«ΠΟΡΤΑ» ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΙΙΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

ptolemaida-featuredΤελεσίδικα αρνητική είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση τον Μάιο του 2015 για επαναλειτουργία της κατεστραμμένης από πυρκαγιά μονάδας «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ».

Πρόκειται για την παλαιότερη και μία από τις  πιο ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, για την οποία το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε επίσημα ζητήσει κατ’ εξαίρεση επέκταση λειτουργίας και μετά το πέρας ισχύος των περιβαλλοντικών όρων.

Ο πρώην Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης και ο νυν Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Σκουρλέτης, φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για αυτήν την εξευτελιστική για την Ελλάδα και περιβαλλοντικά οπισθοδρομική πρωτοβουλία.

Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει με νηφαλιότητα την ολέθρια πολιτική που ακολουθεί ως τώρα γύρω από τον λιγνίτη. Δεν είναι μόνο το παράλογο αίτημα για επαναλειτουργία της Πτολεμαΐδας ΙΙΙ, αλλά και η αυτοκαταστροφική εμμονή στην κατασκευή της πανάκριβης, γιγαντιαίας λιγνιτικής μονάδας V στην Πτολεμαΐδα, τη στιγμή που έχει αποδειχθεί ότι η νέα μονάδα δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμη. Η ευθύνη της Κυβέρνησης λαμβάνει ακόμα πιο σοβαρές διαστάσεις, καθώς αγνοεί προκλητικά το γεγονός ότι εναλλακτικές λύσεις στη νέα λιγνιτική μονάδα υπάρχουν, και χαρακτηρίζονται από χαμηλότερο σταθμισμένο κόστος ενέργειας. Σε μια εποχή, μάλιστα, που η ΔΕΗ καλείται να διαχειριστεί μια νέα πραγματικότητα, με συνεχώς μειούμενο μερίδιο αγοράς, αυξημένο ανταγωνισμό και στροφή των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ενέργειας σε καθαρές μορφές ενέργειας η εφαρμογή τέτοιων λύσεων θα ενισχύσει στρατηγικά τη θέση της εταιρίας.

Οι επιπτώσεις του λιγνίτη στην υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος ήταν και είναι αναμφισβήτητες. Οι πρόσφατες αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων και η ιστορική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι διασφαλίζουν ότι ο ελληνικός λιγνίτης δεν πρόκειται να παραμείνει φθηνός, παρά το ότι είναι εγχώριος. Όσο συνεχίζουμε να περιφρονούμε την πραγματικότητα, τόσο αυτή θα μας εκδικείται.

[ΠΗΓΗ: http://www.wwf.gr/, 27/01/2016]