Η “ΜΠΑΝΤΙΕΡΑ ΡΟΣΑ” ΤΟΥ ΣΕΒ

1976282«[…]κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ όλα λειτουργούν αν όχι ρολόι, τουλάχιστον σε απόλυτα θετική κατεύθυνση. Αφήστε που  εκτίμησε ότι “θα υπάρξουν αναπτυξιακά αντίβαρα που θα ισοσκελίσουν τα φορολογικά βάρη και θα δημιουργήσουν αναπτυξιακή άνθιση”! Αναπτυξιακή άνθιση… Ειλικρινά, ούτε στο Μαξίμου δεν είναι τόσο ενθουσιώδεις».

Την αρχή της προσέγγισης την είχε κάνει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ είχε μία αρκετά θερμή σχέση με τον ανερχόμενο Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση. Και σήμερα, ο Θόδωρος Φέσσας όχι μόνο παίρνει τη σκυτάλη του φλερτ με την… “πρώτη φορά αριστερά”, αλλά τα δίνει όλα!

Έχουν δοθεί και στο παρελθόν αφορμές, όπως τότε στις αρχές Ιανουαρίου που ο πρόεδρος του ΣΕΒ έδινε στήριγμα και άλλοθι στον πρωθυπουργό σε εκείνη την περίεργη συνάντηση φορέων των εργοδοτικών οργανώσεων με τον… στριμωγμένο Αλέξη Τσίπρα. Όπου συμφώνησε στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, ερήμην της βούλησης των Επιμελητηρίων και πλήθους επιχειρηματικών οργανώσεων. Όμως αυτή τη φορά ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν δίστασε να πάρει ξεκάθαρη στην ουσία θέση υπέρ του κ. Τσίπρα και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζω ότι ερωτώμενος (σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Capital.gr) για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές, σημείωσε ότι “αν κάποιος βάζει βάρος σε μια οικονομία που είναι έτοιμη να τρέξει, αυτό είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε εμείς”. “Με τη σωστή κατεύθυνση η οικονομία μπορεί να προχωρήσει ιδιαίτερα αφού η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ήδη δρομολογηθεί με τα τελευταία μέτρα”.

Τέτοιο καρφί στον Κυριάκο δεν έχει ρίξει ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Τι είπε με άλλα λόγια ο κ. Φέσσας; Ότι η συνεχής απαίτηση του αρχηγού της ΝΔ για εκλογές, αποτελεί τροχοπέδη και βάρος, τρικλοποδιά για μία οικονομία που είναι έτοιμη να ξεχυθεί προς τα εμπρός. Και συνεπώς πρέπει να σπάσει. Τον κατέκρινε…

Γιατί προφανώς κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ όλα λειτουργούν αν όχι ρολόι, τουλάχιστον σε απόλυτα θετική κατεύθυνση. Αφήστε που  εκτίμησε ότι “θα υπάρξουν αναπτυξιακά αντίβαρα που θα ισοσκελίσουν τα φορολογικά βάρη και θα δημιουργήσουν αναπτυξιακή άνθιση”! Αναπτυξιακή άνθιση… Ειλικρινά, ούτε στο Μαξίμου δεν είναι τόσο ενθουσιώδεις. Αναπτυξιακά αντί άρα που θα ισοσκελίσουν τα φορολογικά βάρη… Αντε να το πει αυτό ο κ. Σταθάκης… Αλλά ο κ. Φέσσας;

Είναι κατανοητό ότι το νούμερο ένα ζητούμενο για την επιχειρηματικότητα είναι να ξεκινήσουν και πάλι οι δουλειές, να ανοίξει η αγορά, να λειτουργήσει η οικονομία. Και εύλογος ο διάλογος του ΣΕΒ ακόμη και με μια αντιεοιχειρηματική και αντιαναπτυξακή κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι του να μιλάς περίπου ωσάν κυβερνητικός εταίρος, σίγουρα υπάρχει μεγάλη απόσταση.  Τα έχει βρει σχεδόν πλήρως ο πρόεδρος του ΣΕΒ (αφού δεν ασκείται ούτε καν κριτική…) με ποιον; Με τον επικεφαλής μιας κυβέρνησης που μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έχει επιδείξει αναπτυξιακή διάθεση αλλά αντίθετα έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά σε όλες τις μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Μια κυβέρνηση λαϊκιστική και φορομπηχτική. Πώς είναι δυνατόν να την στηρίζει;

Με την τακτική αυτή, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δίνει στον πρωθυπουργό όχι μόνο άλλοθι στην πολιτική του και στις συμφωνίες που υπογράφει, αλλά του προσφέρει και “διαβατήριο” και “πιστοποιητικά” αλλά και τον κατάλληλο δούρειο ίππο για να προσεγγίσει ευρύτερα μεγαλοαστικά στρώματα και συμφέροντα. Το ζήτημα βέβαια είναι ποιο εν τέλει είναι το αντιστάθμισμα αυτής της υποταγής. Ας ελπίσουμε να είναι το άνοιγμα νέων δουλειών και κάποια αναπτυξιακή στροφή, προς όφελος της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

[ΠΗΓΗ: capital.gr, του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, 19/5/2016]