημα δεν προοιωνίζεται τίποτε το ευχάριστο –κάθε άλλο– σε μία χρονιά όπου η απόδοση του τουρισμού θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος για την επιβίωση της χώρας.

Αν πέσει και αυτό το τελευταίο “οχυρό” και δεν πάνε καλά φέτος τα τουριστικά έσοδα, οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές. Και όχι μόνο για τα δημόσια έσοδα. Αλλά για το σύνολο της οικονομίας. Άλλωστε από τα έσοδα της τουριστικής περιόδου κρατιέται ακόμη κάπως η αγορά. Ακόμη και η παραοικονομία που υπάρχει γύρω από τον τουρισμό, συνδράμει στην ενίσχυση μίας ρευστότητας που μέσω των μέτρων και της υπερφορολόγησης αλλά και των capitalcontrols, έχει συρρικνωθεί σε θεαματικό βαθμό πνίγοντας την επιχειρηματικότητα.

Επειδή μπορεί η είδηση αυτή να πέρασε και λίγο στα… ψιλά λόγω της επικαιρότητας που υπήρχε χθες, να σημειώσουμε ότι μόνο τον μήνα Απρίλιο, οι αφίξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 34,2% (12,4% συνολικά στο 4μηνο). Βεβαίως, στη μείωση της κίνησης συμβάλλει και η γενικότερη οικονομική δυστοκία που υπάρχει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο δεν μπορεί παρά να αναλογιστεί κανείς το πόση ζημιά έχουν ενδεχομένως προκαλέσει στον τουρισμό η συνεχής δυσφήμιση της χώρας, αλλά και η ανασφάλεια των Ευρωπαίων για την τρομοκρατία. Καθώς και το προσφυγικό ζήτημα.

Το μήνυμα λοιπόν από το τετράμηνο, καλό θα είναι να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση. Και αν δεν ευαισθητοποιήθηκε για τα λουκέτα στην αγορά, τους νέους ανέργους, τη μετακόμιση επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και την Κύπρο, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό θα κάνει ολέθριο λάθος αν δεν αφυπνιστεί. Άλλωστε μόνο αντικίνητρα και αύξηση του κόστους επιφέρουν οι μέχρι σήμερα δράσεις και αποφάσεις της. Δεν έχουν απομείνει και πολλές πηγές εσόδων σε αυτή τη χώρα. Ας φροντίσουν να μην εξοντώσουν την μεγαλύτερη από αυτές.

ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ 1: Ότι δεν θα επικρατήσει το brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, γιατί η χώρα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή αφίξεων για τον ελληνικό τουρισμό με 2,4 εκατ. τουρίστες πέρυσι.

ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ 2: Ότι η Τουρκία δεν θα ανατρέψει τη συμφωνία με την Ε.Ε. και δεν θα ανοίξει και πάλι τη δίοδο για χιλιάδες πρόσφυγες. Είναι υπεραρκετά ήδη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά που αποτελούν σταθμούς συγκέντρωσης…

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, 23/6/2016]