ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

66F63580A56A0BA32998FE3331C126CBΤα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ μεγαλώνουν (200 εκατ. ευρώ), η τιμή του νικελίου πέφτει συνεχώς αυξάνοντας τις ζημιές της (30 εκατ. ευρώ μόνο στο πρώτο 6μηνο 2015) και οι εργαζόμενοι (1.500) ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Ανοικτά με λουκέτο απειλείται πλέον η μεταλλουργική ΛΑΡΚΟ των 1.500 εργαζομένων για την περίφημη υπόθεση της επιστροφής παράνομων κρατικών ενισχύσεων 160 εκατ. ευρώ.

Το τελεσίγραφο δύο εβδομάδων που έχουν δώσει οι Βρυξέλλες στην ελληνική πλευρά εκπνέει, δυνατότητα επιστροφής του επίμαχου ποσού δεν υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφανθεί αν θα προχωρήσει σε πώληση της ΛΑΡΚΟ, λύση που για πολλούς θεωρείται μονόδρομος. Διαφορετικά, η Κομισιόν θα παραπέμψει τη χώρα στο Ευρωδικαστήριο και το πολύχρονο σίριαλ της ΛΑΡΚΟ θα κλείσει οριστικά με την εταιρεία να βάζει λουκέτο, όπως έχει συμβεί σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις πανευρωπαϊκά τα τελευταία χρόνια.

Το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πάνου Σκουρλέτη και σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα απασχολήσει το προσεχές Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Η κυβέρνηση φέρεται να θεωρεί πως δεν υπάρχει θέμα παράνομης κρατικής ενίσχυσης (παρότι η Κομισιόν το λέει ρητά και στην τελευταία επιστολή της) και επιμένει ότι η υπόθεση είναι νομικά μαχητή, με το επιχείρημα ότι τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Δημοσίου αποπληρώνονται κανονικά. Αναζητείται βιώσιμη λύση για τη ΛΑΡΚΟ απαντούν κύκλοι του Πάνου Σκουρλέτη, δίχως να διευκρινίζουν τι εννοούν και κατά πόσον αυτή η λύση αφορά την πώληση της εταιρείας.

Τα πράγματα ωστόσο, όπως λένε άνθρωποι που παρακολουθούν χρόνια την υπόθεση, είναι απλά. Για τους κοινοτικούς, στο τραπέζι δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά η συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014, η οποία παρέχει δύο δυνατότητες. Είτε η ΛΑΡΚΟ επιστρέφει στον προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις, είτε πωλείται μέσω δύο ταυτόχρονων διαγωνισμών. Έναν διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί από το Δημόσιο και θα αφορά τα Μεταλλεία Λάρυμνας και το εργοστάσιο του Aϊ Γιάννη, και έναν από τη ΛΑΡΚΟ με αντικείμενο τα μεταλλεία και ορυχεία δικής της ιδιοκτησίας. Σε αυτήν την περίπτωση, η ΛΑΡΚΟ θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση, και όπως έκανε σαφές κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο αρμόδιος για θέματα κρατικών ενισχύσεων Παν Κούπμαν, η Κομισιόν δεν θα ζητήσει ανάκτηση των 160 εκατ. ευρώ.

Και ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς οι Βρυξέλλες ζητούν να πληροφορηθούν τι μέλλει γενέσθαι, τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ μεγαλώνουν (200 εκατ. ευρώ), η τιμή του νικελίου πέφτει συνεχώς αυξάνοντας τις ζημιές της (30 εκατ. ευρώ μόνο στο πρώτο 6μηνο 2015) και οι εργαζόμενοι (1.500) ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, του Γιώργου Φιντικάκη, 25/02/2016]