ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΕΙΛΩΝΟΥΝ: ΜΙΑ, ΔΥΟ, ΠΟΛΛΕΣ… ΔΕΗ

μικρη δεηΌχι στη μικρή ΔΕΗ , αλλά ναι σε πολλές μικρότερες! Το κόλπο της κυβέρνησης για να μη φανεί ανακόλουθη με τιs προεκλογικές εξαγγελίες της και παράλληλα να τηρήσει τη μνημονιακή δέσμευση της.

Μπορεί η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ να ξιφουλκούν κατά του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ , στην οποία θα μεταφερόταν το 30% των μονάδων παραγωγής και των πελατών, αλλά στην ουσία προωθούν πολλές «μικρές ΔΕΗ», προκειμένου να καλύψουν τιs απαιτήσει του Μνημονίου. Το σχέδιο προβλέπει την πώληση μεμονωμένων μονάδων σε ιδιώτες και τη δημιουργία κοινοπραξιών, στις οποίες η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφικό μερίδιο. Έτσι, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί το μερίδιο της εταιρίας στο 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, με ταυτόχρονη διατήρηση έστω μειοψηφικού ποσοστού στις μονάδες που θα πωληθούν.

Ήδη η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται ότι βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με τη ρωσική πλευρά (και τον όμιλο Κοπελούζου) για τη συμμετοχή της στη μονάδα «Μελίτης I» στη Φλώρινα, όσο και με την Elpedison (συμμετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ιταλική Edison και ο όμιλος ΕΛΛΑ ΚΤΩΡ). Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμ. Παναγιωτάκης στρώνει τον δρόμο για να προχωρήσουν τέτοιες συμφωνίες. Στην πρόσφατη εκδήλωση για την κοπή της πίττας στη ΔΕΗ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στην προσπάθεια ανάστασης της καταχρεωμένης εταιρίας, όπως η συνεργασία με ιδιώτες. Στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου, μάλιστα, είχε περιγράψει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα επενδυτών με τους οποίους εξετάζει συνεργασίες. Οι πληροφορία περί διαπραγματεύσεων με την Elpedison δείχνουν, πάντως, ότι δεν προχωρά το αρχικό σχέδιο που είχε προτείνει η διοίκηση της ΔΕΗ και είχε προταθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη ρωσική πλευρά. Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε εμφανιστεί ως δήθεν απαίτηση της Μόσχας, η οποία υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η συμφωνία Ελλάδας Ρωσίας για το φυσικό αέριο προέβλεπε πως (ως αντισταθμιστικά) ρωσικές εταιρίες θα κατασκεύαζαν τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στη Συκιά και στο Πευκόφυτο. Ομως η εκτροπή του Αχελώου σκόνταψε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στην ουσία ακυρώθηκε, και συνεπώς τα έργα είναι αδύνατον να προχωρήσουν.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, του Φώτη Κόλλια, 14/02/2016]