ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

003 ergasies apokatastasis apothesis limatwn (2)Σε μια συγκυρία όπου η κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός τείνει μερικώς να εξομαλυνθεί, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές έστω και με ανεπίσημο τρόπο, οι δηλώσεις του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ ΓιάννηΜυλόπουλου στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, έρχονται να ανάψουν νέες φωτιές.

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα το έργο τείνει να… ξεμπλοκάρει, καθώς (έστω) δευτερεύουσες άδειες δίνονται κανονικά, υπάρχει κινητικότητα και γενικώς μεταξύ υπουργείου και EldoradoGold φαίνεται πως βρίσκεται σημείο επαφής.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και ενώ στα εργοτάξια τόσο στις Σκουριές όσο και στα υπόλοιπα υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα, ο νυν πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γ. Μυλόπουλος, τάχθηκε κατ’ απόλυτο τρόπο κατά της συνέχισης της επένδυσης ως έχει.

Την περασμένη Τρίτη, μιλώντας στο συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ δεν πρέπει να προχωρήσει ως έχει γιατί δεν ικανοποιεί την ολοκληρωμένη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, θέτει σε κίνδυνο το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή». Παράλληλα πρότεινε σειρά μέτρων και αλλαγών, που στην ουσία αλλάζουν εκ βάθρων, αν όχι ακυρώνουν το όλο project, τουλάχιστον όπως έχει «στηθεί» έως σήμερα.

Με φόντο αυτές τις δηλώσεις, την Παρασκευή οι εργαζόμενοι των Μεταλλείων Κασσάνδρας προχώρησαν σε μια ιδιαίτερα καυστική και με υψηλούς τόνους ανακοίνωση κατά του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου, για τα όσα δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο.

Αναλυτικά, αναφέρουν:

Χαλκιδική, 13 Μαΐου 2016,ανακοίνωση: Εργαζόμενοι Μεταλλείων Κασσάνδρας: «κ. Μυλόπουλε καλύτερα να μασάτε παρά να μιλάτε»

Ο κ. Μυλόπουλος, ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ3, που έγινε γνωστός στο πολιτικό προσκήνιο πολεμώντας την μεταλλευτική επένδυση και το ψωμί χιλιάδων κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής συνεχίζει να προκαλεί μην αρκούμενος στην κεφαλαιοποίηση της αντιμεταλλευτικής δόξας του, ως νυν προέδρου της ATTIKO ΜΕΤΡΟ.

Για ακόμη μια φορά έπιασε στο στόμα του με προσβλητικό τρόπο ένα έργο πνοής και ανάπτυξης για όλη την Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα λέγοντας πράγματα τα οποία αφενός μεν δεν ισχύουν και αφετέρου δε δεν τα ξέρει, καθώς μόνο από φωτογραφίες γνωρίζει τις Σκουριές, αφού ποτέ του δεν μας έχει επισκεφτεί.

Εμείς οι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη και εργαζόμενοι ταυτόχρονα στα  Μεταλλεία Κασσάνδρας εργαζόμαστε σ’ ένα έργο που όχι μόνο δεν λεηλατεί και ούτε «ξεσκίζει» τον τόπο μας, όπως ψευδώς ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξη του. Το αντίθετο συμβαίνει.

Συμμετέχουμε με υψηλό αίσθημα συνείδησης και ευθύνης σ’ ένα έργο που αξιοποιεί τα κοιτάσματα του πλουσιότερου ίσως μεταλλευτικού δυναμικού της ΝΑ Ευρώπης σεβόμενοι ταυτόχρονα τόσο το περιβάλλον, όσο και τον παράγοντα εργαζόμενο και άνθρωπο.

Συνιστούμε στον κ. Μυλόπουλο να μας επισκεφτεί για να αποκτήσει επιτέλους προσωπική εμπειρία και να μην λέει ότι να ναι μόνο και μόνο για να αποκτάει δημοσιότητα από το μαξιλάρι που προσφέρουν οι πλάτες μας και οι Σκουριές.

Ας καταλάβει επιτέλους ότι το μοντέλο του κρατικοδίαιτου κηφήνα τείνει να «εξεμετρήσει» το βίο του. Παραμένει ακόμη από εκείνους τους τυχερούς.

Οι Σκουριές που υποβιβάζει και οι εργαζόμενοι τους τον θρέφουν παχυλά με τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Γι’ αυτό είναι καλύτερο να συνεχίζει να μασάει παρά να μιλάει.

  Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων Κασσάνδρας  “Αγία Βαρβάρα”

Ο πρόεδρος

Γεώργιος Χατζής

Σωματείο Υπογειτών Μεταλλείων Κασσάνδρας

Ο πρόεδρος

Χρήστος Ζαφειρούδας

Ακολούθως ωστόσο εξέδωσαν νέα ανακοίνωση διευκρινίζοντας πως η κριτική τους δεν κρύβει σε καμία περίπτωση πολεμική διάθεση εναντίον της κυβέρνησης.

«Χαλκιδική, 13 Μαΐου 2016, Ανακοίνωση:

Με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση μας και τα ερωτήματα που προέκυψαν σε κάποιους δημοσιογράφους θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Η σκληρή κριτική που ασκήσαμε στον κ. Μυλόπουλο για τις δηλώσεις τους εναντίον της μεταλλευτικής δεν κρύβει καμία κόντρα, επίθεση ή πολεμική διάθεση εναντίον της κυβέρνησης.

Αν υπήρχε κάποιο θέμα με την κυβέρνηση ή με τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα το είχαμε θέσει δημόσια χωρίς φόβο ή αναστολές.  Όμως η συνέπεια και ο σεβασμός που έχουν επιδείξει απέναντι μας κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν επιτρέψει την διάνοιξη ενός δίαυλου επικοινωνίας.

Πόσο μάλλον όταν πριν λίγες μέρες προηγήθηκε μια υπουργική έγκριση που δίνει ξανά την ελπίδα σε 600 ακόμη συντοπίτες μας για εργασία και προκοπή.

Επομένως,  τα σενάρια που κάποιοι έσπευσαν να χτίσουν είναι φτιαγμένα στην άμμο.

Σ΄ ότι έχει να κάνει με τον κ. Μυλόπουλο ξεκαθαρίζουμε πως δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ταυτότητα του ή πολιτική ιδεολογία του. Αυτό που θέλουμε από τον κ. Μυλόπουλο και κάθε άλλον με τις αντιλήψεις και τις πρακτικές του κ. Μυλόπουλου είναι να είναι πολύ προσεχτικός από εδώ και στο εξής, πριν μιλήσει για πράγματα που μας αφορούν και έχουν να κάνουν με το μεροκάματο και την ίδια μας τη ζωή.

Τίποτα περισσότερο. Τίποτα λιγότερο.»

  Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων Κασσάνδρας  “Αγία Βαρβάρα”

Ο πρόεδρος

Γεώργιος Χατζής

Σωματείο Υπογειτών Μεταλλείων Κασσάνδρας

Ο πρόεδρος

Χρήστος Ζαφειρούδας

πηγή: http://www.liberal.gr/, του Απόστολου Σκουμπούρη, 13/5/2016