ΣΕΒ:ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

ImageHandlerΓια φορο-υπερβολές που οδηγούν σε ζημίες του κράτους και για αδυναμία προστασίας των επενδυτών, κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει τις δυσμενείς επιπτώσεις εξαιτίας της υπερφορολόγησης στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, αλλά και τελικά στα ίδια τα έσοδα του Δημοσίου.

Ειδικότερα, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων ο ΣΕΒ ιονίζει πως η αθέτηση συμβάσεων και η αδυναμία προστασίας όσων πίστεψαν και επένδυσαν στην Ελλάδα προκαλούν τεράστια ζημιά σε μια χώρα με ελλειμματική αξιοπιστία. Εν συνεχεία δίνονται συγκεκριμένα παραδείγματα:

Η ξαφνική επιβολή επιπλέον φόρων στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ αποτελεί όχι μόνο αθέτηση σύμβασης, αλλά επιπλέον θα αποτύχει παταγωδώς να εξασφαλίσει στο κράτος τα έσοδα που προσδοκά, όπως απέτυχαν και άλλες φορο-υπερβολές των τελευταίων ετών. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στη ζημιά που υπέστη η χώρα από την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τη ζημιά που υπέστησαν όσες επιχειρήσεις εμπιστεύτηκαν το λιμάνι του Πειραιά και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και προστίθεται σε περιστατικά όπως της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” .

Όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΒ, πάνω από όλα και πέραν της αναπόφευκτης ζημιάς που θα υποστεί το Δημόσιο, η χώρα χάνει ξανά την ευκαιρία να ανταμείψει όσους επένδυσαν κόντρα σε όσους τους έλεγαν «μην πλησιάζεις την Ελλάδα, θα χάσεις» και να διαψεύσει όσους αμφισβητούν την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας .

Οι αναλυτές του ΣΕΒ επισημαίνουν την επιδείνωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων στη χρηματοδότηση, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι εξαγωγές χάνουν σταδιακά τη δυναμική τους, καθώς εμφανίζουν πλέον ρυθμούς μείωσης. Στοιχεία αποδυνάμωσης παρουσιάζει και η πορεία των εσόδων της γενικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο, αν εξαιρεθούν οι συγκυριακοί παράγοντες. Η μείωση αυτή ισοσκελίζεται σταθερά από τη μείωση δαπανών, κυρίως προμήθειας υλικών νοσοκομείου και πληρωμών για κοινωνικές παροχές, εκτός συντάξεων.

Η ανακοίνωση του ΣΕΒ καταλήγει: Δυστυχώς, δεν μαθαίνουμε! Κι όμως, είναι αυτονόητο: προηγείται η διαμόρφωση συνθηκών δημιουργίας πλούτου πριν επιβληθεί μια (λογική) φορολόγησή του! .

 

[ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, 11/12/2015]