ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΓΙΑ ΑΓΩΓΟ “ΤΑΡ” ΚΑΙ ΧΡΥΣΟ-ΚΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

003 kentriki stoa fΑισιοδοξία στον τομέα των επενδύσεων προκάλεσαν οι χθεσινές ειδήσεις για έναρξη της κατασκευής του αγωγού TAP στα μέσα του έτους, αλλά και ή έκδοση των άδειων για το έργο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα.

Την ανακοίνωση για την κατασκευή του αγωγού έκανε ό διευθυντής του έργου στην χώρα μας, κ. Ρίκαρντ Σκούφιας, σε συνέδριο για την ενεργειακή αγορά. Ό αγωγός ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και Αδριατικής και στέλνει, σύμφωνα με τον κ. Σκούφια, μήνυμα επενδυτικής εμπιστοσύνης για την χώρα μας, ενώ αναβαθμίζει τον ρόλο της στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχειά πού παρέθεσε, ή Κοινοπραξία έχει υπογράψει συνεργασίες με 150 ελληνικές επιχειρήσεις, ορισμένες από τις οποίες κέρδισαν μεγάλους διαγωνισμούς για την προμήθεια σωλήνων και την εγκατάσταση του αγωγού. Επίσης, έχουν γίνει 450 συναντήσεις με τις κοινότητες και τούς κατοίκους των περιοχών από τις όποιες διέρχεται ο αγωγός και εφαρμόζεται πρόγραμμα αποζημιώσεως για τούς ιδιοκτήτες και χρήστες της γης. «Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της συναλλαγής για τον ΔΕΣΦΑ», ανέφερε από την πλευρά του ό Άναρ Μαμάντωφ, διευθύνων σύμβουλος της SOCAR Ελλάδος πού έχει αναδεχθεί πλειοδότης για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών του, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί ή συναλλαγή λόγω ενστάσεων από την EE.

Την ίδια ώρα, ό υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Π. Σκουρλέτης, ενέκρινε την παροχή άδειας εγκαταστάσεως νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα του Δήμου Αριστοτέλη. Ή Ελληνικός Χρυσός εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έκδοση των άδειών, επισημαίνοντας στην ανακοίνωσή της ότι σύμφωνα με τις δημόσιες δεσμεύσεις της εταιρείας, «το έργο μπορεί πλέον να συνεχιστεί κανονικά, έτσι ώστε από το πρώτο τρίμηνο του 2017, το μετάλλευμα (385.000 τόνων περίπου ετησίως) πού θα παράγεται από το συγκεκριμένο μεταλλείο να κατεργάζεται στο ανακατασκευασμένο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας». Καταλήγοντας, η Ελληνικός Χρυσός διαβεβαιώνει για την αταλάντευτη προσήλωσή της στη συνέχιση και την ολοκλήρωση της επένδυσης στη Χαλκιδική.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι φαίνεται ότι θα βρίσκονται στην τελική φάση του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μαζί με τούς Ρώσους και τούς Κινέζους. Συγκεκριμένα, υποψήφιος αγοραστής είναι ή κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων, Ferrovie Italiane, σύμφωνα μυ τον διευθύνοντα σύμβουλο της, Ρενάτο Ματζοντζίνο. Ό ίδιος ανέφερε ότι το τίμημα θα κινείται κάτω από τα 100.000.000 ευρώ, ενώ δήλωσε ότι ή εταιρεία έχει προκριθεί στην διαδικασία εξαγοράς των ελληνικών σιδηροδρόμων , προσθέτοντας πώς ανταγωνιζόμαστε τούς Ρωσικούς Σιδηροδρόμους και μια κινεζική εταιρεία. Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ παρέτεινε μέχρι τις 15 Απριλίου την προθεσμία για υποβολή αρχικών προσφορών γιά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ή όποια αρχικά έληγε στις 21 Μαρτίου. Αναλόγως, παρετάθη για τις 31 Μαΐου (από τις 26 Απριλίου) ή προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή, ή διοίκηση του Ταμείου έκανε λόγο για τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές.

[ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ, 23/03/2016]