ΞΕΣΚΟΥΡΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

MNHMONIO-TSIPRA-01-780x439«Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ότι ξεπερνά τις σκουριές των ιδεολογικών στερεοτύπων που ταύτιζαν τις επενδύσεις μόνο με το κράτος. Προφανώς, οι δημόσιες επενδύσεις είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, όμως αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να θεωρούνται εχθρικές οι ιδιωτικές επενδύσεις».

Διακριτικά και εν μέσω της απεργίας των δημοσιογράφων, το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενεργείας,  έβαλε τέλος στην αντιπαράθεσή του με την καναδική εταιρεία Eldorado Gold, δίνοντας έγκριση στην τεχνική μελέτη που αφορά το έργο στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Η αντιπαράθεση αυτή είχε ξεκινήσει λίγο πριν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν το υπουργείο είχε μπλοκάρει, επί της ουσίας, ένα σημαντικό μέρος της επένδυσης της θυγατρικής εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, κάτι που είχε προκαλέσει την αναστολή των εργασιών και τη μετάβαση των εργαζομένων σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Ακολούθησαν, βεβαίως, αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της εταιρείας, όμως είναι σαφές πως η απόφαση του υπουργείου διαθέτει πολιτικό στίγμα και αποτελεί δείγμα γραφής ότι η κυβέρνηση υπερβαίνει κάποια παλαιά ιδεολογικά στερεότυπα, για μια υπόθεση, μάλιστα, που υπήρξε εμβληματική για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold εξέφρασε, με δήλωσή του, την ικανοποίηση για την έγκριση της τεχνικής μελέτης που επιτρέπει όχι μόνο την επανεκκίνηση της συγκεκριμένης επένδυσης, αλλά και την απόφαση της εταιρείας να επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Η ElDorado Gold δεν είναι μια οποιαδήποτε εταιρεία. Πέραν του ότι μέτοχοι της είναι αρκετά μεγάλα funds με άμεσο ή έμμεσο ρόλο στις ελληνικές συστημικές τράπεζες και στη διαμόρφωση κλίματος διεθνώς για την ελληνική οικονομία, η εμπλοκή στη συγκεκριμένη επένδυση είχε προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια από τους δανειστές. Και δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για το ασφαλιστικό έκανε ασυνήθιστα πολλές αναφορές στην ανάγκη ιδιωτικών επενδύσεων για την αναθέρμανση της οικονομίας.

Τις επόμενες ημέρες, άλλωστε, και με βάση το ανακοινωθέν του τελευταίου Eurogroup, η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση την ίδρυση του ελληνικού Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, συμπεριλαμβανόμενης της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων ως μέρους των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί τον Ιούνιο και ο νέος αυτός οργανισμός θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ (που κατά πολλούς προαλείφεται για σημαίνοντα ρόλο στο νέο Ταμείο), Στέργιο Πιτσιόρλα, να έχει προετοιμάσει το έδαφος για πάνω από 15 μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. Εδώ, λοιπόν, βρίσκεται η λύση της δύσκολης εξίσωσης της ανάπτυξης. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν έστω και καθυστερημένα κατανοήσει πως η μοναδική ελπίδα εξισορρόπησης του βαρύτατου λογαριασμού των μέτρων των 5,4 δισ. είναι η δημιουργία κλίματος επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας.

Εφόσον, δε, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σταθεί δυνατό να πληρωθούν τα περισσότερα από τα περίπου 6 δισ. οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες και εάν αυτό συνδυαστεί με τη γρήγορη εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων, το κλίμα μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά. Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ότι ξεπερνά τις σκουριές των ιδεολογικών στερεοτύπων που ταύτιζαν τις επενδύσεις μόνο με το κράτος. Προφανώς, οι δημόσιες επενδύσεις είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, όμως αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να θεωρούνται εχθρικές οι ιδιωτικές επενδύσεις. Η κινητικότητα αυτή, λοιπόν, είναι θετική. Εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, το μόνο που μένει είναι πολιτικές ηγεσίες στα αρμόδια υπουργεία και το νέο Ταμείο, για να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Όποιοι είναι προσκολλημένοι σε ιδεοληψίες απλώς δεν μπορούν να ακολουθήσουν…

[ΠΗΓΗ: ΕΠΕΝΔΥΣΗ, 14/05/2016, του Σεραφείμ Κοτρώτσου]